Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά μόνο το 30-35% των υπερτασικών έχει καταφέρει να ρυθμίσει την πίεσή του. Φυσιολογική πίεση θεωρείται κάτω από 140/90 mm Hg ή κάτω από 130/80 mm Hg σε περίπτωση διαβήτη, στεφανιαίας νόσου ή νεφροπάθειας.
Toυ Ιωάννη Σούρπη, Καρδιολόγου
Κύρια αιτία για την ανεπαρκή ρύθμιση της πίεσης είναι:
• Η μη συμμόρφωση των
ασθενών στις υγιεινοδιαι-τητικές συμβουλές.
• Η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
• Η βελτίωση του ελέγχου της πίεσης απαιτεί μια συγκεκριμένη στρατηγική. Ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιεί τουλάχιστον δύο μετρήσεις, με διαφορά ενός με δύο λεπτών, και πάντα σε καθιστή θέση. Επίσης, δεν θα πρέπει να αμελεί να παίρνει τα φάρμακα που του έχει υποδείξει ο θεράπων ιατρός.
Η απώλεια βάρους 5-10 κιλών έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της συστολικής πίεσης έως 10 mm Hg. Μπορεί να επιτευχθεί εύκολα αν συνδυαστεί με τακτική σωματική άσκηση. Ο περιορισμός στη λήψη άλατος, πέραν της σημαντικής μείωσης της αρτηριακής πίεσης, μεγιστοποιεί και την αντιυπερτασική ιδιότητα πολλών φαρμάκων.
Ένα συχνό αίτιο μη ρύθμισης της πίεσης, είναι η ανεπαρκής διάρκεια ύπνου (κάτω των έξι ωρών) είτε η κακή ποιότητα του ύπνου (ροχαλητό, άπνοια). Ο ασθενής θα πρέπει να διακόψει τα φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση (μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη, ρινικά αποσυμφορητικά, αντισυλληπτικά δισκία κ.ά.).
Oυσίες όπως, η κοκαΐνη και το αλκοόλ αυξάνουν την πίεση. Οι περισσότεροι των υπερτασικών θα χρειαστούν δύο ή τρία ή και περισσότερα αντι-υπερτασικά φάρμακα.
Ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει πραγματικά ανθεκτική υπέρταση.
Τέλος, ασθενείς που παρουσιάζουν δευτεροπαθή υπέρταση θα πρέπει να παραπέμπονται από τον θεράποντα ιατρό σε ειδικό κέντρο υπέρτασης.