Η σημερινή πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου θα διαμορφωθεί σε πρότυπο βιοκλιματικό χώρο, που θα διαθέτει στοιχεία απόλυτα εναρμονισμένα με τις ανάγκες των Νεοπεντελιωτών, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.
Ρεπορτάζ: Τάνια Κατσάνη
Χώρος – πρότυπο! Μια μεγάλη πλατεία, που θα ακουμπά στις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου, με ενιαία αισθητική και κατασκευασμένη με οικολογικά υλικά, είναι το έργο που αναμένεται να παραδοθεί στους δημότες της Νέας Πεντέλης μέσα στο 2010, σύμφωνα με τους ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και τον Δήμο, στη θέση της σημερινής πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά αρχιτεκτονικά χρονικά, πρόκειται να κατασκευαστεί ένας δημόσιος χώρος τέτοιας κλίμακας με βιοκλιματική… διάθεση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής της διερευνητικής μελέτης Νικόλαου Μαρκάτου, πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου και κατοίκου της Νέας Πεντέλης. Στην τελευταία σύσκεψη μεταξύ των ερευνητών και του Δήμου, πριν την παρουσίαση της μελέτης και της μακέτας στο Δημοτικό Συμβούλιο, βρέθηκαν, εκτός του κ. Μαρκάτου, ο καθηγητής ΕΜΠ Σόλωνας Ξενόπουλος και οι δύο αντιδήμαρχοι, Αντώνης Φειδοπιάστης και Γιώργος Μουαμελετζής.
Η πρώτη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου και από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Με την ολοκλήρωσή της μελέτης, το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία και θα το υλοποιήσει.
«Να επανακαταλάβουν οι δημότες τον χώρο», είναι το κυρίαρχο ζητούμενο για τον κ. Μαρκάτο και μαζί του συμφώνησαν και τα στελέχη του Δήμου. «Στη Νέα Πεντέλη ο καθένας κλείνεται στο σπίτι του. Με τη νέα αυτή πλατεία θέλουμε ο κόσμος να βγει έξω, να ακολουθήσει τη γραμμή που ξεκινά από την αρχαία αγορά, περνά στα παζάρια και φθάνει στις μέρες μας», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος εντόπισε σοβαρά λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.
«Ο σχεδιασμός της πλατείας αποτελεί μια ουσιαστική πρόκληση για επανεκτίμηση των δυνατοτήτων του δημόσιου χώρου ν’ αποκαταστήσει την οργανική του θέση στον αστικό ιστό. Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΜΠ έχει ακριβώς ως στόχο τη διερεύνηση από κάθε πλευρά των δυνατοτήτων αυτών και την προσέγγιση του προβλήματος, ως άσκηση ολιστικού σχεδιασμού».
Η έρευνα από το ΕΜΠ έγινε σε δύο φάσεις. Αρχικά έγινε μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στη συνέχεια μελετήθηκαν προτάσεις.
Σήμερα η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου είναι ο χώρος υποδοχής στην πόλη και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για το πεδίο θεσμοθετημένης ή αυθόρμητης ανταλλαγής, κοινωνικής επαφής και πολιτιστικής δραστηριότητας.
Οι ενέργειες στις οποίες προχώρησαν οι ερευνητές ήταν οι εξής: επισκέψεις σε διαφορετικές ώρες και μέρες, καταγραφή των κτισμάτων και των λειτουργιών τους, των υλικών, της φύτευσης, του φωτισμού κ.λπ. Έτσι, έφτασαν στο σημείο να εντοπίσουν τα ακόλουθα προβλήματα:
● Η πλατεία περιβάλλεται από φαρδείς δρόμους με αυξημένη κυκλοφορία και από ετερόκλητες λειτουργίες (υπεραγορά, καφέ, ψησταριά κ.λπ.).
● Επικρατεί ένα συνοθύλευμα από διαφορετικά «στιλ» και μορφές, τα οποία δίνουν μια εικόνα χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα και αισθητική.
● Υπάρχουν διαφορετικά είδη πλακοστρώσεων σε διάφορα σημεία, ενώ παράλληλα τα αντικείμενα στην παιδική χαρά είναι διάσπαρτα και χωρίς σχέδιο, οι ογκώδεις ζαρντινιέρες κόβουν την πρόσβαση, αλλά και η φυτεμένη ζώνη είναι χωρίς νόημα. Μάλιστα το γρασίδι που κυριαρχεί είναι αφενός μη ελληνικό, αφετέρου μη οικολογικό, μιας και χρειάζεται πολύ πότισμα.
● Εμφανίζεται ποικιλία από φωτιστικά σώματα χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό και με τεχνικά προβλήματα.