Συνοπτικά,
- Το γλαύκωμα είναι μια χρόνια εξελικτική πάθηση. Όλες οι θεραπείες στοχεύουν στην αναστολή της εξέλιξης της βλάβης μέσω της μείωσης της ενδοφθάλμιας πίεσης.
- Η ενδοφθάλμια πίεση είναι ο σημαντικότερος ίσως αλλά όχι ο μοναδικός αιτιολογικός παράγων.
- Η προκαλούμενη βλάβη είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη.
- Η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης μόνο δεν αρκεί για την διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης.
- Σε κάθε ασθενή πρέπει να τίθεται συγκεκριμένος θεραπευτικός στόχος και να μην ξεχνιέται η ποιότητα και οι ανάγκες της ζωής του.
- Η σταθερότητα στην εμφάνιση του οπτικού νεύρου και του οπτικού πεδίου σημαίνει επιτυχή θεραπεία.
Οι καλά πληροφορημένοι ασθενείς, δεν ρωτούν πόσο είναι η πίεσή μου αλλά πώς είναι το οπτικό μου νεύρο. Και αυτό ακριβώς είναι ευθύνη του θεράποντος ιατρού.
Θεραπεία
Η θεραπευτική αγωγή στο γλαύκωμα έχει στόχο τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε ασφαλή επίπεδα για την υγεία του οπτικού νεύρου. Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους θεραπείας – κατά κανόνα με τη σειρά που αναφέρονται πιο κάτω – η δε μετάβαση από το ένα στάδιο αγωγής στο άλλο, γίνεται εφ’ όσον απορρυθμιστεί η ενδοφθάλμια πίεση.
1. Φαρμακευτική
Η θεραπεία ξεκινά αρχικά με φάρμακα σε μορφή κολλυρίων. Η λήψη τους είναι τακτική και συνεχής σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, έτσι ώστε να διατηρείται η πίεση του οφθαλμού σε φυσιολογικά επίπεδα.
2. Ακτίνες Laser
H θεραπεία με Laser (όπου ενδείκνυται) είναι μια ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης του γλαυκώματος, η οποία εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, όταν αυτή κριθεί ανεπαρκής.
3. Χειρουργική
Εάν παρά την ενστάλλαξη κολλυρίων ή / και την θεραπεία με ακτίνες Laser, η ενδοφθάλμια πίεση παραμένει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, τότε καταφεύγουμε στη χειρουργική επέμβαση. Με αυτήν επιτυγχάνεται η καλύτερη παροχέτευση του υγρού του οφθαλμού, μέσω ενός καινούργιου ανοίγματος που δημιουργείται τεχνητά. Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται η ενδοφθάλμια πίεση, για όσο χρονικό διάστημα το τεχνητό άνοιγμα λειτουργεί και παροχετεύει.
Η απώλεια της όρασης μπορεί να προληφθεί
Αν έχετε ηλικία άνω των 35 ετών, θα πρέπει να εξετάζεσθε για γλαύκωμα κάθε 2 με 3 χρόνια. Θα πρέπει να επισκέπτεσθε τον οφθαλμίατρό σας σε περίπτωση που καταλαβαίνετε ότι μειώνεται η όρασή σας, ή νοιώθετε επαναλαμβανόμενους πόνους, ή αν έχετε ένα από τα συμπτώματα που διαβάσατε παραπάνω. Αν γίνει έγκαιρη διάγνωση, η οφθαλμική πίεση μπορεί να ελεγχθεί και μελλοντικές επιδράσεις του γλαυκώματος μπορούν να προληφθούν.
Αν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις ή χρειάζεσθε επιπλέον πληροφορίες, επισκεφθείτε οφθαλμίατρό εξειδικευμένο στο γλαύκωμα.
Μύθοι – Παραπληροφόρηση και Η Αλήθεια!
ΜΥΘΟΣ – Πολλοί θεωρούν ότι συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, δακρύρροια, φωτεινοί κύκλοι γύρω από τα φώτα κ.λ.π., είναι προειδοποιητικά για χρόνιο γλαύκωμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ - Μόνον το οξύ γλαύκωμα έχει τέτοια συμπτωματολογία, ενώ η συχνότερη μορφή του (χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας) δεν παρουσιάζει καν συμπτώματα.
ΜΥΘΟΣ - Πολλοί νομίζουν ότι η πίεση του οφθαλμού έχει κάποια σχέση με την αρτηριακή πίεση.
ΑΛΗΘΕΙΑ - ΄Όχι, δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αρτηριακής και ενδοφθάλμιας πίεσης. Η νυχτερινή όμως υπόταση επιβαρύνει τη γλαυκωματική βλάβη.
ΜΥΘΟΣ - Επικρατεί η αντίληψη ότι όσοι πάσχουν από γλαύκωμα θα πρέπει ν΄ αποφεύγουν τον καφέ και τα οινοπνευματώδη ποτά.
ΑΛΗΘΕΙΑ – Ο γλαυκωματικός ασθενής σήμερα μπορεί να ζει μια κανονική ζωή, αρκεί ν΄ ακολουθεί πιστά την αντιγλαυκωματική αγωγή που του συστήνει ο γιατρός του.
Γεράσιμος Δ. Κόψινης, Μ.D.
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Δ/ντής Τμήματος Γλαυκώματος
Γλαύκωμα – Καταρράκτης
Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας
Athens Vision
Κεντρικό: Λεωφ. Συγγρού 328-330, 176 73 Καλλιθέα
Τηλ.Κέντρο: 210-95.95.215 • Fax: 210-95.15.120
Αμαρουσίου: Λ. Κηφισίας 76 & Πάρνωνος, 151 25 Μαρούσι
(είσοδος από την οδό Πάρνωνος)
Τηλ.: 210 61 25 325 • Fax: 210 61 22 570
email: gkopsinis@athensvision.gr