Παρά τα φυσιολογικά ταμπού ενός βαθιά θρησκευτικού κράτους, η εκστρατεία περιορισμού της φοβερής ασθένειας μοιάζει όλο και πιο αποδοτική. Στο ερευνητικό κέντρο έχει ήδη παραχθεί το φάρμακο IMOD, 100% ιρανικό, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί παράλληλα με τις παραδοσιακές θεραπείες.
Μεγάλη μάχη δίνουν οι αρχές κατά των ναρκωτικών, παραδοσιακή μάστιγα για το Ιράν, που γίνεται δυστυχώς πιο επικίνδυνη, λόγω της γειτνίασης με το Αφγανιστάν. Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της πολιτικής ελέγχου των γεννήσεων, που πλέον έχει φέρει τις στατιστικές σε απόλυτα λογικό επίπεδο, περισσότερο «ευρωπαϊκό», παρά «ασιατικό»…
Τέλος, ένα χαρακτηριστικό δείγμα των αλλαγών είναι ο αριθμός των φοιτητών, που φτάνει τα 3,5 εκατομμύρια, ενώ επί Σάχη οι «τυχεροί» δεν ξεπερνούσαν τους 200.000!
Βιομηχ. επανάσταση και τουρισμός
Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ερευνητικά κέντρα υψηλής ποιότητας και να διαπιστώσουμε τον πόθο των Ιρανών για να αναπτύξει η χώρα τους μοντέρνα βιομηχανία. Η αεροδιαστημική, η πυρηνική τεχνολογία, η αυτοκινητοβιομηχανία και η ανάπτυξη πολλών εναλλακτικών χρήσεων για το φυσικό αέριο, αποτελούν ενδεικτικά κάποιους από τους κλάδους υψηλής προτεραιότητας.
Το Ιράν προσκαλεί τους Έλληνες επιχειρηματίες να συνεργαστούν για τις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών. Οι ευκαιρίες είναι πολλές, αλλά απαιτείται υπομονή και λίγο ρίσκο. Η χώρα των 72 εκατομμυρίων κατοίκων θα είναι στο μέλλον μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή.
Αφήσαμε σε τελευταία μοίρα τα μοναδικά ιστορικά αξιοθέατα του Ιράν, αλλά όσοι ενδιαφέρονται έχουν τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν. Εμείς περιοριστήκαμε στην ιερή πόλη Κομ και το περίφημο Ισπαχάν. Με πρώτη ευκαιρία θα κάνουμε μια ειδική αναφορά σ’ αυτά τα μέρη, τα «ξωτικά και μακρινά», που κεντρίζουν τη φαντασία, αλλά δεν απογοητεύουν τον τυχερό που καταφέρνει να τα επισκεφθεί.
Προσωρινός επίλογος…
Σκοπεύαμε να γράψουμε τρεις φορές παραπάνω απ’ αυτά που μόλις διαβάσατε, αλλά ο χώρος μας είναι σχετικά περιορισμένος. Θέλουμε να κλείσουμε μ’ έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο. Ο εγκληματικός εγκέφαλος που κατέταξε το Ιράν στο… «άξονα του κακού» είναι ο ίδιος που κατέσφαξε τουλάχιστον 700.000 γυναικόπαιδα στο Ιράκ και ως «αποχαιρετιστήριο δώρο» στέρησε τη ζωή 1.000 παιδιών στη Γάζα!
Το Ιράν είναι μια «φυσιολογική» χώρα, με ανθρώπους που κουβαλούν ιστορία χιλιετιών και έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους Έλληνες. Και εδώ, η λέξη «Γιουνάν» απελευθερώνει χαμόγελα και φιλικές κουβέντες. Ο μόνος λόγος που το Ιράν χαρακτηρίστηκε «κακό», είναι επειδή επιμένει να διαχειρίζεται μόνο του τις τύχες του λαού του, δίχως «προστάτες». Χρέος μας είναι να αντιληφθούμε ότι κάθε χώρα πρέπει μόνη της να επιλέγει τον τρόπο ανάπτυξης και διακυβέρνησής της, δίχως τους «συμβουλάτορες», που έσπειραν σε όλο τον πλανήτη μόνο δαιμόνια…
Χρήστος Φωτιάδης