Σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε το 1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής, που έκανε λόγο για στέρηση προσβασιμότητας σε μόνιμο εκπαιδευτικό με βαριά αναπηρία και μαθητή του σχολείου με κινητικά προβλήματα. Οι σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων ανέφεραν ότι παρά τα επανειλημμένα τους αιτήματα, το συγκρότημα της οδού Νεαπόλεως δεν διαθέτει αυτόνομη πρόσβαση σε οδικό δίκτυο, ασανσέρ ή αναβατόριο.
Η μόνη είσοδος, που εξυπηρετεί επί σειρά ετών το σχολείο και διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων με δυσκολία μετακίνησης, περνά μέσα από τη αυλή του γειτονικού 2ου Γυμνάσιου. Σύμφωνα με την καταγγελία, η διεύθυνση της τελευταίας μονάδας δημιουργεί εσχάτως καθημερινά προβλήματα στην πρόσβαση – αποχώρηση εκπαιδευτικών και μαθητών του 1ου ΓΕΛ με κινητικά προβλήματα, με την αιτιολογία λόγων ασφαλείας.
Μάλιστα, με βάση γονείς του Λυκείου, υπήρξαν ημέρες όπου μαθητής του σχολείου με κινητικά προβλήματα, δεν κατάφερε να εισέλθει στη μονάδα! Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕ.Λ εξέδωσαν αντίστοιχα ψηφίσματα τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω
Το ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων 1ου ΓΕΛ
«Στην Αγία Παρασκευή στις 27-1-2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.00 π.μ. συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση ο Σύλλογος Διδασκόντων/Διδασκουσών υπό την προεδρία του Διευθυντή Αθανάσιου
Αναστασίου (ΠΕ01) με μοναδικό θέμα την ομαλή πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών ΑμεΑ
στον σχολικό χώρο. Μετά από διαλογική συζήτηση και λαμβάνοντας υπόψη:
1. Τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΣΔΑμεΑ) που
έχει ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Νομοθεσία.
2. Τις ετήσιες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.
3. Τον υπ’ αριθμόν 3699/2008 νόμο με τίτλο «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία
ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».
4. Την αλληλογραφία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας
5. Τα διαχρονικά αιτήματά μας προς το Δήμο Αγίας Παρασκευής.
6. Το θεσμοθετημένο γεγονός ότι η πολιτεία, αλλά και όλες οι υπηρεσίες και οι λειτουργοί του
Κράτους οφείλουν να αναγνωρίζουν την αναπηρία ως μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και
ως ένα σύνθετο κοινωνικό και πολιτικό φαινόμενο και σε κάθε περίπτωση να αποτρέπουν τον
υποβιβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στη συμμετοχή ή στη συνεισφορά τους
στην κοινωνική ζωή.
Δεσμεύεται ομόφωνα
Να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει σε όλους τους μαθητές,
τις μαθήτριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό με αναπηρία του σχολείου μας, ίσες ευκαιρίες για
πλήρη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Καταδικάζει ομόφωνα
Την αντισυναδελφική, αντιπαιδαγωγική και απάνθρωπη στάση της Διευθύντριας του 2ου
Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής για τα εμπόδια που δημιουργεί καθημερινά στην ομαλή είσοδο
και αποχώρηση μαθητών και εκπαιδευτικών με κινητικά προβλήματα από το σχολείο μας.
Καλεί ομόφωνα
1. Το Δήμο Αγίας Παρασκευής
2. Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας
να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της
πρόσβασης των μαθητών και εκπαιδευτικών ΑμεΑ στο σχολείο».
Το ψήφισμα του Συλλόγου Γονέων 1ου ΓΕ.Λ
«Συνήλθε στις 27 Ιανουαρίου 2023 το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής με θέμα: την Πρόσβαση των μαθητών και των εκπαιδευτικών με κινητικά προβλήματα στον σχολικό χώρο. Λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία και με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί
τον τελευταίο καιρό με την παρακώληση της διέλευσης των μαθητών και εκπαιδευτικών με
κινητικά προβλήματα του 1ου ΓΕ.Λ Αγίας Παρασκευής από τη σχολική μονάδα του 2ου Γυμνασίου
Αγίας Παρασκευής.

