Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων γνωρίζουν ότι πρέπει να «καταπολεμήσουν» το λεγόμενο άγχος της αυτονομίας προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να στραφεί προς τα προϊόντα τους. Και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: αφενός με μεγάλες μπαταρίες και αφετέρου με δυνατότητα πολύ γρήγορης φόρτισης.
Ο Όμιλος Stellantis – τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο – ανακοίνωσε το λανσάρισμα της πλατφόρμας STLA Large, η οποία υποστηρίζει αρχιτεκτονική 400 και 800 volt. Θα χαρίζει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξαιρετικές δυνατότητες σε παροχή ενέργειας (μπαταρία χωρητικότητας 118 kWh), ταχυφόρτιση (4,5 kWh ανά λεπτό φόρτισης) και επιδόσεις (0-100 χλμ/ώρα σε 2-3 δευτερόλεπτα). H εκτιμώμενη μέγιστη αυτονομία ανέρχεται σε 800 χλμ.
Συνολικά 8 μεγάλα και πολυτελή μοντέλα που θα κάνουν χρήση της STLA Large θα λανσαριστούν από το 2024 έως το 2026. Θα προέρχονται από πέντε μάρκες του Ομίλου Stellantis: αρχικά από τις Dodge και Jeep στις ΗΠΑ, με τις Alfa Romeo, Chrysler και Maserati να ακολουθούν.
«Οι στόχοι μας με τις πλατφόρμες STLA είναι μεν φιλόδοξοι, όμως αυτό είναι που ζητούν οι πελάτες από εμάς», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis, Κάρλος Ταβάρες.