Σε μια πολύ ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, στην πρεσβευτική κατοικία της κ. Soeftendi στη Ν. Ερυθραία, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ είχαν στις 25.1.2007 την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενημερωτικά βίντεο για τον τουρισμό, την οικονομία και την ιστορία της Ινδονησίας.
Παράλληλα, από την πρεσβεία της Ινδονησίας ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση του προγράμματος υποτροφιών για φοιτητές από την Ελλάδα. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Prihartadi, στο τηλέφωνο 210.6774692.
Δεν είναι μόνο το Μπαλί…
Πολλοί Έλληνες γνώρισαν τις τουριστικές υποδομές της Ινδονησίας, οι περισσότεροι επισκέφθηκαν το εξωτικό Μπαλί. Όμως η Ινδονησία έχει, όπως είπαμε, πολλές χιλιάδες νησιά και εκατοντάδες τουριστικούς προορισμούς.
Κάθε ένας από αυτούς προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, με μια καταπληκτική πολυχρωμία, και την ευκαιρία γνωριμίας μ’ έναν τόσο διαφορετικό και ενδιαφέροντα πολιτισμό.
Μάλιστα, από τον επόμενο μήνα θα υπάρχει και απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με την Τζακάρτα, που θα κάνει ακόμα πιο εύκολο το ταξίδι στο τεράστιο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ινδονησίας.
Στον δρόμο της ευημερίας
Η Ινδονησία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1945. Μέχρι το 1966 ήταν πρόεδρος ο πολιτικός που είχε αγωνιστεί γι’ αυτή την ανεξαρτησία, ο Σοεκάρνο. Μόνο που το 1966 ένα αιματηρό πραξικόπημα του στρατηγού Σουχάρτο τον απέτρεψε και άρχισε μια μακρά περίοδος δικτατορίας, που έληξε μόλις το 1998. Από τότε διεξάγονται κανονικά εκλογές, με εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.
Μεγάλη είναι και η οικονομική πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Μέσα στη γενικότερη άνθηση που γνωρίζουν οι οικονομίες της νοτιοανατολικής Ασίας, η Ινδονησία βλέπει το εθνικό της εισόδημα να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς.
Ευκαιρίες για το Μαρούσι
Χάρη στις πρωτοβουλίες του προηγούμενου προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Ν. Δούση-Ρασιά, έχουν ήδη σφυρηλατηθεί φιλικές σχέσεις της πόλης μας με την πρεσβεία της Ινδονησίας. Όμως, υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξή τους. Όπως, οι υποτροφίες για φοιτητές που προαναφέραμε ή και άλλες πολιτιστικές ανταλλαγές. Ας μην ξεχνάμε ότι το Μαρούσι είναι η «πρωτεύουσα» του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, με τα δύο μουσεία του Ευγένιου Σπαθάρη, ενώ η Ινδονησία είναι η χώρα όπου το Θέατρο Σκιών εξακολουθεί να αποτελεί βασικό είδος ψυχαγωγίας!
Είναι πολύ πιθανό να αναλάβει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, που ίσως οδηγήσουν και σε αδελφοποίηση με κάποια πόλη της Ινδονησίας. Φυσικά, θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά τα οφέλη που θα προκύψουν για τους δημότες της πόλης μας.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναγνώστες μας θα πρέπει να αναμένουν εξελίξεις στο θέμα των σχέσεών μας με την Ινδονησία!
Χρήστος Φωτιάδης