Με ευχές για ενότητα και εθνική ομοψυχία, εορτάστηκε η επέτειος της Επανάστασης του 1821 στο Μαρούσι. Ο ανοιξιάτικος καιρός συνέβαλε στην καθολική συμμετοχή όλων των δημοτών και των μαθητών στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Από την προπαραμονή της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 επικράτησε γενικός σημαιοστολισμός των γραφείων και των δημοτικών υπηρεσιών, αλλά και των κατοικιών και των δρόμων της πόλης μας και πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία, ενώ έγινε και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων από μαθητές και μαθήτριες.
Ανήμερα την 25η Μαρτίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ετελέσθη η δοξολογία, χοροστατούντος του πανοσιολογιοτάτου αρχιμανδρίτου Νικολάου, στην οποία παρέστησαν ο μητροπολίτης του Σουδάν Εμμανουήλ, οι πολιτικές, δικαστικές, αστυνομικές, αρχές της πόλης και αντιπροσωπείες της Εθνικής Αντίστασης, των σχολείων, των συλλόγων, των ΝΠΔΔ και των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου, του Συστήματος Προσκόπων Αμαρουσίου και άλλων.
Πανηγυρικός εμπνευσμένος από την επικαιρότητα
Μετά τη δοξολογία, όλοι μαζί μετέβησαν στον χώρο του Μνημείου Ηρώων, στην ομώνυμη πλατεία, όπου ετελέσθη η επιμνημόσυνη δέηση, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας, εμπνευσμένο από την επικαιρότητα και με αναφορές στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και στην αναγκαιότητα για εθνική αλληλεγγύη, εκφώνησε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη διπλή σημασία της ημέρας και έφερε ως παράδειγμα την ομοψυχία και την ενότητα κάτω από την οποία μεγαλούργησαν οι Έλληνες στο παρελθόν και μπορούν να το επιτύχουν και σήμερα, ακολουθώντας το παράδειγμα εκείνων που «θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι σήμερα», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, αλλά και στη συμπαράσταση που πρέπει να δείξουμε στα ασθενέστερα μέλη της κοινωνίας μας.
Κατόπιν, κατατέθηκαν στεφάνια από τον ίδιο τον δήμαρχο, τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρουσίου, εκπρόσωπο της Νομαρχίας και τον διοικητή του 9ου Πυροσβεστικού Σταθμού. Επίσης, κατατέθηκαν στεφάνια από τους εκπροσώπους όλων των συλλόγων και φορέων του Δήμου Αμαρουσίου και μετά την τήρηση του ενός λεπτού σιγής εις μνήμη των πεσόντων ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, επακολούθησε η παρέλαση, με πρώτη την αντιπροσωπεία της Εθνικής Αντίστασης, ακολουθούμενη από τους προσκόπους και κατόπιν από τις μαθήτριες και τους μαθητές.
Μετά την παρέλαση, στην αίθουσα της Ολυμπιακής Πινακοθήκης στο παλαιό δημαρχείο, όπου φιλοξενείται και η έκθεση Λάβαρων και Κειμηλίων της Επανάστασης του ‘21, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση του δημάρχου Αμαρουσίου, με αναψυκτικά και γλυκά, κατά την οποία ευχήθηκαν με σύντομες ομιλίες τους προς τους καλεσμένους, ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Νικόλαος και ο δήμαρχος.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τα μέλη του Αθλητικού Κέντρου Σπύρος Λούης, στην πλατεία Ηρώων και στον χώρο πίσω από την Ολυμπιακή Πινακοθήκη.
Αποδοκιμασίες
Χαρακτηριστικό του φετινού εορτασμού, ήταν το γεγονός ότι ετελέσθη με σημαντική καθυστέρηση κι ένας μεγάλος αριθμός πολιτών γύρω από το Μνημείο των Ηρώων, αποδοκίμασαν τη διαδικασία κατάθεσης των στεφάνων, με φωνές και με το σύνθημα «τελειώνετε επιτέλους, να γίνει η παρέλαση των μαθητών».
Επίσης, μετά το πέρας της παρελάσεως, μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Μπάμπης Ζιώγας, παρέλασαν από τον κεντρικό δρόμο με πανό και σημαίες αποδοκιμάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης.
Στις συζητήσεις δε, που ανακινήθηκαν με θέμα κατά πόσον είναι απαραίτητες οι μαθητικές παρελάσεις (και αφορμή στάθηκε η εμφάνιση και ο νωθρός βηματισμός ολιγάριθμων μαθητριών και μαθητών) έδωσε τέλος ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης ο οποίος κατά τη σύντομη ομιλία του στη δεξίωση, αφού συνεχάρη δασκάλους και μαθητές για την «άψογη παρέλαση», τόνισε ότι «οι νέοι έδειξαν ότι θέλουν τις παρελάσεις και το έθνος τις χρειάζεται».
Πρέπει όμως να τονισθεί, ότι φέτος οι ακραίες εμφανίσεις των μαθητριών και των μαθητών, ήσαν εμφανώς λιγότερες σε σχέση με προηγούμενες επετείους.
Άγγελος Πολύδωρος