Βαθιά ανάσα κατάφερε να πάρει τελικά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο, παρότι βοήθησε χιλιάδες ανήμπορους συνανθρώπους μας και έδωσε δουλειά σε πολλούς άνεργους, έπαψε να χρηματοδοτείται από τον Ιούλιο του 2007.
Έπρεπε να φτάσουμε στον Νοέμβριο για να πάρει «παράταση ζωής» μέχρι τον Αύγουστο του 2008. Ειδικότερα για το Μαρούσι, 190 είναι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν της φροντίδας και της προσοχής του προγράμματος, όπως δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος του Οργανισμού Πρόνοιας Αντώνης Παρτσινέβελος (στη φωτό), ο οποίος τόνισε τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητά του: «Ο Δήμος Αμαρουσίου και ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης αναγνωρίζοντας την υποστήριξη και σημαντική ανακούφιση που προσφέρει το πρόγραμμα σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αναχρηματοδότησης και επέκτασης του προγράμματος. Πράγματι, έχει οριστεί η επέκταση της συνέχισης της επιχορήγησης του προγράμματος μέχρι 31-8-2008, κατά ποσοστό 100% από εθνικούς πόρους».
Όπως τονίζει, μάλιστα, «σήμερα, στον Δήμο μας υλοποιούνται 3 προγράμματα "Βοήθεια στο Σπίτι". Αυτό του Οργανισμού Πρόνοιας και τα αντίστοιχα των ΚΑΠΗ και της Κοινωνικής Μέριμνας, που λειτουργούν ενιαία, με συντονισμό από τον Οργανισμό Πρόνοιας και τα ΚΑΠΗ». Και προσθέτει: «Τα προγράμματα αυτά εξυπηρετούν συνολικά 190 περίπου περιστατικά. Στελεχώνονται από 3 κοινωνικούς λειτουργούς, 1 ψυχολόγο, 4 νοσηλευτές και 9 οικογενειακούς βοηθούς, με το συντονιστικό ρόλο να έχουν 2 κοινωνικοί λειτουργοί».
Ποιους αφορά το πρόγραμμα
Περιγράφοντας συνοπτικά το πεδίο δράσης του προγράμματος, ο κ. Παρτσινέβελος αναφέρει: «Απευθύνεται σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην παραμονή των ηλικιωμένων στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους και στη διατήρηση της συνοχής της οικογένειας του ηλικιωμένου. Αποφεύγεται με αυτό τον τρόπο όπου είναι εφικτό η ιδρυματοποίηση, με όλες τις πιθανές συνέπειες στην ψυχική προπάντων, αλλά και στη σωματική υγεία του υπερήλικα, εξασφαλίζοντάς του όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ταυτόχρονα διευκολύνουν στην αγορά εργασίας γυναίκες που είναι επιφορτισμένες με τη φροντίδα και εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, αλλά και άλλων ατόμων που χρειάζονται υποστήριξη».
Αρμοδιότητες & συνεργασία
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί σε στενή συνεργασία τόσο με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου (Οργανισμός Πρόνοιας, ΚΑΠΗ, Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών, Δημοτικό Πολυϊατρείο, Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Οργανισμός Υγείας) όσο και με τοπικούς κοινωνικούς φορείς, νοσοκομεία, εκκλησία κ.λπ. Στις υπηρεσίες που παρέχουν, περιλαμβάνεται συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη, αλλά και ενημέρωση για προνοιακά θέματα (επιδόματα, συντάξεις κ.ά.).
Η κοινωνική λειτουργός κάνει την εκτίμηση και την κοινωνική έρευνα για την ένταξη ατόμων στο πρόγραμμα και έχει την ευθύνη και τον συντονιστικό ρόλο για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος.
Η οικογενειακή βοηθός συμβάλλει στην ατομική υγιεινή αλλά και στην καθαριότητα του χώρου κατοικίας. Πέραν τούτου βοηθά σε εξωτερικές εργασίες (ψώνια, εξόφληση λογαριασμών), αλλά και προσφέροντας συντροφιά σε ηλικιωμένα άτομα, που τόσο την έχουν ανάγκη ζώντας απομονωμένα από τον κοινωνικό περίγυρο. Σε άλλες περιπτώσεις διανέμει τρόφιμα σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πρόνοιας του Δήμου.
Ο νοσηλευτής/τρια προβαίνει κατά περίπτωση σε ενεσοθεραπεία, μέτρηση ζωτικών σημείων, μέτρηση σακχάρου, περιποίηση κατακλίσεων ή τραυμάτων, συνοδεία για εξετάσεις σε νοσοκομεία ή άλλες υπηρεσίες και συνεργάζεται με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ωφελούμενος, η οικογενειακή βοηθός, κάνει επισκέψεις από 2 έως και 4 φορές την εβδομάδα.
Εκτός από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τα προγράμματα αυτά αποβλέπουν στην ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και στην προσέλκυση εθελοντών. Άλλωστε, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στον Δήμος Γραφείο Εθελοντισμού, με στόχο βέβαια, εκτός των άλλων, τη διεύρυνση του κοινωνικού έργου του Δήμου.
Ουσιαστική «Βοήθεια στο Σπίτι»
Από χίλια μύρια κύματα πέρασε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»: Εξαγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες, απορρόφησε πολλούς αποφοίτους από τα ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας και Νοσηλευτικής και βοήθησε ουσιαστικά πολλούς συνανθρώπους μας, κυρίως ηλικιωμένους, αλλά και άτομα με αναπηρίες. Οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και βοηθούν ουσιαστικά τους ανήμπορους, τους φέρνουν φάρμακα και τους βοηθούν στην αυτοεξυπηρέτηση. Το ΒσΣ ξεκίνησε το 1997 με πενταετή πιλοτική διάρκεια και δέχτηκε την καθολική αποδοχή του από την ελληνική κοινωνία. Αντί όμως να θεσμοθετηθεί και να συσταθούν οργανικές θέσεις για τους εργαζομένους και να αποτελεί σήμερα προνοιακή δομή αιχμής, βρέθηκε να αντιμετωπίζει την απειλή του κλεισίματος. Όπως συνέβη και με άλλα προγράμματα, μόλις έληξε η κοινοτική χρηματοδότηση.
Έτσι, όταν στο τέλος Ιουλίου 2007 έληξε η χρηματοδότηση από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η προνοιακή δομή του ΒσΣ απειλούνταν με κατάρρευση. Μαζί με αυτό το πρόγραμμα, στον αέρα βρέθηκαν προγράμματα όπως τα: Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Γραφεία Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Όλα έτσι κι αλλιώς λειτουργούν με δεκάδες προβλήματα και συνήθως απλήρωτο και αναλώσιμο εργατικό προσωπικό.
Η Ε.Ε. είχε στείλει το «τελεσίγραφό» της: Τα προνοιακά αυτά προγράμματα πρέπει να ενσωματωθούν μόνιμα στις πάγιες πολιτικές της χώρας.
Κι όμως, μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας της Ε.Ε. δεν είχε καταρτιστεί ούτε καν προσχέδιο του νέου χρηματοδοτικού και νομικού πλαισίου που πρέπει να ισχύσει για τη λειτουργία τους. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο φθινόπωρο του 2007 για να αποφασιστεί να επιχορηγηθεί και πάλι το πρόγραμμα, αυτή τη φορά κατά 100% με εθνικούς πόρους. Για μία ακόμη φορά όμως, δεν θεσμοθετείται, αφού έχει… ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου 2008. Το «μετά» παραμένει άγνωστο…
Τάνια Κατσάνη