Κακά τα ψεύδη: υπάρχουν πολλά και διάφορα τετρακίνητα, αλλά πολύ λίγα απ’ αυτά που παλιά αποκαλούσαμε «τζιπ» και… γέμιζε το στόμα μας! Αυτοκίνητα που δεν σε βάζουν να υπολογίζεις αν θα «βρει» το πάτωμα στο λοφάκι ή αν θα κολλήσεις στη λάσπη και τα χιόνια. Το Pajero υπήρξε ανέκαθεν ένα καθαρόαιμο, μόνο που εμείς δεν είχαμε στο παρελθόν την τύχη να το δοκιμάσουμε!
Αυτό έγινε, πλέον, δυνατό χάρη στην υπεύθυνη επικοινωνίας της Mitsubishi Νατάσσα Βυθούλκα και το νέο άνεμο που πνέει το τελευταίο διάστημα στον Όμιλο Σαρακάκη. Έτσι, αποκτούμε άποψη για ένα από τα πιο θρυλικά οχήματα εκτός δρόμου, αν και τα περισσότερα χιλιόμετρα που διανύσαμε ήταν στην εθνική οδό. Παρεμπιπτόντως, η συμπεριφορά του… «εντός δρόμου» ήταν επίσης άψογη.
Βέβαια, οι καιροί είναι λίγο δύσκολοι για κινητήρες 3.8 (V6, παρακαλώ!), ιπποδύναμη 248 και κατανάλωση… 17.7 λίτρα, αλλά οι φανατικοί αποζημιώνονται πλήρως από τα 33 χλγμ. ροπής, την επιτάχυνση 10.8΄΄ που… απογειώνει το τέρας των 2.2 τόνων και την τελική των 200 χ.α.ω., που σε κάνουν να ξεχνάς τι οδηγείς!
Cruise control και ξερό ψωμί!
Σε τέτοιες περιπτώσεις ανακαλύπτεις πόσο σοφή εφεύρεση είναι ο επιλογέας σταθερής ταχύτητας. Αρχίσαμε το ταξίδι μας με ένδειξη κατανάλωσης… 24 λίτρα/100 χ.α.ω. και καταφέραμε να την κατεβάσουμε στα 14, με σταθερή ταχύτητα 110 χ.α.ω.! Άρα, το cruise control αποτελεί… must για ταξίδια, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εθνικής και του… οδηγικού στιλ των Ελλήνων.
Όσο για τα εκτός δρόμου τμήματα, εκεί πρέπει να ξεχάσεις τι καταναλώνεις, ώστε να ευχαριστηθείς τις απεριόριστες δυνατότητες του μεγάλου Pajero. Kαι αυτές είναι πράγματι εκπληκτικές! Το μήκους 5 μέτρων αμάξωμα δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα και κάνει τον οδηγό του να αισθάνεται… άρχοντας. Το αυτόματο κιβώτιο και ο υποπολλαπλασιασμός των σχέσεων δοκιμάζονται και στο L 200, δίνοντας τη δυνατότητα ξεπεράσματος κάθε πιθανού εμποδίου.
Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι το μεγάλο Pajero είναι επταθέσιο (σχετικά εύκολη η αναδίπλωση των δύο πίσω καθισμάτων της τρίτης σειράς), πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να… μοιραστείτε την βενζίνη με άλλα δύο ζευγάρια (το οικογενειακό πακέτο…) ή άλλους έξι… μπακούρηδες!
Έχετε… ψιλά στο πορτοφόλι;
Είναι πολλά λεφτά οι 55.000 ευρώ που ζητά η Mitsubishi για να μας παραδώσει το μεγάλο Pajero; Ρητορική η ερώτηση, αφού εκείνοι που θα το επιλέξουν δεν χαμπαριάζουν από κόστος. Από την άλλη, ένα τέτοιο αυτοκίνητο, με υπερπλήρη εξοπλισμό και τόσες αρετές, δεν θα μπορούσε να κοστίζει λιγότερο. Αν, λοιπόν, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις ατελείωτες δυνατότητές του, μη διστάζετε…
Χρήστος Φωτιάδης