Την ώρα που η Χίλαρι βρισκόταν στη Μόσχα για μια αρκετά υποβαθμισμένη συνάντηση με τον Λαβρόφ και τον Μεντβέντεφ, ο Πούτιν «οργίαζε» στο Πεκίνο! Η ταυτόχρονη παρουσία του σε μια ιστορική διμερή συμφωνία και στη Σύνοδο των πρωθυπουργών της Οργάνωσης της Σαγκάης (ΟΣΣ), επισημοποίησε με τον πιο επίσημο τρόπο τη σταδιακή απεξάρτηση της ρωσικής ενέργειας από τις ανάγκες και τα γούστα της Ε.Ε.
Σε μια πενταετία, η Ρωσία θα εξάγει στην Κίνα 60-80 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή τουλάχιστον το 50% της ποσότητας που εξάγει σήμερα στα δυτικά της σύνορα! Ακόμη, 15 εκατ. τόννοι πετρελαίου θα κατευθύνονται προς την εκρηκτικά αναπτυσσόμενη Κίνα.
Πέρα από το μέγεθος των συμφωνιών, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά στην προοπτική μετατροπής των συναλλαγών από δολάρια σε ρούβλια και γιουάν. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που Ρωσία και Κίνα αναφέρονται σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Όμως, αν η πρόθεσή τους υλοποιηθεί, τότε θα αποτελέσει προηγούμενο και για τους υπόλοιπους «παίκτες» στο εμπόριο της ενέργειας και όχι μόνο. Την τελευταία πενταετία, η αξία των εμπορικών συναλλαγών Κίνας-Ρωσίας έχει πενταπλασιαστεί (50 δισ. δολάρια σήμερα), αλλά ένα ελάχιστο τμήμα τους γίνεται με τα νομίσματα των δύο εταίρων.
Οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Πούτιν αφορούν όλους σχεδόν τους στρατηγικούς τομείς, της άμυνας μη εξαιρουμένης. Η συμφωνία για την αμοιβαία υποχρέωση ειδοποίησης για την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων δείχνει το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωριών και το κλίμα εμπιστοσύνης, που ενισχύθηκε εντυπωσιακά επί Πούτιν. Πριν ένα μόλις χρόνο, εγκαινιάστηκε η «κόκκινη τηλεφωνική γραμμή», ανάμεσα σε ανώτατους αξιωματικούς στο Πεκίνο και τη Μόσχα, για την αμοιβαία επαφή σε περιόδους κρίσης.
Χρήστος Φωτιάδης