Μπροστά σε ένα δίλημμα…
Μετά την καταγραφή, οι ερευνητές βρέθηκαν μπροστά στο εξής δίλημμα: Να προτείνουν μικροεπεμβάσεις ή ριζική αναμόρφωση του χώρου; Για λόγους ουσίας και επιδίωξης ενός αξιόλογου και πρότυπου αποτελέσματος, επέλεξαν το δεύτερο.
Οι βασικές αρχές σχεδιασμού, αλλά και οι στόχοι και οι προτάσεις, όπως τελικά παρουσιάστηκαν, είναι οι εξής:
1. Συνολικός επανασχεδιασμός του χώρου της πλατείας, ώστε να προκύψει ένας ανοιχτός χώρος που θα προκαλεί τόσο οργανωμένες όσο και απρόβλεπτες χρήσεις. Βασική λειτουργική επιλογή είναι να υπάρξει ένας χώρος όπου θα μπορεί να λαμβάνει χώρα η λαϊκή αγορά. Αυτό σημαίνει ότι ο κεντρικός χώρος θα είναι ελεύθερος, κάτι που θα επιτρέψει την ανάπτυξη σε αυτόν είτε φεστιβάλ, είτε εκθέσεων, είτε θα λειτουργεί ως αυθόρμητος χώρος παιχνιδιού.
Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό θα απομακρυνθούν οι κτισμένες ζαρντινιέρες και οι ογκώδεις κτιστές κατασκευές και θα επιστρωθεί ψυχρό υλικό. Οι άλλες επιφάνειες της πλατείας, των πεζοδρομίων και των δρόμων θα επιστρωθούν με κυβόλιθους τεχνητής παλαίωσης, ψυχρής σύστασης. Με την τελευταία αυτή επιλογή ο χώρος της πλατείας ενοποιείται με τις επιφάνειες που τον περιβάλλουν, διευρύνοντας έτσι τα όριά του.
2. Το να εισαχθούν στοιχεία που θα προσδίδουν ταυτότητα, τόσο στον χώρο όσο και στην πόλη, είναι ένα σοβαρό αίτημα, το οποίο τέθηκε και από πλευράς Δήμου, αφού, όπως δήλωσε ο Α. Φειδοπιάστης, «στη Νέα Πεντέλη είμαστε σε αναζήτηση της ταυτότητάς μας. Είμαστε μία νέα πόλη σε μια αρχαία περιοχή».
3. Βιοκλιματική αξιοποίηση της ηλιακής κυρίως ενέργειας, έτσι ώστε η πλατεία ν’ αποτελέσει πρότυπο οικολογικού σχεδιασμού.
4. Επανασχεδιασμός του φωτισμού, ώστε ο χώρος να γίνει φιλόξενος όλες τις ώρες και να καταστεί ένα είδος έργου τέχνης σε μεγάλη κλίμακα.
5. Επιλογή οικολογικών υλικών σε όλα τα σημεία.
6. Επανασχεδιασμός της φύτευσης ώστε να γίνει πιο λειτουργική και συνεπής προς την ελληνική χλωρίδα.
7. Κατασκευή σιντριβανιού στο νότιο τμήμα.
8. Η μελέτη τονίζει την ανάγκη επανασχεδιασμού της παιδικής χαράς με νέα περίφραξη, η οποία τονίζεται από γραμμικό φωτισμό και αναρριχητικό φυτό. Ταυτόχρονα, δίπλα στην είσοδό της, προτείνεται να τοποθετηθεί «δεινόσαυρος», φωτοβολταϊκό σε σχήμα γλυπτού.
9. Προτείνεται να επανασχεδιαστεί το αμφιθέατρο, με συμπληρώσεις των κερκίδων και προβολείς.
10. Πρωτοποριακή ιδέα φαίνεται να είναι η πρόταση να δημιουργηθούν δύο γραμμικές στοές, οι οποίες θα ορίζουν τις πλευρές της πλατείας και θα συμβάλουν στην προστατευόμενη κίνηση, αλλά και στην ανάρτηση πινακίδων προβολής ενιαίου χαρακτήρα.
11. Να κατασκευαστεί ένα μικρό κυλικείο, πλησίον της παιδικής χαράς, πέτρινο, με φυτεμένη στέγη, για την εξυπηρέτηση των γονέων των παιδιών.
12. Προτείνονται, επίσης, η μείωση του πλάτους των δρόμων και η διαμόρφωση των πεζοδρομίων, έτσι ώστε να προκύπτει μια εναλλαγή μεταξύ πεζοδρομίου, χώρων στάθμευσης και δρόμου.
13. Μέσα στον σχεδιασμό εντάσσονται επίσης βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, αλλά και σήμανση για την καθοδήγηση τυφλών.
14. Η πρόταση για τον φωτισμό περιλαμβάνει φωτομέτρηση όλων των χώρων κι ανάλογη επιλογή φωτιστικών, για την αισθητική και τον επιδιωκόμενο χαρακτήρα του χώρου.
15. Η φύτευση αντιμετωπίστηκε ως οργανικό συστατικό της συνολικής σύνθεσης και ως πρόβλημα βιοκλιματικής θεώρησής της.
Ο 1ος ενεργειακά αυτόνομος Δήμος;
Εκτός από μικροεπεμβάσεις, όλοι οι παριστάμενοι στη σύσκεψη φάνηκαν πολύ ικανοποιημένοι από τον σχεδιασμό. Ιδιαίτερες ερωτήσεις και επισημάνσεις έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Γιώργος Μουαμελετζής, ως «γνώστης» του θέματος. Τέλος, όπως αναφέρθηκε, σημειώσεις και μικροαλλαγές θα μπορούν να γίνουν μέχρι να «φύγει» το έργο για τη Νομαρχία, έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο λειτουργικό και να ικανοποιεί περισσότερο κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζει ο Αντώνης Φειδοπιάστης, το έργο της πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη λογική που θέλει τη Νέα Πεντέλη, με πολλά και διάφορα έργα, να εξελίσσεται σταδιακά στον «1ο ενεργειακά αυτόνομο Δήμο της χώρας».