Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής
Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Αναστάσιος Μαυρίδης και διευθυντικά στελέχη της ΕΕΤΑΑ, συμμετείχαν στη «2η Συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων (ΔΗΣΥΝ) Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Κομοτηνής ως Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024, με κεντρικό ομιλητή την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.
Σ. Ζαχαράκη: «Με ισχυρό νομικό πλαίσιο και καταστατικό»
Η υπουργός πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης «Restart στην συμμετοχή των νέων στα κοινά – Η συμβολή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» και στη συνέχεια συζήτησε με τους νέους και τις νέες – μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων της χώρας.
«Η συμμετοχή των νέων στα κοινά είναι καθοριστική για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που αντανακλά τις ανάγκες των νέων αλλά και τις ανάγκες που οι νέοι διαμορφώνουν για το ίδιο τους το μέλλον», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι κάθε Δήμος να έχει το αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, με ισχυρό νομικό πλαίσιο και ύπαρξη καταστατικού, λειτουργώντας ανεξάρτητα από τον κεντρικό φορέα του Δήμου όπου ανήκουν».
Στη συνάντηση πήραν μέρος 13 από τα 16 Δημοτικά Συμβούλια Νέων και συγκεκριμένα Ελασσόνας, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεταμόρφωσης, Ορεστιάδας, Παγγαίου, Παπάγου – Χολαργού, Πειραιά και Ωραιοκάστρου.
Οι διήμερες εργασίες
Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων για
– τον Ευρωπαϊκό Διάλογο για την Νεολαία, από τον κ. Μπάμπη Παπαϊωάννου, Εκπρόσωπο της Γενικής Διεύθυνσης DG EAC B3 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
– την παρουσίαση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την Νεολαία Erasmus + Youth, European Solidarity Corps από τις κυρίες Κωνσταντίνα Αις και Πόπη Δάλα της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού Προγραμμάτων ΕΕ του ΙΝΕΔΙΒΙΜ,
– την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων από τη κα Ροζίνα Μπερτόλη, Στέλεχος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Η δεύτερη ημέρα της αφιερώθηκε στην ανάπτυξη διαλόγου σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων, υπό τον συντονισμό της Διευθύντριας Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης της ΕΕΤΑΑ Γεωργίας Γκόνου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής Αλέξανδρο Χατζόπουλο.
Τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων διατύπωσαν τις θέσεις τους για το ρόλο του θεσμού στον Δήμο, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην δικτύωση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων της χώρας και προς αυτή τη κατεύθυνση συμφώνησαν στην ανάγκη συστηματικής δια ζώσης και διαδικτυακής επικοινωνίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Αναστάσιος Μαυρίδης παρότρυνε τους νέους και τις νέες – μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων «να συνεχίσουν με την ίδια ορμή και ζέση την ανάληψη πρωτοβουλιών προς όφελος των νέων των περιοχών τους, καθώς και των τοπικών τους κοινωνιών» και τόνισε ότι η ΕΕΤΑΑ «θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την θεσμική εκπροσώπηση των νέων σε τοπικό επίπεδο».
Οι διοργανωτές και οι παριστάμενοι
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής και τη ΠΕΔ ΑΜΘ-Θ σε συνεργασία με το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού «exagono» Δήμου Κομοτηνής, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής (ΔΗΣΥΝ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με την στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και την συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής Αλέξανδρος Χατζόπουλος καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες. Χαιρετισμό απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κωνσταντίνος Γλούμης – Ατσαλάκης, ο αν. περιφερειάρχης Θράκης Νικόλας Ευκαρπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Έρευνας και Νέας Γενιάς Στέλιος Κατσογριδάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Νεολαίας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης και ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Αναστάσιος Μαυρίδης.