Στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών στο Μαρούσι, και συγκεκριμένα στα δύο κτίρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου ενημερωτικό σεμινάριο και άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεισμού, υπό τον συντονισμό της αντιπεριφερειάρχη Μαργαρίτας Βάρσου.
Η δράση, στην οποία συμμετείχε το σύνολο των υπηρεσιών, είχε ως στόχο την ενίσχυση της ετοιμότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την πρακτική εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών για την ασφαλή και οργανωμένη αντίδραση σε περίπτωση σεισμικού συμβάντος.
Το ενημερωτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή, προκειμένου να συμμετάσχει το σύνολο του προσωπικού. Την ενημέρωση πραγματοποίησε η αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Δρ. Ασημίνα Κούρου, παρουσιάζοντας με πρακτικό και αναλυτικό τρόπο τις βασικές αρχές αντισεισμικής προστασίας και πρόληψης, καθώς και τις ενδεδειγμένες ενέργειες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από έναν σεισμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης και των ερωτήσεων των συμμετεχόντων, ακολούθησε η πρακτική άσκηση ετοιμότητας σε συνθήκες προσομοίωσης σεισμικού συμβάντος. Με την έναρξη και τη λήξη του υποθετικού σεισμού να σηματοδοτούνται από την Δρ. Κούρου, ενεργοποιήθηκε η διαδικασία οργανωμένης εκκένωσης των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι ακολούθησαν τις προβλεπόμενες διαδρομές διαφυγής και κατευθύνθηκαν στα δύο προκαθορισμένα σημεία συγκέντρωσης, σύμφωνα με τα σχέδια εκκένωσης των κτιρίων. Στην άσκηση συμμετείχαν όλες οι υπηρεσίες, ενώ για λίγα λεπτά διακόπηκε και η λειτουργία των ανελκυστήρων, ώστε η διαδικασία να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις πραγματικές συνθήκες ενός έκτακτου περιστατικού.
Στη διαδικασία εκκένωσης συνεργάστηκε και το κοινό που βρισκόταν εκείνη την ώρα στα κτίρια για την εξυπηρέτησή του, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες και συμβάλλοντας στην ομαλή ολοκλήρωση της άσκησης.
Μαργαρίτα Βάρσου: «Η ετοιμότητα χτίζεται πριν χρειαστεί»
Με την ολοκλήρωση της δράσης, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Μαργαρίτα Βάρσου δήλωσε: «Η ετοιμότητα απέναντι σε έναν σεισμό δεν μπορεί να περιορίζεται σε ένα σχέδιο που υπάρχει στα χαρτιά. Χτίζεται μέσα από τη γνώση και την βιωματική εκπαίδευση, ώστε ο καθένας να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και πώς πρέπει να αντιδράσει όταν χρειαστεί. Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε ευθύνη να επενδύουμε στην πρόληψη και στην κατάλληλη προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού μας. Τέτοιες ασκήσεις μάς δίνουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουμε στην πράξη τις προβλεπόμενες διαδικασίες, να εντοπίζουμε σημεία που μπορούν να βελτιωθούν και να ενισχύουμε τον συντονισμό των υπηρεσιών μας», ευχαριστώντας θερμά τη Δρ. Ασημίνα Κούρου και τον ΟΑΣΠ για την πολύτιμη συνδρομή και καθοδήγηση, όλους τους Διευθυντές, Προϊσταμένους και εργαζομένους της Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών για την ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή τους, καθώς και τους πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα κτίριά μας για την κατανόηση και τη συνεργασία τους.







































































































