Η αναφορά του θέματος έγινε κατά την τελευταία γενική συνέλευση του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Φιλοθέης, παρόντος του δημάρχου Αμαρουσίου Γεωργίου Πατούλη, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα μαζί με τα τόσα άλλα που βασανίζουν την περιοχή. Μάλιστα, ο δήμαρχος αναφερόμενος γενικότερα στην περιοχή, παραδέχθηκε ότι «είναι ένα μέρος στο οποίο επικρατεί αναρχία» και τόνισε ότι θα προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες μαζί με επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του συλλόγου.
Για τον χώρο απέναντι από το 7ο Δημοτικό Σχολείο, επί της οδού Πάτμου, η εφημερίδα μας είχε ξαναγράψει πριν δύο χρόνια περίπου, όταν έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα – οδοιπορικό μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αντωνόπουλο, που είναι χρόνια κάτοικος της περιοχής. Στο οδοιπορικό εκείνο, όπως μας είχε εξηγήσει ο κ. Κ. Αντωνόπουλος, ο επιχειρηματίας που διατηρεί μαρμαράδικο στην περιοχή, είχε κάνει μόνος του διάνοιξη της οδού Πάτμου και είχε φράξει με συρματόπλεγμα τον χώρο, εναποθέτοντας μάρμαρα.
Κατά τη συνέλευση του Συλλόγου, η πρόεδρος Φωτεινή Κατή ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που παρευρίσκονταν, ότι από το 2004 που περιφράχτηκε το χωράφι αυτό από τον επιχειρηματία Τσέλιο μέχρι σήμερα, έχουν γίνει κι άλλες ενέργειες εκ μέρους του σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσει τον χώρο ως ιδιόκτητο.
"Αδιαφορία από την προηγούμενη διοίκηση"
Ο Σύλλογος βέβαια δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια, αφού με έγγραφό του ζήτησε πληροφορίες από την Πολεοδομία του Δήμου Αμαρουσίου, δεδομένου ότι ο χώρος στο εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλεως εμφανίζεται ως «ΚΧ», δηλαδή ως κοινόχρηστος χώρος. Παράλληλα, δραστηριοποιήθηκε και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού, αλλά η απάντηση που δόθηκε τότε από την Πολεοδομία Αμαρουσίου δεν βοήθησε, ώστε ο χώρος να παραμείνει κοινόχρηστος.
Συγκεκριμένα, η Πολεοδομία Αμαρουσίου, διά των υπαλλήλων της που διενήργησαν την αυτοψία κι όλες τις σχετικές ενέργειες, απάντησε στον Εξωραϊστικό Σύλλογο ότι: «παρά την 33424/29-7-04 διακοπή εργασιών που επεβλήθη από την Υπηρεσία μας στον παραπάνω ιδιοκτήτη για το συγκεκριμένο ακίνητο εκτελέσθηκαν πρόσθετες εργασίες: α) Τοποθέτηση μεταλλικής ανοιγόμενης πόρτας (…) β) Επίχωση τμήματος του οικοπέδου (…), χωρίς άδεια και κατά παράβαση των πολεοδομικών διατάξεων».
Έκτοτε, αναφέρει η πρόεδρος Φ. Κατή, «η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου έπαθε ένα ιδιότυπο αλτσχάιμερ, ξεχνώντας ότι αυτό το οικόπεδο ανήκει στον Δήμο» και άφησε τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη να προβεί και σε άλλες χωματουργικές εργασίες, με αποκορύφωμα την περίοδο του Δεκεμβρίου 2006.
«Το μόνο που καταφέραμε με τις καταγγελίες μας», είπε στη Συνέλευση η κ. Κατή, «ήταν να επιβληθεί από τον Δήμο Αμαρουσίου πρόστιμο 250 ευρώ τον χρόνο για μια έκταση που αξίζει σήμερα 3 εκατ. ευρώ. Όμως η στάση του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής γεννά ερωτηματικά, αφού όταν τους καλέσαμε να διαπιστώσουν τις παράνομες χωματουργικές εργασίες στις 17 και 31 Δεκεμβρίου 2006 έγραψαν στο Δελτίο Συμβάντων ότι συναντήθηκαν μόνο μ’ εμένα και δεν διαπίστωσαν καμία παρανομία, ενώ ο Σύλλογος έχει και φωτογραφίες από την εκτέλεση των εργασιών με τις μπουλντόζες».
Από την άλλη πλευρά, ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης του χώρου, πριν «καταπατήσει το χωράφι» (όπως λένε οι κάτοικοι), είχε προχωρήσει σε γονική παροχή μιας έκτασης 1.407 τ.μ., περίπου, επικαλούμενος ότι «κατείχε» τον χώρο από χρησικτησία, επειδή τον χρησιμοποιούσε επί 25 χρόνια, όπως διατείνεται, παρά το γεγονός ότι οι περίοικοι χρόνια έβλεπαν ένα χωράφι (κοινόχρηστο) και ανεκμετάλλευτο, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον Δήμο Αμαρουσίου.
«Ο Σύλλογός μας», είπε κατά τη Συνέλευση η πρόεδρος Φωτεινή Κατή, «δεν θα σταματήσει να απαιτεί την επιβολή του νόμου και να διεκδικεί για λογαριασμό τής περιοχής μας έναν κοινόχρηστο χώρο, που ανήκει σε όλους μας».
Άγγελος Πολύδωρος