Ο κ. Γραφάκος στη δευτερολογία του αμφισβήτησε ότι υπάρχει θέμα πληρωμής των εργαζομένων του Δήμου για τις επόμενες 35 ημέρες και ζήτησε από τον κ. Γ. Μητρόπουλο να αναβάλει την απόφαση λήψης ή μη του δανείου για τις 20-22 Οκτωβρίου.
Ακολούθησε διάλογος, στην εξέλιξη του οποίου ο κ. Μ. Γραφάκος αποδέχτηκε τελικά τη δεύτερη πρόταση του δημάρχου, υπό την απαράβατη όμως προϋπόθεση ότι το πρόβλημα πληρωμής των εργαζομένων να είναι πραγματικό. Τόνισε δε με νόημα: «Πάρτε μέρος των χρημάτων που προορίζονται για την πλατεία Πόνγκα, αλλά αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτή σας η ομολογία». Απευθυνόμενος τέλος στον κ. Γ. Μητρόπουλο είπε: «κ. δήμαρχε εάν εκλεγούμε εμείς στη διοίκηση του Δήμου, θεωρώ ότι δεοντολογικά, πολιτικά και ηθικά οφείλετε να μας ρωτήσετε για το πώς θα προχωρήσουν τα οικονομικά ζητήματα στον Δήμο.
Μετά τη συζήτηση του θέματος έγιναν δύο ψηφοφορίες. Η πρώτη αφορούσε τη λήψη απόφασης του δανείου 500 χιλιάδων ευρώ από το ΤΠΔ προκειμένου να είναι ο Δήμος διαδικαστικά έτοιμος εάν χρειαστεί να λάβει το εν λόγω ποσό (αρνητικά ψήφισαν οι κ.κ. Γ. Καρβουνάκης, Μ. Γραφάκος, Ν. Κοσμοπούλου, Ε. Μπουσίου και Π. Μούστρης) και η δεύτερη την εν λευκώ εξουσιοδότηση του Σώματος στον δήμαρχο να πάρει μέρος των χρημάτων που προορίζονται για την πλατεία Πόνγκα, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τον Αύγουστο (ομόφωνα).
Aποκαλύψεις & στοιχεία από τον M. Γραφάκο
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μ. Γραφάκος χαρακτήρισε τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου ως τη χειρότερη που υπήρξε ποτέ. «Πρώτη φορά στα δώδεκα χρόνια που εγώ είμαι δημοτικός σύμβουλος, τόνισε, παρατηρείται το φαινόμενο μία δημοτική αρχή να ομολογεί σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου ότι αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους»!
Εκτίμησε δε, παρουσιάζοντας και σχετικό πίνακα με στοιχεία από το Λογιστήριο του Δήμου, πως το λειτουργικό έλλειμμα (το οποίο στις αρχές της τετραετίας ήταν λίγο περισσότερο από 500 χιλιάδες ευρώ), θα ξεπεράσει έως το τέλος του 2006 τα 2 με 2,5 εκατ. ευρώ!!!
Ο υποψήφιος δήμαρχος παραδέχθηκε ότι η υπάρχουσα οικονομική κατάσταση θα είναι τροχοπέδη για την επόμενη διοίκηση του Δήμου, εμφανίστηκε ωστόσο ο ίδιος αποφασισμένος να την αντιμετωπίσει: «Στο πρόγραμμά μας, σημείωσε, έχουμε λάβει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση, γι’ αυτό όπως έχετε διαπιστώσει, τις μεγάλες τομές για την πόλη, προγραμματίζουμε να τις κάνουμε τον τρίτο και τον τέταρτο χρόνο της θητείας μας. Την πρώτη διετία, μέλημά μας θα είναι με σειρά μέτρων που θα ληφθούν, το έλλειμμα αυτό να τείνει προς το μηδέν. Βασικός πυλώνας θα είναι το πάγωμα των προσλήψεων».
Ο κ. Μ. Γραφάκος αποκάλυψε ότι εξετάζει σοβαρά το πάγωμα και των έντεκα προσλήψεων που προωθούνται μέσω ΑΣΕΠ (εφόσον δεν είναι απολύτως απαραίτητες) και το πάγωμα των προσλήψεων στο Διασχολικό Αθλητικό Κέντρο, οι ανάγκες του οποίου όπως είπε, θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθούν με υφιστάμενο προσωπικό. «Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι (πολίτες, εργαζόμενοι, η επόμενη διοίκηση του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο), ότι βρισκόμαστε στη χειρότερη οικονομική κατάσταση που υπήρξε ποτέ και ότι θα πρέπει να γίνουν θυσίες. Εγώ προσωπικά, υπογράμμισε, δεν είμαι διατεθειμένος να ψάχνω να βρω το τελευταίο ευρώ για να πληρώνω του υπαλλήλους ή ακόμα περισσότερο να αναγκαστεί ο Δήμος να προσφύγει σε δανεισμό. Είμαι αποφασισμένος αυτό να το σταματήσω στην πρώτη διετία. Αν δεν έχεις λειτουργική βιωσιμότητα, δεν μπορείς να περπατήσεις… Θα αναγκαστούμε λοιπόν να πάρουμε μέτρα».