Αποφάσισε ομόφωνα
Να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης και ισότιμη
συμμετοχή όλων των μαθητών, των μαθητριών και του εκπαιδευτικού προσωπικού στην
εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης να συνυπογράψει το ψήφισμα του Συλλόγου Διδασκόντων 1ου
ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής (Αρ. Πράξης: 41/27-1-2023)
Καταδικάζει ομόφωνα
Τη στάση όλων των Δημοτικών αρχών, που έχουν διοικήσει μέχρι σήμερα τον Δήμο Αγίας
Παρασκευής, που παρά τα επανειλημμένα αιτήματα τόσο από το Σύλλογο Διδασκόντων όσο και
από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 1ου ΓΕ.Λ. Αγίας Παρασκευής, η υποδομή της αυτόνομης
πρόσβασης στο αστικό δίκτυο του σχολείου μας για ΑμεΑ παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα
πολλά χρόνια άλυτα προβλήματα.
Καλεί ομόφωνα
1. Το Δήμο Αγίας Παρασκευής να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των εργασιών
υλοποίησης της αυτόνομης πρόσβασης στο αστικό δίκτυο του 1ου ΓΕ.Λ. Αγίας
Παρασκευής. Επίσης να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να ενεργήσει στα
πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, έτσι ώστε να δώσει προσωρινή λύση στο πρόβλημα
της πρόσβασης στο σχολικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, μέχρι την οριστική του λύση
2. Τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας να ενεργήσει στο πλαιIσιο
των αρμοδιοτήτων της προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της πρόσβασης των μαθητών
και εκπαιδευτικών ΑμεΑ στο σχολείο μας».
«Ουδέν σχόλιον» από τη διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου
Αμέσως μετά την κοινοποίηση των καταγγελιών, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ απευθύνθηκε στη διοίκηση του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, ζητώντας τη θέση της. Ωστόσο, η διευθύντρια Αναστασία Ζεπάτου Οικονομίδη αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε.
Ανακοίνωση της «Νίκης Πολιτών»
Λίγες ώρες αργότερα, τοποθετήθηκε στο ζήτημα η επιτροπή Παιδείας της Δημοτικής Κίνησης «Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής», σημειώνοντας τις ενέργειες που έκανε η παράταξη ως διοίκηση του Δήμου (2014-2019) αλλά πήρε θέση και για τις τελευταίες εξελίξεις:
«Ως Δημοτική Αρχή εξασφαλίσαμε σε όλα τα σχολεία, με κατασκευή ραμπών και ανελκυστήρων, την ισότιμη προσβασιμότητα όλων, με χρηματοδότηση από τον Φιλόδημο και την ΣΑΤΑ σχολείων. Στο 1ο ΓΕΛ, επειδή μόλις είχαμε μετατρέψει την γκαραζόπορτα σε ηλεκτρική —εξασφαλίζοντας έτσι τη διέλευση και στα 2 σχολεία με τη χρήση τηλεχειριστήριου— η Τεχνική Υπηρεσία δεν έθεσε τότε σε προτεραιότητα εργολαβίας τον ανελκυστήρα δίπλα από τις σκάλες όπως είχαμε ζητήσει, αλλά ανέλαβε να μελετήσει το θέμα και να καταθέσει συνολική και μόνιμη λύση για την αυτόνομη πρόσβαση στο 1ο ΓΕΛ.
Έκτοτε πολλά συνέβησαν, η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ισοτιμίας και δικαιωμάτων δείχνει να έχει καμφθεί, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα, όπως επίσης έχει υποτονίσει και η αγαστή συνεργασία μεταξύ μελών της σχολικής κοινότητας. Μέχρις ότου δοθεί μια οριστική λύση, με την ανάλογη μελέτη, η είσοδος από το 2ο Γυμνάσιο αποτελεί μονόδρομο, ενώ η πρόταση της παρούσας διοίκησης, όπως έχει διαρρεύσει, για αναβατόριο στο ύψος της βιβλιοθήκης με χρήση της υπάρχουσας ράμπας, μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρόσκαιρα και απαιτεί πρόβλεψη ακόμα μιας θέσης στάθμευσης επί της οδού Νεαπόλεως.
