Εξοπλισμός
Στο θέμα αυτό αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην ενίσχυση του υπάρχοντος εξοπλισμού στους τομείς: α) των μεταφορών, β) των μηχανημάτων και εργαλείων, γ) των αναλώσιμων.
Το θέμα αυτό επιτυγχάνεται ως εξής:
1. Τη μείωση του τεχνικού προγράμματος και των εξόδων για δημόσιες σχέσεις με στόχο τη σχετική ανακούφιση του προϋπολογισμού στο πλαίσιο μιας πιο συντηρητικής και χρηστής διαχείρισης, (γεγονός για το οποίο έχει δεσμευτεί ο δήμαρχος στη συνάντηση με τον Σύλλογο) το οποίο θα βοηθήσει και το θέμα που μας απασχολεί εδώ.
2. Την προσπάθεια από τη διοίκηση να χειριστεί τα ανταποδοτικά τέλη με τρόπο ο οποίος δεν θα αποδυναμώνει τις υπηρεσίες για τις οποίες κατευθύνονται.
3. Με τον συνδυασμό των παραπάνω προκύπτει η δυνατότητα αγοράς τόσο των αυτοκινήτων, που θα παρουσιάσει η Υπηρεσία Καθαριότητας, όσο και η ποιοτική ανανέωση του εξοπλισμού στο πράσινο και στα συνεργεία συντήρησης και επισκευής, σε συνεννόηση μαζί τους.
4. Επίσης σε ότι αφορά στα θέματα ατομικού εξοπλισμού, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί μια τυπολογική προσέγγιση και εφαρμογή του ΦΕΚ το οποίο αναφέρεται σ’ αυτά, θα πρέπει όταν πρόκειται να γίνει η τεχνική έκθεση, το συνάδελφο που τη φτιάχνει να τον πλαισιώνει μια ομάδα από όλους τους ενδιαφερόμενους χώρους (αποκομιδή, ηλεκτρολόγοι, καθαρίστριες, πράσινο, κοιμητήριο, τεχνίτες κλπ).
Εγκαταστάσεις
Αποτελεί το πιο σοβαρό και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε γιατί συγκεντρώνει τόσο το θέμα του οικονομικού κόστους όσο και την εύρεση κατάλληλου χώρου καθώς επίσης και τη συνθετότητα του κάθε ζητήματος ξεχωριστά.
Διότι το οικονομικό καθορίζεται από τον χώρο και το μέγεθος της παρέμβασης (υπόγειο ή υπέργειο) και ο χώρος καθορίζεται από το ΓΠΣ όπου η πιθανή αλλαγή του να δημιουργεί χρονοβόρες καταστάσεις.
Γι’ τους λόγους αυτούς αποτελεί επίσης και το πιο επίφοβο να παραμεληθεί.
Στο θέμα αυτό αναφερόμαστε συγκεκριμένα: α) στην επιλογή του χώρου, β) στο ύψος της οικονομικής επένδυσης, γ) στο πλήθος των υπηρεσιών που θα στεγάσει (αυτοκίνητα, χώροι εργαζομένων στην αποκομιδή και στην ανακύκλωση, πράσινο, συνεργεία αυτοκινήτων κ.ά.).
Στόχος παραμένει η δημιουργία μιας τεκμηριωμένης και ρεαλιστικής πρότασης. Παραμένει επίσης ανοιχτό το θέμα δυναμικών ενεργειών αν εκτιμήσουμε ότι αφήνεται στην τύχη του.
Το θέμα αυτό επιχειρούμε να προσεγγίσουμε ως εξής:
1. Δημιουργία ομάδας δουλειάς μεταξύ των εργαζομένων με συμμετοχή οπωσδήποτε ενός από του επόπτες, ενός από τους οδηγούς, ενός από τους εργάτες καθαριότητας, ενός από το πράσινο, ενός από τους τεχνίτες, ενός διοικητικού από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και ενός μηχανικού και σε στενή συνεργασία: α) με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και ιδιαίτερα τον Γ. Ανδρεδάκη, β) τις σχετικές υπηρεσίες του Δήμου (Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Τ.Υ., Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας (κλπ), γ) τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και δ) τον δήμαρχο.
2. Τα πρώτα βήματα της ομάδας: α) χάρτη από την Τ.Υ. με τα οικόπεδα που ανήκουν στον Δήμο και τον χαρακτηρισμό της περιοχής στην οποία βρίσκονται, β) εύρεση των οικοπέδων, στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, τα οποία ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, γ) επαφές με συναδέλφους άλλων δήμων πάνω σε σχετικά θέματα.
3. Τα πρώτα βήματα του Δ.Σ. του Συλλόγου: α) συγκρότηση της πρότασης και συνάντηση με τον δήμαρχο, β) συνεργασία με τους εργαζόμενους για δημιουργία ομάδας δουλειάς και υποστήριξή της, γ) συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την απόκτηση γνώσεων και πληροφοριών, δ) πίεση παράλληλα της διοίκησης για κινήσεις προς επίλυση του στεγαστικού, ε) ένταξη του θέματος αυτού σε σχετικές επαφές που θα κάνει το Δ.Σ. προς διάφορες κατευθύνσεις (υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς, συλλόγους όμορων δήμων, δημοτικές παρατάξεις κ.α.).
4. Αναγκαία βήματα από τον δήμαρχο και τη διοίκηση: α) αναζήτηση πόρων (Περιφέρεια, ευρωπαϊκά προγράμματα, εξοικονόμηση κοκ), β) αναζήτηση εναλλακτικών χώρων (αν χρειαστεί και πιθανών συνεργασιών με τους όμορους Δήμους Γέρακα και Βριλήσσια), γ) νομική και τεχνική υποστήριξη για ζητήματα που θα προκύψουν σχετικά με το χώρο επιλογής, δ) παρουσίαση, το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, ολοκληρωμένου φακέλου για τους υποψήφιους χώρους που μπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη, ε) κινητοποίηση διοίκησης (δήμαρχος – εκτελεστική επιτροπή) και υπηρεσιών (Οικονομικές – Τεχνική – Περιβάλλον) για το θέμα αυτό, στ) ένταξη του στο Επιχειρησιακό Σχέδιο.
5. Προσωρινά μέτρα για τη διαμόρφωση του υπάρχοντος χώρου και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας (ασφαλτόστρωση, υπόστεγα, ράμπες κ.λπ).
Κλείνοντας της πρότασή μας θέλουμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:
Σε ότι αφορά τα θέματα του προσωπικού και του εξοπλισμού, μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα, με μια πολιτική η οποία μπορεί να συνδυάσει τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και άλλα τα οποία θα προκύψουν από όσους ενδιαφερθούν σοβαρά για την επίλυσή τους.
Για το θέμα των εγκαταστάσεων όλες οι κινήσεις, εκ των πραγμάτων, έχουν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Ωστόσο θα πρέπει και σ’ αυτό το ζήτημα να πραγματοποιούνται σαφή βήματα τα οποία θα ανοίγουν το δρόμο για την λύση του.
Σημαντικό βήμα για την καλυτέρευση της λειτουργίας και την αποδοτικότητα των παραπάνω τομέων είναι και η δημιουργία, στο νέο Οργανισμό, δυο διακριτών Διευθύνσεων: Αποκομιδής & Περιβάλλοντος.
Για όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος θα συναντηθεί άμεσα με τον δήμαρχο».