Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γλύστρα: Συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Ο Μπιλ Γκέιτς έβγαλε ένα λόγο σε ένα Γυµνάσιο, αναφέροντας 11 κανόνες που οι μαθητές δεν µαθαίνουν και δεν θα µάθουν στο σχολείο. Μιλά για το πώς η πολιτικά ορθή διδασκαλία δηµιούργησε µια γενιά παιδιών που δεν έχουν καµία αντίληψη για την πραγµατικότητα και το πώς αυτή η νοοτροπία τα οδηγεί σε αποτυχία στον πραγµατικό κόσµο.
Κανόνας 1: Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Συνήθισέ το.
Κανόνας 2: Ο κόσµος δεν νοιάζεται για την αυτοπεποίθησή σου.
Ο κόσµος περιµένει να πετύχεις κάτι ΠΡΙΝ νιώσεις καλά µε τον εαυτό σου.
Κανόνας 3: ∆εν θα βγάλεις 60.000 ευρώ το χρόνο στην πρώτη σου δουλειά.
∆εν θα διοριστείς αντιπρόεδρος στην εταιρεία µε τηλέφωνο στο αυτοκίνητό σου, αν δεν κάνεις κάτι για να
τα κερδίσεις.
Κανόνας 4: Αν νοµίζεις ότι ο δάσκαλος είναι σκληρός µαζί σου, περίµενε να δεις το αφεντικό σου.
Κανόνας 5: Το να κάνεις δουλειές του ποδαριού δεν είναι αναξιοπρεπές. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες σου είχαν µια ονοµασία για αυτές τις δουλειές, τις έλεγαν «ευκαιρίες».
Κανόνας 6: Εάν τα κάνεις µούσκεµα «δεν φταίνε οι γονείς σου», άρα µην γκρινιάζεις για τα λάθη σου αλλά µάθε από αυτά.
Κανόνας 7: Πριν γεννηθείς, οι γονείς σου δεν ήταν τόσο βαρετοί όσο είναι τώρα. Έγιναν έτσι προκειµένου να πληρώσουν τους λογαριασµούς, να καθαρίσουν τα ρούχα σου και να ακούν για το πόσο καταπληκτικός/ή νοµίζεις ότι είσαι. Εποµένως πριν σώσεις τα δάση στον Αµαζόνιο, προσπάθησε να συγυρίσεις τη ντουλάπα σου.
Κανόνας 8: Το σχολείο σου µπορεί να µη βλέπει «πετυχηµένους» και «αποτυχηµένους» αλλά η ζωή ΒΛΕΠΕΙ. Σε κάποια σχολεία έχουν καταργήσει τους βαθµούς κάτω από τη βάση και µπορείς να δοκιµάσεις ξανά και ξανά µέχρι να δώσεις τη σωστή απάντηση. Αυτό δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ µε το τι συµβαίνει στη ζωή.
Κανόνας 9: Η ζωή δεν είναι χωρισµένη σε τρίµηνα. Τα καλοκαίρια δεν είναι διακοπές και πολύ λίγα αφεντικά ενδιαφέρονται για τις ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ. Αυτά να τα κάνεις στον δικό σου χρόνο.
Κανόνας 10: Η τηλεόραση ∆ΕΝ έχει σχέση µε τη ζωή. Στη ζωή οι άνθρωποι πρέπει να πηγαίνουν στις δουλειές τους αντί να συχνάζουν στις καφετερίες.
Κανόνας 11: Να φέρεσαι καλά στα «σπασικλάκια». Κατά πάσα πιθανότητα, θα καταλήξεις να δουλεύεις για ένα από αυτά.
Δείτε: Η Παιδεία (πάντα) στο επίκεντρο – Επτασέλιδο μίνι αφιέρωμα της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ στις εκπαιδευτικές εξελίξεις