Στις έκτακτες συσκέψεις των Συντονιστικών Περιφερειακών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας Βόρειου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, που έγιναν με τηλεδιασκέψεις, για τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου και τις ενέργειες που έχουν γίνει και θα πραγματοποιηθούν εν όψει της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου, συμμετείχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος.
Στις συνεδριάσεις έγινε απολογισμός της χειμερινής περιόδου και εξετάσθηκαν τα θέματα σχεδιασμού και δράσεων Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, επισημάνθηκε η φετινή πολύ μεγάλη επικινδυνότητα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των τεράστιων συνεπειών των πρωτοφανών κακοκαιριών του φετινού χειμώνα. Παράλληλα, επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές, η εκτεταμένη συσσώρευση από ξερά κλαδιά, χόρτα και φύλλα που παρατηρείται σε πολλούς Δήμους της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της απομάκρυνσης της επικίνδυνης αυτής για πυρκαγιά εύφλεκτης ύλης καθώς και για τις αποψιλώσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τους αντιπεριφερειάρχες Αττικής Λουκία Κεφαλογιάννη και Αθανάσιο Αυγερινό, συμμετείχαν ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας, εκπρόσωποι των Δήμων, των Συνδέσμων και των Δασαρχείων που υπάγονται στην Βόρεια και Ανατολική Αττική, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Βόρεια και Ανατολική Αττική.
Βλάσσης Σιώμος : «Τεράστια η ποσότητα εύφλεκτης ύλης που έχει συγκεντρωθεί»
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος ενημέρωσε τους παρισταμένους για τις δράσεις που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, την συντήρηση δασικών δρόμων, τους εκτεταμένους καθαρισμούς ξερών χόρτων, τη συντήρηση και τοποθέτηση των δεξαμενών πυροσβεστικών ελικοπτέρων και πυροφυλακίων.
«Ο ΣΠΑΠ όπως και κάθε χρόνο βρίσκεται σε διαρκή, απόλυτη και αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό. Ειδικά φέτος που είναι πολύ μεγάλη η συσσώρευση χόρτων και κλαριών, ο Σύνδεσμος κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους Δήμους Μέλη του και θα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό τους, στην προσπάθεια που όλοι μαζί καταβάλουμε ώστε να απομακρύνουμε τον κίνδυνο, καθαρίζοντας τις περιοχές από την τεράστια ποσότητα εύφλεκτης ύλης και που οι ίδιοι οι Δήμοι μας υποδεικνύουν» είπε χαρακτηριστικά.