Η αυτόνομη προσβασιμότητα στο 1ο ΓΕΛ πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά και οριστικά με εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ ή/και ατόμων με κινητικά προβλήματα και προς όλα τα επίπεδα λειτουργίας του σχολείου π.χ. το γήπεδο και τις πάνω αίθουσες, το αμφιθέατρο και την βιβλιοθήκη. Η δική μας πρόταση ήταν και είναι η αυτόνομη είσοδος για το 1ο Λύκειο στον κενό χώρο ανάμεσα στα δυο σχολεία, δίχως να αποκλείουμε ταυτόχρονα την πιθανή εγκατάσταση ανελκυστήρα ή/και ράμπας. Στηρίζουμε, τέλος, το αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων του 1ου Λυκείου και δεσμευόμαστε πως θα υποστηρίξουμε όποια λύση αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα. Το ίδιο οφείλει να κάνει και δημοτική αρχή, παραθέτοντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τρόπους χρηματοδότησης του έργου».
Η ενημέρωση της διοίκησης του Δήμου
Για τις ενέργειές της πληροφόρησε την «Α» η δημοτικής Αρχή, το πρωί της 2ας Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας:
«Μετά τη σύγκληση του Σχολικού Συμβουλίου του 1ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, όπου αναδείχθηκε το πρόβλημα της πρόσβασης των ΑμεΑ αλλά και το θέμα της αυτόνομης πρόσβασης οχημάτων στο σχολείο (χρόνιο πρόβλημα που οφείλεται σε τεχνικές και νομικές δυσκολίες) η Δημοτική Αρχή της πόλης αντέδρασε άμεσα.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Βασίλη Σάρκουλα, της Διευθύντριας Τεχνικής Υπηρεσίας, Ελένης Γατσούλη και του Προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου μας, Θεόδωρου Μπουρλιάσκου.
Εν συνεχεία, ο κ. Μπουρλιάσκος συγκάλεσε συνάντηση (για αύριο Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023) όλων των εμπλεκόμενων φορέων, παρουσία του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας Β’,Ιωάννη Ψαχούλα, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι πιθανές λύσεις των δύο προαναφερόμενων προβλημάτων και να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Η Δημοτική Αρχή της πόλης ήταν, είναι και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό όλων των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων προκειμένου να δίνει λύσεις άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα προβλήματα».
Παρέμβαση της «Νέας Αρχής»
Σε ανακοίνωσή της λίγη ώρα αργότερα, η παράταξη του Γιώργου Οικονόμου υποστήριξε: «Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, είναι κατοχυρωμένα από την ισχύουσα Νομοθεσία, η οποία πρέπει να εφαρμόζεται με την αρμόζουσα προσήλωση και υπευθυνότητα. Η προσαρμογή των δημοσίων κτηρίων στις ανάγκες πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων, είναι υποχρεωτική. Τα στοιχεία τους και η κατάστασή τους, καθώς και οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα τα καταστήσουν απολύτως προσβάσιμα, θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το έχει κάνει ο Δήμος για τα σχολεία;
Ας απαντήσει ένας υπεύθυνος. Η προθεσμία έχει λήξει. Ο Δήμος μας αντί να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, ας ενεργοποιηθεί ιδιαίτερα για τα σχολεία, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον χωρίς φραγμούς και αποκλεισμούς. Η κατάσταση στο 1ο ΓΕΛ στην Νεαπόλεως είναι δείγμα αδιαφορίας και αυθαιρεσίας. Στην χθεσινή (2/2) συνάντηση του Γιώργου Οικονόμου και της Ξανθής Κωτσάκου με την διεύθυνση του Σχολείου διατυπώθηκαν οι απόψεις της Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή σε τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα της προσβασιμότητας, για τα οποία, το Σχολείο, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων απαιτούν την άμεση λύση. Μετά από τόσα υπομνήματα και προτάσεις είναι απαράδεκτο να μένουν στις υποσχέσεις και να πανηγυρίζουν που «δέχτηκαν να το εξετάσουν» τώρα, μετά από τόσο καιρό!!!»
Δείτε επίσης: 4ο Γυμνάσιο: Ανοίγει «κεραίες» για τις ηλεκτρονικές εξαρτήσεις