– Γιατί υπήρξε τόση επιμονή σε επιλογές αδιέξοδες και μάλιστα με ύφος αγοραίας αυθεντίας; Που οφείλεται η χαμένη επαφή με την πραγματικότητα, όταν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο; Πως εξηγούνται οι τόσες παλινωδίες και καθυστερήσεις; Με ποια λογική η έλλειψη αυτογνωσίας θεωρείται καλοσύνη;
– Ποια ήταν η συμβολή για την ομαλή μετάβαση στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο, που δημιουργεί ο «Καλλικράτης;»
– Ποιο πρακτικό σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης καταστρώθηκε ως απάντηση στην οικονομική κρίση; Ο κόσμος καταπιέζεται και ο θυμός οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
– Που είναι η ανανέωση σε πρόσωπα; Που είναι οι καινοτόμες ιδέες, το άνοιγμα στην κοινωνία;
Και τρεις επισημάνσεις για τις μετεκλογικές διεργασίες στο χώρο της μείζονος μειοψηφίας:
α) Η πολιτική απερισκεψία δίνει τη δυνατότητα στο καταδικασμένο, για αναξιοπιστία στις συνειδήσεις των πολιτών, παρελθόν, να επανέλθει στο προσκήνιο, μεθοδεύοντας το διπολισμό και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις.
β) Η εσωστρέφεια, στην οποία έχει περιέλθει η παράταξη, εκτρέφει, σιωπηλά προς το παρόν, τους λιμοκοντόρους του παραγοντισμού, που καιροφυλακτούν να αρπάξουν την εξουσία. Τι ενδιαφέρον έχουν για την πόλη, επίσης, οι συναισθηματικοί προσωπικοί μονόλογοι;
γ) Η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» βρίσκεται άδικα στο στόχαστρο. Οι εξελίξεις όχι μόνο δικαιώνουν την εφημερίδα, αλλά ακόμη υποδεικνύουν τη μετριοπάθεια και την υπευθυνότητα στις εκτιμήσεις της. Η μετάθεση της ευθύνης αποπροσανατολίζει και σε τίποτα δεν ωφελεί.
Ενώ η ποικιλόμορφη κρίση μαίνεται στη χώρα και την αισθανόμαστε κάθε μέρα και περισσότερο στο πετσί μας, το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών προκαλεί έντονο προβληματισμό σε μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας. Όταν αποτύχει μία προσπάθεια, η ευθύνη επιμερίζεται στους συμμετέχοντες σ’ αυτήν ανάλογα με τη θέση που κατέχουν. Ο επαναπροσδιορισμός αποτελεί όρο, ώστε να υπάρξει μία νέα πορεία κοινωνικά αποδοτική. Η έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης από αυτούς που την οφείλουν, στηρίζει τον αναγκαίο επαναπροσδιορισμό, γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχει και η ανιδιοτέλεια και η σοβαρότητα στην ανάμειξη με τα κοινά.
Μαρούσι, 15-12-2010
Δημήτρης Χατζής







































































































