Την αγωνία τους για την «τρομακτική» κατάσταση που διαμορφώνεται στα περιαστικά δάση της Πεντέλης (Παπαδημητρίου, ΝΑΤ, Προφήτης Ηλίας κ.λπ.) εξέφρασαν, στη δεύτερη, έκτακτη σύσκεψη για τα φλοιοφάγα έντομα, τα μέλη του ΣΠΑΠ.
Στην πρώτη σύσκεψη είχε αποφασιστεί να ζητηθεί από τους αρμοδίους κρατικούς φορείς να πάρουν θέση, προτείνοντας λύσεις και επιτρέποντας στους Δήμους να κόψουν τα άρρωστα δέντρα πριν εξαπλωθεί η καταστροφή και στα υγιή, σύμφωνα με τη διάγνωση του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας).
Στη δεύτερη σύσκεψης, που έγινε την Κυριακή 31 Μαΐου, στο δημαρχείο Πεντέλης, τόσο ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Μελισσίων Παναγιώτης Μούστρης, αλλά και ο αντιδήμαρχος Ν. Πεντέλης, Γ. Μουαμελετζής και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νέας Πεντέλης, Ι. Σαφλιάνης, τόνισαν την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του νέου εντόμου που ξεραίνει τα πεύκα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Την ίδια ώρα, όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί κανένας αρμόδιος φορέας (υπουργείο Γεωργίας, Δασαρχείο) δεν προτείνει λύσεις και δεν επιτρέπει να κοπούν τα άρρωστα δέντρα. Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ είχε πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για το θέμα από τον χειμώνα, όταν είχε εμφανιστεί το πρόβλημα αρχικά γύρω από την Νέα Πεντέλη.
Στην έναρξη της σύσκεψης ο κ. Στεργίου ανέφερε συνοπτικά ότι από την τελευταία σύσκεψη έχει κοινοποιήσει το ψήφισμα του ΣΠΑΠ για το θέμα, το οποίο ανέφερε το μέγεθος της ζημιάς και καλούσε τους αρμόδιους να πάρουν θέση, τονίζοντας ότι ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση, ενώ η ξήρανση προχωρά με πολύ ταχείς ρυθμούς.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Τόσα χρόνια μέσα στα δάση πρώτη φορά βλέπω τόσο γρήγορο ρυθμό καταστροφής! Είναι φοβερός… Δεν ξέρω αν ο ενεργός πολίτης πρέπει να εκδηλώσει την αντίδρασή του στην αναισθησία των αρμοδίων. Χάνουμε τα δάση μας, τα δίνουμε βορά στους επιτηδείους που τα επιβουλεύονται».
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν δύο ειδικοί επιστήμονες που είχαν κληθεί από τον ΣΠΑΠ, ο κ. Π. Πετράκης από το ΕΘΙΑΓΕ και ο κ. Ν. Γιάσογλου, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Δεν συμφώνησαν όμως στο ότι είναι απαραίτητο να κοπούν όλα τα ξεραμένα πεύκα, ούτε στην αιτία που τα καταστρέφει. Με τη σειρά του και ο κ. Α. Καζάζης, από το Δασαρχείο, τόνισε ότι δεν μπορεί να πει αν όλα τα πεύκα πρέπει να κοπούν, μιας και δεν συμφωνούν οι επιστήμονες. Σε αυτό το σημείο αντέδρασαν οι αυτοδιοικητικοί, κάνοντας λόγο για «δάση – μπαρουταποθήκες».
Η σύσκεψη έκλεισε με τον κ. Στεργίου να δηλώνει ότι «είναι διαπιστωμένο ότι τα περιαστικά δάση επιβάλλεται να καθαριστούν. Το μπαλάκι για το τι έντομο είναι και πώς αντιμετωπίζεται επιστρέφεται εκεί που πρέπει, στο Δασαρχείο και στο υπουργείο. Δεν μας νοιάζει πώς ξεραίνονται, μας νοιάζει ότι ξεραίνονται». Παράλληλα, τόνισε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τους αρμοδίους μέσα στις επόμενες ημέρες, μιας και η κατάσταση έχει πια φτάσει «στο μη περαιτέρω»…
Αναλυτικό ρεπορτάζ στις έντυπες εκδόσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ.
Τάνια Κατσάνη