Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας συμμετείχε την Πέμπτη 10 Ιουνίου ο δήμαρχος Διονύσου, ο οποίος είχε επίσης και κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αφορούσε στον συντονισμό δράσεων των 11 Δήμων που έχουν τεθεί σε καθεστώς επαπειλούμενου κινδύνου ενόψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.
Σε αυτή, εκτός των 11 Δημάρχων συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στέφανος Κολοκούρης και ο συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα Νικόλαος Λαζαρίδης, αρμόδιος για το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων των Δήμων. Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των εταιριών που θα πραγματοποιήσουν τους καθαρισμούς, μέλη του μητρώου της Ένωσης Εργοληπτών Δασικών Έργων.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεσμεύθηκε ότι ξεκινούν άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, οι εργασίες (καθαρισμοί, αποψιλώσεις και βελτίωση βατότητας) στην περίμετρο των Δήμων οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ και οι Δήμοι, μετά την καταβολή της έκτακτης χρηματοδότησης από το ΥΠΕΣ, θα μπορούν πολύ σύντομα, μέσα από κατεπείγουσες διαδικασίες, να ξεκινήσουν τις εργασίες που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν εντός των διοικητικών ορίων τους. Οι εργασίες θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί, με εξαίρεση τις μέρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.
Ο κ. Καλαφατέλης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση για τα ζητήματα πυροπροστασίας του Δήμου Διονύσου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά αλλά και με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Στέφανο Κολοκούρη.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Χαρδαλιά αλλά και το ΥΠΕΣ για την παροχή έκτακτης επιχορήγησης 490.000 € προς το Δήμο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε καθαρισμούς και αποψιλώσεις απαιτείται ποσό άνω των 2.000.000 €, ποσό το οποίο άλλωστε αποτυπώνεται στο Τεχνικό Δελτίο που έχει υποβληθεί. Προσέθεσε μάλιστα ότι ήδη ο Δήμος Διονύσου έχει δεσμεύσει ποσό 1.900.000 € από ίδιους πόρους του Δήμου. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δεσμεύθηκε να εξετάσει εκ νέου το ζήτημα ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών.
Μετά από σχετικό ερώτημα του δημάρχου, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε επίσης ότι η μη ένταξη των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίου Στεφάνου και Σταμάτας σε κατάσταση επαπειλούμενου κινδύνου δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μένουν εκτός του σχεδιασμού. Αντιθέτως θα πραγματοποιηθούν και σ’ αυτές όποιες εργασίες καθαρισμού είναι αναγκαίες.
Τέλος, ο Γιάννης Καλαφατέλης έθεσε στον υφυπουργό αλλά και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, το πρόβλημα συντονισμού σε σχέση με τη ΔΕΔΔΗΕ και την εναπόθεση κλαδιών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Δήμο.
Διαβάστε: Το Σύστημα Διαδικτυακής Οικονομικής Πληροφόρησης Συναλλασσομένων φέρνει… κόντρες