Του Δ. Πολυχρονιάδη*
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Θ. Αμπατζόγλου και η Δημοτική Αρχή «ξαναχτύπησαν» για άλλη μια φορά καταφέρνοντας και νέο πλήγμα ενάντια στις/στους εργαζόμενες/-ους του Δήμου Αμαρουσίου και τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Δεν αρκέστηκαν, όπως φαίνεται, στις 25 απολύσεις σχολικών καθαριστριών/καθαριστών και την μετατροπή των συμβάσεων των υπόλοιπων 83 σχολικών καθαριστριών/καθαριστών, οι οποίες/-οι θα προσληφθούν από τον Δήμο Αμαρουσίου με ολιγόμηνες συμβάσεις, σε πεντάωρης εργασίας από οχτάωρης ούτε στα ψέματα και στη φτηνή προπαγάνδα που μεταχειρίστηκαν για να κοροϊδέψουν και να ξεγελάσουν τον Μαρουσιώτικο λαό αναφορικά με τις καταστροφικές και επικίνδυνες πολιτικές που υλοποιούν σε βάρος όλων μας. Αυτή τη φορά σειρά είχαν οι συμβασιούχες εργαζόμενες Κοινωνικοί Λειτουργοί του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αμαρουσίου οι οποίες σύρθηκαν στον εισαγγελέα μετά από 8 χρόνια δουλειάς, με το πρόσχημα «της άρνησης εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης ΔΑΣ – ΟΤΑ στις 30 – 7 – 2026 η Εισαγγελία Αθηνών έστειλε κλητεύσεις σε 8 Κοινωνικούς Λειτουργούς που δουλεύουν στο πρόγραμμα των Κέντρων Κοινότητας του Δήμου Αμαρουσίου, με την αιτιολογία της άρνησης εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών. Βέβαια όπως μας ενημερώνει η ανακοίνωση της ΔΑΣ – ΟΤΑ στις 29 – 7 – 2026, δηλαδή μία μέρα πιο μπροστά είχε προηγηθεί συνάντηση στην εισαγγελία με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αμαρουσίου, την Δ/ντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας και την υπεύθυνη του Βοήθεια στο Σπίτι, παρουσιάζοντας επί της ουσίας το άσπρο μαύρο προκειμένου να πείσουν την εισαγγελία να κλητεύσει τις οχτώ εργαζόμενες συμβασιούχους Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Κατόπιν τούτων στις 30 – 7 – 2026 η εισαγγελία, έστειλε περιπολικά, μην τυχόν και «ξεφύγουν» οι εργαζόμενες Κοινωνικοί Λειτουργοί, προκειμένου να παρουσιαστούν και να δώσουν εξηγήσεις για τους παραπάνω λόγους. Βέβαια δεν περίμεναν οι εργαζόμενες να τους καταλάβει ο εισαγγελέας, ούτε να καταλάβει την ουσία, παρά μόνο παρέμεινε στα περιγραφικά που λέει «ότι αφού είσαι κοινωνικός λειτουργός οφείλεις να αναλάβεις τα πάντα, που αφορούν την ειδικότητα σου», χωρίς να εξετάσει ούτε τη σύμβασή τους αλλά ούτε το πρόγραμμα που δουλεύουν οι οχτώ εργαζόμενες συμβασιούχες Κοινωνικοί Λειτουργοί.
Η στάση της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου απέναντι στις συμβασιούχους εργαζόμενες Κοινωνικούς Λειτουργούς αποτελεί όνειδος για τον Δήμο Αμαρουσίου και τις πολιτικές που ακολουθεί ενάντια και σε βάρος των εργαζομένών του, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν οι ίδιες οι εργαζόμενες προσήλθαν και ενημέρωσαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για όλα όσα τους ζητούνται να υλοποιήσουν στο πλαίσιο της εργασίας τους κατά παράβαση των όρων της συμβασής τους.
Να σταματήσει η δημοτική Αρχή και η Εισαγγελία να τρομοκρατούν τις/τους συμβασιούχους εργαζόμενες/εργαζομένους κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου Αμαρουσίου
Για την αποκατάσταση της αλήθειας οι οχτώ εργαζόμενες Κοινωνικοί Λειτουργοί ουδέποτε αρνήθηκαν την εργασία τους, αντιθέτως εκ των στοιχείων που παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, γι’ αυτό που προσλήφθηκαν εργάζονται και το κάνουν και με το παραπάνω. Μάλιστα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής δήλωσε «ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Κοινότητας».
Το πρόγραμμα των Κέντρων Κοινότητας ξεκίνησε με δύο άτομα και στη συνέχεια λόγο του όγκου της δουλειάς προστεθήκαν και άλλοι έξι Κοινωνικοί Λειτουργοί. Άρα αυτό που με ψέματα και φτηνή προπαγάνδα κοινωνικού αυτοματισμού θέλει να περάσει η Δημοτική Αρχή, ότι οι εργαζόμενες «βαριούνται» και ότι η άρνηση τους έχει να κάνει με το βόλεμα τους, δεν ισχύει, διότι άλλα δείχνουν τα στοιχεία.
