Στην περίπτωση της παιδείας, της εκπαίδευσης ειδικότερα, «αποκέντρωση» σημαίνει διευκόλυνση της εισόδου του κεφαλαίου, μεταφορά της ευθύνης και πρόσθετου κόστους στη λαϊκή οικογένεια, καθώς και όξυνση της ταξικής διαφοροποίησης. Επιχειρείται να σπάσει ο όποιος ενιαίος χαρακτήρας της παρεχόμενης εκπαίδευσης έχει απομείνει, καθώς σε αυτή τη φάση ανάπτυξης του κεφαλαίου η εκπαίδευση πρέπει να λειτουργεί «ευέλικτα», «διαφοροποιημένα» και «ανταγωνιστικά».
Τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη διαχείριση των αποβλήτων, οι φιλομονοπωλιακοί, αντιπεριβαλλοντικοί ταυτόχρονα, στόχοι της προωθούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης έχουν ήδη αποκαλυφθεί με τα νομοσχέδια για τις Α.Π.Ε. και την Ανακύκλωση, σε συνδυασμό με τις ανακατατάξεις και τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν πρόσφατα μεταξύ του εγχώριου κεφαλαίου (MIG, ΑΚΤΩΡ, INTRAKAT, ENDESA HELLAS, κ.α.) με τα μεγαλύτερα διεθνικά μονοπώλια του τομέα.
Με βάση τα παραπάνω η Δημοτική Ενότητα καλεί τους εργαζόμενους, αλλά και όσους αιρετούς κρατούν μέσα τους τη φλόγα της αντίστασης, να μην πέσουν στην παγίδα, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς τα νέα σχήματα θα είναι πιο «λειτουργικά» και «αποτελεσματικά», για τις έδρες των δήμων, για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, για τις πληθυσμιακές αναλογίες και άλλα παρόμοια, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο, συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί η άρχουσα τάξη μέσα από την κυβέρνηση, σήμερα, του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνει, ακόμη, ότι η πάλη αυτή θα έχει αποτέλεσμα, εφόσον συνδεθεί με την καταδίκη συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, εφόσον συμπορευτεί με το λαϊκό και εργατικό κίνημα στην πάλη για κατακτήσεις αλλά και για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, για τη λαϊκή εξουσία. Στη βάση μιας τέτοιας προοπτικής:
Λέμε ΟΧΙ στο αντιλαϊκό κυβερνητικό σχέδιο «Καλλικράτης».
Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα τους και μεγαλύτερο χαράτσι του λαού.
Εντείνουμε τον αγώνα μας για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα στους βασικούς τομείς Υγείας-Παιδείας-Πρόνοιας-Ενέργειας-Φυσικών Πόρων.
Να καταργηθεί κάθε είδους φορολογία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, άμεση ή έμμεση, για χρηματοδότηση των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων, να καλύπτονται οι σχετικές δαπάνες με επαρκές ποσοστό από τον κρατικό Προϋπολογισμό, μαζί και η λειτουργία όλων των τοπικών υπηρεσιών και υποδομών, δημοτικών και περιφερειακών.
Να καταργηθούν οι ονομαζόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις.
Να διεκδικηθεί σχεδιασμός και υλοποίηση -σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο- υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα.
Πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής στο σύνολό της
για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία
Μαρούσι, Μάρτης 2010
Δημοτική Ενότητα Μαρουσιού