Έτσι, η πόλη οφείλει να διεκδικήσει «διοικητικές αρμοδιότητες, πόρους και νέες εκτελεστικές λειτουργίες σε τομείς που μέχρι σήμερα ανήκαν αποκλειστικά στην κεντρική εξουσία. Η πόλη καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πολεοδομικό σχεδιασμό, στον σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων, στη δημιουργία υπερτοπικών πόλων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, στην εκπαίδευση, στην οικονομική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αρχιτεκτονική…
Οι πόλεις πρέπει να γίνουν στρατηγεία επίλυσης όλων των προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι για όλες τις αλλαγές στον διοικητικό χάρτη πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους πολίτες. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό που πρέπει ουσιαστικά να συμβεί είναι να δημιουργηθούν νέοι δήμοι στη θέση των παλαιών και όχι απλές συνενώσεις. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό πρέπει να συμβεί ταυτόχρονα «με ριζικές θεσμικές αλλαγές στη διάρθρωση και λειτουργία του κράτους, με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων, την αναδιανομή των πόρων και όχι με την προσθήκη νέων φόρων».
Σε αυτό το σημείο ο επικεφαλής της παράταξης ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ παρουσίασε την πρόταση του συνδυασμού του για την «αυριανή πόλη – πολιτεία».
Το τρίπτυχο είναι «Πράσινη – Κοινωνική – Ψηφιακή. Σημείο αναφοράς της πρέπει να είναι ο άνθρωπος». Αναφερόμενος στην «Πράσινη» πόλη, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε Δάσος Παπαδημητρίου, ΝΙΕΘ, Εξοχές Χωροφυλακής, πλατεία Πόγκα, Λεωφ. Πηγής Μπόμπολα, 28ης Οκτωβρίου – όπισθεν Παλλάδιο, Παρακαταθηκών (Κολυμβητήριο), οικόπεδο 17ης Νοέμβρη, Καποδιστρίου και Ροδώνης, τονίζοντας ότι πρέπει να περιέλθουν στον Δήμο.
Σειρά στη συνέχεια είχαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στα Μελίσσια. Δήλωσε ότι αυτά εν πολλοίς μπορούν να λυθούν με τη σύνδεση με τα μέτρα σταθερής τροχιάς και με την κατασκευή των περιφερειακών Πεντέλης και Σισμανογλείου.
Συνεχίζοντας την παρουσίαση για το όραμα του συνδυασμού για τα Μελίσσια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε στην αύξηση του αριθμού των σχολείων, ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, ταυτόχρονα με την στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Μεγάλο βάρος έδωσε ακόμη στην ψηφιοποίηση του Δήμου, κάνοντας λόγο για «ασύρματο internet παντού», αλλά και «σύγχρονο portal – site Δήμου Μελισσίων και των επιχειρήσεών του».