Στη δημοσίευση αναλυτικής πρότασης αναφορικά με την εργασία και τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Χαλανδρίου, προχώρησε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου.
Αναλυτικά, η πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων έχει ως εξής:
Τα πρώτα βήματα
«Εισαγωγή
Το πρόβλημα στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος μετρά περίπου δυο δεκαετίες και είναι αποτέλεσμα διαδοχικών πολιτικών λαθών. Κοινό στοιχείο τους ήταν το κρύψιμο “κάτω απ’ το χαλί” ενός κρίσιμου θέματος για την πόλη και τους εργαζόμενους και η αποφυγή κρίσιμων αποφάσεων και απουσίας μιας ουσιαστικής και κοπιαστικής ενασχόλησης του πολιτικού προσωπικού με θέματα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα (εγκαταστάσεις – εξοπλισμός – προσωπικό).
Σήμερα, υπερασπιζόμενοι την εργασία και τους εργαζόμενους, θεωρούμε αναγκαίο να ασχοληθούμε επισταμένως με όλο το φάσμα των προβλημάτων που μας απασχολούν, διαμορφώνοντας μια όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη πρόταση.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας επιχειρούμε να αναδείξουμε τα ουσιαστικά ζητήματα και τις απαντήσεις λαμβάνοντας υπόψη τόσο την πραγματικότητα όσο και την ανάγκη να προκύψουν κρίσιμες αλλαγές σ’ αυτήν. Επίσης η προσπάθεια αυτή θα μας δώσει μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία πρέπει να επικεντρώσουμε τον αγώνα μας.
Οι τελευταίες εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό καθορίστηκαν: α) Από το σφράγισμα του κτήματος, β) τη δυστοκία στο θέμα των προσλήψεων και γ) την οικονομική στενότητα, η ο οποία εμφανίζει προβλήματα σε θέματα εξοπλισμού.
Σε συνεργασία με τους εργαζόμενους καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούμε καθώς και οι προτεραιότητες και ο τρόπος προσέγγισης.
Βασικοί άξονες και προτεραιότητες
Οι βασικοί άξονες και προτεραιότητες είναι το πρσωπικό, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις.
Βασικό ζήτημα είναι ο τρόπος προσέγγισης και κατανόησης των στόχων. Ως προς αυτό το θέμα είναι σημαντικό να παλέψουμε το σύνολο των στόχων σεβόμενοι παράλληλα τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει. Για να έχουμε αποτελέσματα είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε η προσπάθεια που θα καταβάλλουμε π.χ. στο θέμα του προσωπικού χωρίς να μην αδυνατίζει την προσπάθειά μας στο θέμα των εγκαταστάσεων. Χρειάζεται να κινηθούμε συνδυάζοντας διάφορα στοιχεία, χωρίς στερεότυπα και μεθοδεύσεις που συσκοτίζουν την ανάγκη να προχωράμε μαζί και στο σύνολο των στόχων που έχουμε βάλει. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας πρέπει να συζητάμε και να αναζητάμε.
Προσωπικό
Στο θέμα αυτό αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην ενίσχυση του υπάρχοντος προσωπικού στους τομείς: α) της αποκομιδής (εργάτες καθαριότητας, οδηγοί, οδοκαθαριστές), β) του νεκροταφείου γ), των συνεργείων συντήρησης και επισκευής οχημάτων και μηχανημάτων και δ) του πράσινου. Για την αντιμετώπισή του επιχειρούμε τον συνδυασμό διάφορων στοιχείων και δυνατοτήτων που προκύπτουν, κατανοώντας ότι μόνο συνδυαστικά μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Το θέμα αυτό αναλύεται ως εξής:
1. Τα όποια περιθώρια προσλήψεων αφήνει η αναλογία 5:1 να κατευθυνθούν σ’ αυτούς τους τομείς. Προϋπόθεση: να κατατεθεί πίνακας των συνταξιοδοτήσεων που έχουν γίνει το 2010 καθώς και να εκτιμηθεί το αντίστοιχο το 2011.
2. Να διερευνηθεί η περίπτωση ειδικότερων ρυθμίσεων οι οποίες εξαιρούν απ’ αυτή την αναλογία κάποιους τομείς εργασιών (π.χ. καθαριότητα, νεκροταφείο κλπ).
3. Να διερευνηθεί η περίπτωση έλευσης προσωπικού μέσω μετατάξεων προς όφελος των παραπάνω υπηρεσιών. Προϋπόθεση: α) λεπτομερές σχέδιο για πόσους εργαζόμενους και με τι ειδικότητες θέλουμε, β) κινητοποίηση της διοίκησης για εντοπισμό τέτοιων δυνατοτήτων στους δήμους της Αττικής, καθώς και από το προσωπικό το οποίο προκύπτει από την κατάργηση των νομαρχιών ή άλλων δημόσιων φορέων και ΝΠΔΔ.
4. Να εξετασθεί ποιοι απ’ τους εργαζομένους οι οποίοι ανήκουν σ’ αυτές τις υπηρεσίες και απασχολούνται αλλού μπορούν να τις ενισχύσουν. Προϋπόθεση: συνεργασία με Διεύθυνση Περιβάλλοντος, επόπτες και υπηρεσία προσωπικού.
5. Να εφαρμοστεί μια “σφιχτή” πολιτική στο θέμα των μετατάξεων λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προσωπικές και κοινωνικές ανάγκες του εργαζόμενου όσο και τις ανάγκες της υπηρεσίας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ότι αφορά μετατάξεις από παραγωγικούς σε υποστηριχτικούς και επιτελικούς τομείς.
6. Να εφαρμοστεί, για την μεταβατική περίοδο που διανύουμε, το άρθρο 100 του ν. 3584/07, για την αναπλήρωση προϊσταμένων στα κενά που παρουσιάζονται στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
7. Η ένταξη από τους υπεύθυνους όλων των συναδέλφων, αυτών των υπηρεσιών, σε μια ισότιμη προσπάθεια ώστε να μην επιβαρύνονται άνισα κάποιοι και αδυνατίζουν τόσο την προσφορά τους όσο και την σύμπνοια μεταξύ τους. Η δουλειά στο δημόσιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως δεύτερη απασχόληση.
8. Η έγκαιρη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών για τους συμβασιούχους ώστε να μην προκύπτουν κενά. Επίσης μια βελτίωση τω παραπάνω θα μειώνει προοδευτικά και τον αριθμό των συμβασιούχων.
9. Η μισθολογική ενίσχυση του παρόντος δυναμικού, ανάλογα με την προσφορά του, έτσι ώστε να ανταμείβετε η υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν, υπό αυτές τις συνθήκες.