Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ο νομικός σύμβουλος του Δήμου, ο οποίος εξετάζει την υπόθεση είναι μέλος του Συνεταιρισμού Βουλευτών, καθώς και ότι «ένας εκ των αντιδημάρχων είναι ιδιοκτήτης ενός εκ των μαγαζιών που λειτουργούν στην Πολιτεία και για τα οποία διαμαρτύρεται ο τοπικός σύλλογος ότι καταστρατηγούν τις χρήσεις γης στην περιοχή».
Τέλος, ο κ. Π. Μπόζος κατήγγειλε την ύπαρξη τεράστιας δεξαμενής προπανίου δίπλα ακριβώς από το σχολικό συγκρότημα της περιοχής, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθημερινά!
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τηλέμαχος Τσιλιγκίρης υπογράμμισε ότι «υπάρχει γνωμοδότηση ενός νομικού συμβούλου, του κ. Βερνάρδου, από το 1991, που λέει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι της Πολιτείας ανήκουν στον Δήμο».
Ο επικεφαλής της παράταξης ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Παναγιώτης Κανακάκης χαρακτήρισε το πρόβλημα ως «καθαρά πολιτικό», μεμφόμενος τη διοίκηση ότι «δεν την αφορά το γεγονός ότι οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται και ότι ο Δήμος χάνει έσοδα από τα νοίκια των κοινοχρήστων χώρων, διαφορετικά θα είχε προχωρήσει στις σωστές ενέργειες πριν πολλά χρόνια».
Δήμαρχος: «Πάμε για αγωγή»
Απαντώντας, ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης τόνισε ότι «κανείς μέσα σ’ αυτή την αίθουσα δεν θέλει να επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση και ότι άπαντες θέλουμε να βρούμε τον τρόπο να απομακρύνουμε το νυχτερινό κέντρο από τον χώρο» και πρότεινε να κηρυχθεί ως ανενεργός ο ΣΥΝΠΕ Πολιτείας, να περιέλθουν οι κοινόχρηστοι χώροι στον Δήμο Κηφισιάς και να υπάρξει αλλαγή των χρήσεων στο πλαίσιο του νέου ΓΠΣ, για να είναι συμβατές και με το Σύνταγμα.
Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 24 Μαρτίου, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής να προχωρήσει σε αγωγή κατά του Συνεταιρισμού Βουλευτών για να διεκδικήσει ο Δήμος τις επίμαχες εκτάσεις, θεωρώντας ότι ανήκουν σε αυτόν. Για τον λόγο αυτό, πέρα από τους δύο νομικούς του Δήμου, στην προετοιμασία του περιεχομένου της αγωγής θα συμβάλει και ο νομικός σύμβουλος του Φιλοπροόδου Συλλόγου Πολιτείας.
Απευθύνθηκε στην πολιτεία για την… Πολιτεία
Το θέμα των εργασιών στο Ο.Τ. 78 έφτασε και στην Βουλή, καθώς ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης κατέθεσε στις 2 Μαρτίου επερώτηση για το θέμα προς τους υπουργούς Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και Παιδείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Ο οικοδομικός συνεταιρισμός βουλευτών ΣΥΝΠΕ “Η Πολιτεία”, το έτος 1962, ενέταξε έκταση πλέον των 1.000 στρεμμάτων στο Σχέδιο Πόλης (ν.δ. 12-11-1962 ΦΕΚ /168/Δ/1962), με τον όρο να παραμείνουν εκτός σχεδίου 45 στρέμματα “πράσινης ζώνης” στα οποία, σε σαφές περίγραμμα, περιλαμβάνονταν η τοπική αγορά.
Η ενταχθείσα περιοχή στο Σχέδιο Πόλης, με την “πράσινη ζώνη” υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Κηφισιάς (Πολιτεία – Κηφισιά).
Το έτος 1990, με απόφαση του Νομάρχη Ανατ. Αττικής (16712/501/90), το Σχέδιο Πόλης τροποποιήθηκε και ένα τμήμα 4,1 στρεμμάτων (από τα 45 στρέμματα) ορίσθηκε ως νέο οικοδομικό τετράγωνο με χρήση: “χώρος μετά σχολικών κτιρίων” (ΦΕΚ 377/Δ/1990).
Έτσι, ο χώρος της “τοπικής αγοράς” (σαφές περίγραμμα του οποίου είχε προβλεφθεί στο Σχέδιο Πόλης το 1962) μετατράπηκε σε “ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο” (ΓΟΚ ’85, Πάγια Νομολογία ΣτΕ παρ. 6, Εγ. 1 – Ε. 123/15/1/4.1.1961 του ΥΠ. ΟΙΚΙΣΜΟΥ, παρ. 2,3,4,7 και κυρίως 8 και 9 του άρθρου 2 του ισχύοντος κ.λ.π.). Όπως αναφέρεται, στους κοινόχρηστους χώρους εξακολουθούν να λειτουργούν παράνομα (αλλαγή χρήσης), καφενεία, μπαρ και εστιατόρια, τα οικονομικά οφέλη των οποίων καρπούται ο οικοδομικός συνεταιρισμός βουλευτών.