Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 05/06/2024
Η Ρεματιά είναι ένα από τα ελάχιστα υδάτινα «ίχνη» του παρελθόντος που σώζονται στο Χαλάνδρι και όχι μόνο. Η δροσιά της είναι αισθητή σε κατοίκους και επισκέπτες, που αντικρύζουν τη σημαντική πανίδα & χλωρίδα, έννοιες που η αντιπαροχή, οι πολυκατοικίες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τείνουν να τις κατατάξουν στις… άγνωστες λέξεις για τις νέες γενιές.
Τις προηγούμενες μέρες, η Ρεματιά βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο Δήμου, συλλόγων και κατοίκων του Χαλανδρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η καθιερωμένη, πλέον, ετήσια διάσχιση -που συνοδεύεται από καθαρισμούς- χαρακτηρίστηκε από μαζική συμμετοχή. Το παρών έδωσαν στελέχη της διοίκησης, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και μέλη από σειρά φορέων της πόλης. Με συνεπή «παρουσία» και όσων αφήνουν σκουπίδια κάθε είδους μέσα στον καταπράσινο αυτό χώρο, ο φετινός όγκος των απορριμμάτων που εντοπίστηκαν και μαζεύτηκαν ήταν λίγο μεγαλύτερος του περσινού.
Περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει και η εδραιωμένη παρουσία του Εθελοντικού Συλλόγου Πολιτικής Προστασίας Χαλανδρίου. Μπορεί η πρωτοβουλία αυτή να μην υποκαθιστά τις μεγάλες ανάγκες φύλαξης το καλοκαίρι (ευθύνη πρωτίστως του Κράτους και δευτερευόντως της Αυτοδιοίκησης), ωστόσο έφτιαξε μια καλή «μαγιά». Μαζί με το διαχρονικά δραστήριο Σώμα Εθελοντών, που ήδη άρχισε τις περιπολίες στη Ρεματιά, οι ενεργοί πολίτες της περιοχής δίνουν ένα καλό παράδειγμα προσφοράς. Επίσης, Δήμος και φορείς εμπλουτίζουν τις δράσεις τους γύρω από τα σχολεία, με συμμετοχή και ενημέρωση των μαθητών ιδίως για το τοπόσημο της περιοχής.
Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση της διοίκησης, ύψωσε «ασπίδα προστασίας» για τη Ρεματιά, με αφορμή τις διατάξεις που επιτρέπουν αύξηση του ύψους και της δόμησης των κτηρίων. Πρόσφατη απόφαση του ανώτατου οργάνου της πόλης υπενθυμίζει το ειδικό καθεστώς του χώρου και τους περιορισμούς, που είχε θέσει και ο Σύλλογος Ρεματιάς.
Όσοι, λοιπόν, ανήκουν στην κατηγορία απαθείς – απογοητευμένοι που μένουν στο σπίτι ή πολύ περισσότερο υποβαθμίζουν τη Ρεματιά με ενέργειες γεμάτες από μπετόν ή σκουπίδια, ίσως θα ήταν καλό να θυμούνται τον αείμνηστο Γιάννη Κεφαλληνό. Ο οικειοθελής και ακούραστος προστάτης της περιοχής επί σχεδόν 27 χρόνια δεν έλειψε ούτε μία μέρα από το τοπόσημο του Χαλανδρίου. Η δράση του αναγνωρίστηκε από αιρετούς, φίλους και συνοδοιπόρους, που είχαν να λένε για έναν φιλότιμο και ευαίσθητο άνθρωπο. Λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, ο ίδιος δήλωνε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ με… προφητική ανησυχία: «Τη Ρεματιά και τα μάτια μας, είναι ο τελευταίος πνεύμονας της περιοχής που δεν έχει ερημοποιηθεί. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση από όλους…».