Ο κ. Γ. Πατούλης αναγνώρισε το δίκαιο των διαμαρτυριών των Μαρουσιωτών και ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, σε συνεννόηση με την εταιρεία ύδρευσης, προκειμένου να ενταχθεί στο δικό της τιμολόγιο το σύνολο του μαρουσιώτικου δικτύου. Μέχρις ότου να φτάσει εκεί, όμως, ο δήμαρχος φρόντισε να «μπουγελώσει» με το ακριβό νερό τις προηγούμενες διοικήσεις.
Η εποχή των… νερουλάδων
«Δεν μπορεί εν έτει 2007 το Μαρούσι να έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι ο μόνος Δήμος στην περιοχή που βρίσκεται ακόμη στην εποχή των νερουλάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Πατούλης και στη συνέχεια έφερε το συγκριτικό παράδειγμα της Λυκόβρυσης, προκειμένου να καταδείξει τον λάθος δρόμο που ακολούθησαν οι προκάτοχοί του. «Ο κ. Δημήτρης Φωκιανός, δήμαρχος της Λυκόβρυσης, η οποία ανήκε επίσης στους νερουλάδες του Λεκανοπεδίου, χρωστούσε περίπου 1 εκατ. ευρώ από τις χρήσεις ύδρευσης των δημοτών του. Έκανε, λοιπόν, μια μελέτη, πήρε 2.360.000 ευρώ, ξεπλήρωσε τις υποχρεώσεις του και έκανε και έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε με σκληρά λόγια στην πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες διοικήσεις Τζανίκου, επιδεικνύοντας στο Σώμα μια σειρά από έγγραφα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και τα οποία δημοσιεύονται στο παρόν φύλλο.
"Τραβούν τα μαλλιά τους κι έχουν δίκιο"
Ειδικότερα, για τη διοίκηση Τζανίκου, ο κ. Πατούλης ανέφερε: «Και ο Δήμος Αμαρουσίου τι έκανε; Σε δύο συμβάσεις, το 1998 και το 2003 χάρισε αυτοδίκαια στην εταιρεία ύδρευσης το δίκτυο που έφτιαξε ή εκσυγχρόνισε σε διάφορες περιοχές του Αμαρουσίου (Νέο Μαρούσι, Ψαλίδι)! Άλλοι, λοιπόν, όπως η Λυκόβρυση, παίρνουν χρήματα για την ύδρευσή τους και άλλοι τα χάριζαν! Κι επειδή πέρασαν τα χρόνια και κάποιοι κατάλαβαν ότι ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς, ήρθε η ειδοποίηση της ΕΥΔΑΠ το 2005, από την οποία προκύπτει ότι η σύμβαση του 2003 δεν εκτελέστηκε ποτέ, κι έτσι η εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σε αύξηση της χρέωσης του νερού. Και από την κατηγορία 044 το Μαρούσι εκτοξεύτηκε στην κατηγορία 068! Αυτό όμως το απέκρυψαν από τον μαρουσιώτικο λαό! Ως αποτέλεσμα ήρθε η απόφαση της 14ης Δεκεμβρίου του 2006, λίγο πριν αποχωρήσει η προηγούμενη διοίκηση, για αυξήσεις στο τιμολόγιο, τις οποίες το Σώμα ψήφισε ομόφωνα. Σαν να μην έφτανε αυτό, μέσα στη βιασύνη τους δεν έβαλαν μηνιαίες αυξήσεις, αλλά τριμηνιαίες! Και τώρα εκατοντάδες Μαρουσιώτες τραβούν τα μαλλιά τους κι έχουν απόλυτο δίκιο».
Στα χνάρια της Λυκόβρυσης
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου δεσμεύτηκε για την αποστολή σχετικής ενημερωτικής για την κατάσταση επιστολής προς όλους τους δημότες. Παράλληλα, επιβεβαίωσε και από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου τις αποκλειστικές δηλώσεις του προς την «Α», σύμφωνα με τις οποίες έχει ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης, προκειμένου να υπάρξει επαφή και συνεννόηση με την ΕΥΔΑΠ «από μηδενική βάση», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, με… οδηγό το ανάλογο σκεπτικό που ακολουθήθηκε στη Λυκόβρυση. Απώτερος στόχος είναι η συνολική ένταξη του δικτύου ύδρευσης στο τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ, ενώ προς το παρόν αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και έγκριση από το Σώμα νέος κατάλογος των τελών ανά κυβικό μέτρο, ο οποίος και θα είναι εμφανώς πιο μειωμένος από τον αρχικό.
Η «Α» παραθέτει μια εκ των συμβάσεων που ο Δήμος Αμαρουσίου υπέγραψε με την ΕΥΔΑΠ και την οποία επέδειξε ο κ. Γιώργος Πατούλης ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντιγράφουμε μόνο την πρώτη παράγραφό της, διότι εκεί βρίσκονται συμπυκνωμένες όλες οι καταγγελίες του δημάρχου ως προς την πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση Τζανίκου στο θέμα της ύδρευσης. Ο Δήμος Αμαρουσίου μεταβιβάζει «αδαπάνως» και «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή» το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, όπως αναφέρεται παρακάτω:
«Ο Δήμος Αμαρουσίου Αττικής (…) κατασκεύασε ένα νέο δίκτυο ύδρευσης σε αντικατάσταση παλαιού του Δημοτικού Δικτύου, στις περιοχές Σισμανογλείου και Ψαλιδίου, όπως αυτό αναλυτικά αποτυπώνεται στα εγκεκριμένα κατασκευαστικά σχέδια εφαρμογής, της συνταχθείσας από αυτόν μελέτης, τα οποία επισυνάπτονται στην παρούσα σύμβαση και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της. Το πιο πάνω δίκτυο με τα συναφή έργα και τις εγκαταστάσεις του μεταβιβάζει (σ.σ. ο Δήμος) στην ΕΥΔΑΠ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή αδαπάνως, με την υπογραφή της παρούσης, διατηρώντας, όμως, το δικαίωμα εκμετάλλευσης αυτού για τρία (3) έτη από σήμερα, με την υποχρέωση μέσα στο διάστημα αυτό να προβαίνει στην εκτέλεση υπολειπομένων εργασιών, για την ολοκλήρωση του δικτύου αγωγών που κατασκευάστηκε, προκειμένου να λειτουργήσει ως δίκτυο διανομής ύδατος, με σκοπό την ανάληψη της υδροδότησης αυτού από την ΕΥΔΑΠ».
Γιάννης Μπεθάνης