Παρατήρηση πρώτη:
Όταν καλείς κάποιο κόμμα επίσημα, για ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, δεν του δίνεις δύο λεπτά, όσο δηλαδή είχαν και όλοι οι παρευρισκόμενοι φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τέσσερις μαραθώνιες εισηγήσεις που κράτησαν πάνω από μιάμιση ώρα και εξάντλησαν και όλο ουσιαστικά τον διαθέσιμο χρόνο και τη βιολογική αντοχή του ακροατηρίου.
Είχα προσκληθεί ως εκπρόσωπος του Συνασπισμού Αμαρουσίου, προετοιμασμένος για ομιλία 7 λεπτών – 5 σημείων: Ιδιωτικά Πανεπιστήμια (είναι αυτά που λένε μη κερδοσκοπικά) – το άσυλο που καταργεί ο νέος νόμος πλαίσιο – η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου με την εισαγωγή κυβερνητικού επιτρόπου – η εκβιαστική χρηματοδότηση – η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου (σε σχέση με την επαγγελματική κατάρτιση). Τα τέσσερα σημεία αφορούν στον νέο νόμο πλαίσιο.
Παρατήρηση δεύτερη:
Όταν δεν θέλεις τα μέλη σου ν’ ακούσουν άλλη άποψη, απλώς δεν φωνάζεις και δεν καλείς κανέναν. Όχι, να καλείς και να δίνεις δίλεπτο.
Παρατήρηση τρίτη:
Μίλησαν ένας πρώην υπουργός και τρεις πανεπιστημιακοί, πάνω από μιάμιση ώρα και δεν είπαν κουβέντα, ούτε και λέξη, για τον νόμο πλαίσιο που είχε καταθέσει η κυβέρνηση και είχε δοθεί στον Τύπο την προηγουμένη.
Σε «σύντομη» παρέμβαση ο τ. πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης μίλησε, ένα τέταρτο για τα πάντα, αλλά και αυτός «ξέχασε» να μιλήσει για τον νόμο πλαίσιο.
Είπε όμως με οργίλο ύφος ότι: «εμείς είμαστε η αριστερά, δεν υπάρχει άλλη αριστερά!!!»
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
1. Εκτός από τον μαϊντανό που βάζει ο Μαμαλάκης στη σαλάτα υπάρχει ως φαίνεται και η αντίληψη του πολιτικού μαϊντανού, σε κάτι «μαγείρους διαδικασιών» της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης». Οι δίλεπτοι μαϊντανοί κάνουν το άνοστο και γενικόλογο φαγητό να φαντάζει νοστιμότερο (γνώμη τους).
2. Όταν έχουν ξεσηκωθεί τα Πανεπιστήμια και χαλάει ο κόσμος για τον νόμο πλαίσιο, και ένας υπουργός, ένας τ. πρόεδρος Βουλής και τρεις πανεπιστημιακοί του ΠΑΣΟΚ δεν λένε κουβέντα, τότε την απάντηση πρέπει να την ψάξουμε είτε στον Καζαμία είτε σε αυτό που είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αμέσως μετά τις ταυτόσημες ομιλίες των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο (6-12-06), και ο οποίος δήλωσε: «σημασία δεν έχει τι θέλει ο λαός. Σημασία έχει να μπορούν οι εξουσίες να τολμούν ανεξάρτητα από τη λαϊκή θέληση και τη λαϊκή αντίδραση».
3. Ενώ το τελευταίο διάστημα ένιωθα προβληματισμένος με την αριστερά και τον Συνασπισμό, μετά από την Τετάρτη 21-02-07 και την εμπειρία αυτή, νιώθω ψηλότερος 5-10 πόντους και υπερήφανος για το μικρό κόμμα στο οποίο βρίσκομαι. Αν μη τι άλλο όταν ακούμε μία εισήγηση ακούμε συγκεκριμένες απόψεις για συγκεκριμένα ζητήματα και όχι εκθέσεις γενικών ιδεών και κατά δεύτερο έχουμε κατακτήσει τον αυτοέλεγχο τού να μιλάμε όσο ακριβώς χρειάζεται για να αναπτύξουμε τις απόψεις μας και όχι να τελούμε υπό το καθεστώς των δίλεπτων. Πάντως, επειδή σκοπεύει ο ΣΥΝ Αμαρουσίου να οργανώσει άμεσα συζήτηση για το ίδιο θέμα, απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη του ΠΑΣΟΚ, για να γνωρίσουν ότι «βουλεύεται και συλλογάται» και η ανύπαρκτη κατά τον κ. Κακλαμάνη αριστερά. Εκεί θα έχει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ όλο τον απαιτούμενο χρόνο να εκθέσει τις απόψεις του για το άσυλο, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τη χρηματοδότηση, τους μάνατζερ κ.λπ.;
Σπύρος Σαμιακός
Εκπρόσωπος του ΣΥΝ για θέματα Pαιδείας
Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ/σης (Φυσικός)