Η ωχρά κηλίδα είναι εκείνη η περιοχή του βυθού του οφθαλμού, που είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση, την οπτική ευκρίνεια και τη χρωματική αντίληψη. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ), είναι μία προοδευτική εκφυλιστική πάθηση και αποτελεί την κύρια αιτία σοβαρής απώλειας της όρασης στο Δυτικό πληθυσμό, ηλικίας άνω των 65 ετών.
Της Ευανθίας Πανανή,
Χειρουργού Οφθαλμίατρου
Η ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και η πιθανότητα προσβολής από τη νόσο αυξάνεται πάνω από την ηλικία των 55 ετών. Στην παθογένεια υπεισέρχονται και γενετικές παράμετροι και έχει καταδειχθεί αυξημένη συχνότητα της πάθησης, σε συγγενείς ατόμων με ΗΕΩ. Άλλοι παράγοντες κινδύνου, είναι η φυλή (π.χ. Καυκάσιοι), το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος και η ανεπαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Η προσβολή του ενός οφθαλμού από ΗΕΩ καθιστά πιθανή την εμφάνιση της νόσου και στον άλλο οφθαλμό.
Η ΗΕΩ διακρίνεται σε ξηρά (ή μη εξιδρωματική) και σε υγρά (εξιδρωματική ή νεοαγγειακή) μορφή. Η ξηρά μορφή, 85% περίπου των ασθενών, εξελίσσεται σταδιακά και η απώλεια της όρασης γίνεται βαθμιαία. Η υγρά μορφή, η οποία αντιστοιχεί στο 15% περίπου των περιστατικών, εξελίσσεται ταχύτερα και οδηγεί συχνά σε περισσότερο σημαντική απώλεια της όρασης.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά τη διάγνωση και τη μελέτη, αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να επιτυγχάνεται σταθεροποίηση ή ακόμη και βελτίωση της πορείας της.
Είναι συνεπώς απαραίτητος ο συχνός έλεγχος από τον οφθαλμίατρο, που θα ενημερώσει και θα κατευθύνει τον ασθενή ως προς το μέγεθος του κινδύνου, την πρόληψη, τη διάγνωση, την παρακολούθηση και -εφόσον χρειαστεί- την έγκαιρη αντιμετώπιση της ΗΕΩ.