Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διοργάνωσαν το 3ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης για την ενημέρωση των χρηστών του Διαδικτύου.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου και ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Γ. Χιωτάκης, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νικόλαο Δένδια και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Νικόλαo Παπαγιαννόπουλο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χιωτάκης ανέφερε ότι «τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο γνωρίζει θεαματική εξάπλωση. Παρά τα πάρα πολλά οφέλη και τις χρήσιμες πληροφορίες που παρέχει, υπάρχουν πάντα κίνδυνοι. Είναι πολύ σημαντικό εμείς οι γονείς, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα αλλά και τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και οι διάφοροι τρόποι επικοινωνίας μέσω αυτού».
To έργο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώπιον εκατοντάδων λιλιπούτειων φίλων του και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και της Δικαιοσύνης παρουσίασε γενικός διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μανώλης Σφακιανάκης.
Η διεύθυνση, από το 2006 έως σήμερα, έχει αποτρέψει συνολικά 888 αυτοκτονίες, έχει παραπέμψει 196 κατηγορούμενους για παιδική πορνογραφία στη διετία 2011-2013 και στο ίδιο διάστημα ασχολήθηκε με 15.000 καταγγελίες και 7.201 υποθέσεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Σφακιανάκης, τα τελευταία δυόμισι χρόνια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε 89 ημερίδες σε 33 πόλεις και 432 σχολεία με θεαματικά αποτελέσματα, ενώ καθημερινά ο ίδιος συνομιλεί τηλεφωνικώς με πολλά παιδιά. Όπως επεσήμανε, ο κύριος κίνδυνος είναι το bullying, ενώ για το Facebook ανέφερε ρητά ότι οποιοδήποτε ραντεβού, μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.