Σε μια πρωτόγνωρη για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα κίνηση προχώρησε η δημοτική αρχή, η οποία, επειδή αποφάσισε να παραμείνουν «παγωμένα» τα δημοτικά τέλη και για το 2010, θεώρησε ότι δεν συντρέχει λόγος για να φέρει το θέμα των δημοτικών τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Αυτό που έκανε η διοίκηση ήταν να φέρει προς ψήφιση μόνο τον καθορισμό τιμής μονάδος του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (την ανώτατη αύξηση του 25%, ήτοι 0,06 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό), προκαλώντας την αντίδραση των μελών της μειοψηφίας όπως του επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ ΚΑΙ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ Στάθη Ραγκούση, που υποστήριξε ότι «είναι παράτυπο να μην εγκριθούν τα δημοτικά τέλη από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως προβλέπει ο νόμος και αν αυτό δεν γίνει σε επόμενη συνεδρίαση, τότε θα υπάρχει πρόβλημα ακόμη και με τον προϋπολογισμό για το 2010».
Για του λόγου το αληθές, στην σχετική εισήγηση της Δημαρχιακής Επιτροπής αναφέρεται κατά γράμμα: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 3463/06 “Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων”, ο καθορισμός τελών αποτελεί τοπική κανονιστική απόφαση και λαμβάνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Την έκδοση των τοπικών κανονιστικών αποφάσεων των Δήμων εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημαρχιακή Επιτροπή».
Στ. Ραγκούσης: «Δεν φέρνετε στοιχεία για να μην εκτεθείτε»
Η παραπάνω διάταξη τηρήθηκε μόνο για τους φόρους ηλεκτροδοτούμενων χώρων, αλλά όχι και για τα δημοτικά τέλη, δίνοντας βήμα στη μειοψηφία να ασκήσει έντονη κριτική στη δημοτική αρχή για την πολιτική της στο θέμα των τελών. Ο κ. Ραγκούσης κάλεσε τον δήμαρχο να προχωρήσει σε μείωση των δημοτικών τελών «όπως κάνουν στη Νέα Πεντέλη και την Κηφισιά», ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση για την έλλειψη παράθεσης στοιχείων για τα έσοδα και τα έξοδα του τομέα καθαριότητας από τα ανταποδοτικά οφέλη που πληρώνουν οι δημότες. «Δεν μας ενημερώνετε για να μην εκτεθείτε. Οφείλετε να προϋπολογίσετε τις δαπάνες για την επόμενη χρονιά και τα τέλη έρχονται για να συμπληρωθεί το ίσο ποσόν ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα και δεν μας φέρνετε τα στοιχεία αυτά, διότι το Σώμα δεν θα μπορούσε να εγκρίνει μη ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα, τα οποία και προφανώς δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης. Πρότεινε, δε, «να προχωρήσει η διοίκηση σε μείωση 30% των δημοτικών τελών, εκτός του υπερτοπικού κέντρου, διότι εισπράττετε περισσότερα χρήματα από αυτά που αντιστοιχούν στις δαπάνες για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό και αυτό είναι παράνομο» και κατέληξε: «Διακινδυνεύει ο Δήμος να έρθει ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος και να μην έχετε προϋπολογισμό, αφού με τον τρόπο που φέρατε το θέμα δεν πρόκειται να εγκριθεί από την Περιφέρεια».
Κ. Ρώτας: «Πόσα και πού διατέθηκαν τα χρήματα;»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Κώστας Ρώτας συμφώνησε με τον συνάδελφό του και υπενθύμισε ότι «και σε προηγούμενες χρονιές υπήρξαν ανάλογες προσφυγές για τα δημοτικά τέλη που δικαιώθηκαν». Παράλληλα, τόνισε ότι «κανονικά η διοίκηση έπρεπε να φέρει τους πίνακες με τα στοιχεία εσόδων – εξόδων και επιφυλάσσομαι για περαιτέρω ενέργειες». Και πρόσθεσε: «Δόθηκαν πολλά χρήματα σε προγραμματικές συμβάσεις και δεν ξέρουμε ακριβώς πού και πόσα διατέθηκαν. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε αν και πού πήγαν τα χρήματα που θα έπρεπε να διατεθούν για την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων. Η αιμορραγία από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και όλο αυτό το σύστημα είναι που έχει καταντήσει τον Δήμο σε αυτά τα οικονομικά χάλια. Αν θέλατε να δείξετε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, θα έπρεπε να προχωρήσετε σε μείωση των δημοτικών τελών».
Γ. Συκαμιώτης: «Από κοινωνικός φορέας, κοινωνικός δήμιος»
Ο Γιώργος Συκαμιώτης από τη μείζονα μειοψηφία υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή «αποφεύγει να φέρει προς έγκριση τα δημοτικά τέλη, καθώς υπάρχει θέμα ανταποδοτικότητας» και πρόσθεσε: «Αντί ο Δήμος να είναι φορέας κοινωνικών υπηρεσιών, μετατρέπεται σε κοινωνικό δήμιο με την πολιτική που ακολουθεί».