Η κύρια ευθύνη για την υποστελέχωση που υπάρχει στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαρουσίου ανήκει αποκλειστικά στην Δημοτική Αρχή, διότι η Δημοτική Αρχή του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου δεν έχει αναλάβει σήμερα. Είναι η δεύτερη θητεία του σημερινού Δημάρχου, ενώ η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων που την απαρτίζουν ασκούν διοίκηση από το 2007. Συνεπώς όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά αντί να διεκδικήσουν πόρους και προσωπικό από την κεντρική εξουσία, συντάσσονται με την ομογάλακτη κυβέρνησή τους της Ν. Δ. και τις πολιτικές που υλοποιεί χωρίς να εκφράζουν έστω την αντίθεσή τους ή να διεκδικούν έστω περισσότερες προσλήψεις συμβασιούχων εργαζόμενων. Ας σταματήσουν λοιπόν τα ψεύτικα «κροκοδείλια δάκρυα» ευαισθησίας, διότι αν είχαν ευαισθησίες θα συγκρούονταν με τις κυβερνήσεις και θα διεκδικούσαν προσωπικό.
Ας απαντήσει η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου, γιατί ενώ πριν εφτά χρόνια η Κοινωνική Υπηρεσία ήταν στελεχωμένη με πέντε και έξι άτομα μόνιμους και συμβασιούχους, σήμερα που έχουν πάει αυτοί οι εργαζόμενοι; Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν γιατί σήμερα το συγκεκριμένο τμήμα που έχει να κάνει με τις εισαγγελικές παραγγελίες το στελεχώνει ένα άτομο μόνο.
Για το γεγονός ότι σήμερα στο σύνολο των Δήμων οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, αλλά και η πλειοψηφία των Δημάρχων που ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα της Ν.Δ. ή έχουν εκλεγεί με το χρίσμα της Ν.Δ. Ουσιαστικά οι κυβερνήσεις αφού «έκλεισαν» την Κοινωνική Υπηρεσία του Πρωτοδικείου Αθηνών μετέφεραν και αυτή την αρμοδιότητα στους Δήμους χωρίς το απαραίτητο προσωπικό αλλά και τους ανάλογους πόρους. Η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ είναι τεράστια διότι δεν είπε κουβέντα, όταν τους ήρθε και αυτή η αρμοδιότητα.
Για άλλη μια φορά θα τονίσουμε ότι σκοπός και στόχος όλων των παραπάνω πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου είναι η πλήρης απαξίωση των Δημοτικών υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών σε όλους τους Δήμους της χώρας με κύριο σκοπό και στόχο την ιδιωτικοποίησή τους με την ανάθεση σε ιδιώτες εργολάβους (π.χ. καθαριότητα σχολείων) ή την διείσδυση των ΜΚΟ αλλά και των άλλων εταιρειών που ασχολούνται με ζητήματα κοινωνικών δομών.
Η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους Δημότες για τις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθεί και το απόλυτα αποτυχημένο μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζει σταματώντας κάθε διαδικασία παρέμβασης των εισαγγελικών αρχών σε βάρος των εργαζόμενων του Δήμου Αμαρουσίου, διότι οι εργαζόμενες/-οι του Δήμου Αμαρουσίου δεν έχουν κανέναν λόγο να απολογούνται στον εισαγγελέα για τις πολιτικές που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή.
Να σταματήσει άμεσα η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου να χρησιμοποιεί το φόβο, το ψέμα και την φτηνή προπαγάνδα κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των εργαζόμενων του Δήμου Αμαρουσίου και των εργασιακών δικαιωμάτων τους διακυβεύοντας τα συμφέροντα των Δημοτών της πόλης μας.
Εδώ και τώρα η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου να σταματήσει να κοροϊδεύει την κοινωνία με ψέματα και φτηνή προπαγάνδα και να δικεδικήσει από την κυβέρνηση προχωρώντας στην επαναπρόσληψη όλων των (108) απολυμένων σχολικών καθαριστριών/καθαριστών με οχτάωρη εργασία κατόπιν στην μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και το κόστος να το αναλάβει η κυβέρνηση. Όσο για τον τρόπο της μονιμοποίησης των συμβασιούχων εργαζόμενων να τον βρει η ίδια η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου και οι υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τους οποίους περιφέρει στο Μαρούσι και φωτογραφίζεται μαζί τους προς « άγρα ψήφων» για εξυπηρέτηση του κόμματος που εκπροσωπεί.
Άμεσα να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις κοινωνικές δομές αλλά και στο σύνολο των υπηρεσιών.
Τέλος οι Δημότες του Αμαρουσίου αλλά και ο ελληνικός λαός ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους προχωρώντας στις ανάλογες πολιτικές επιλογές, διότι πάνω από όλες και όλους μας βρίσκεται η κοινωνία και ο λαός που μας κρίνει.




































































































