Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 04/05/2024
«Δεν είναι αργία, είναι απεργία», ξεκαθαρίζει το γνωστό σύνθημα για την (εργατική) Πρωτομαγιά, η οποία μάλιστα φέτος γιορτάζεται σε δύο δόσεις, η μια κανονικά την περασμένη Μεγάλη Τετάρτη ως απεργία και μια «μεταφερόμενη» την Τρίτη του Πάσχα ως… αργία. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια λοιπόν. Ωστόσο εδώ και χρόνια η Πρωτομαγιά σηματοδοτεί και κάτι άλλο, εξόχως σημαντικό και απολύτως τραυματικό για τη χώρα μας: Την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Από τη Μεγάλη Τετάρτη, λοιπόν, βρισκόμαστε και επίσημα στην περίοδο πυροπροστασίας που λήγει τον προσεχή Οκτώβριο. Και όλο το διάστημα που προηγήθηκε, ακούσαμε και πάλι αρκετά από τα συνήθη «παχιά» και μεγαλεπίβολα λόγια για «αλλαγή δόγματος στην κατάσβεση», για ενίσχυση του μηχανισμού πρόληψης, για ετοιμότητα, για το νέο νομοθετικό πλαίσιο ως προς τους εμπρηστές και άλλα τέτοια.
Για να δούμε εν συντομία, όμως, τι έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή «επί του πεδίου», όπως αρέσκονται να λένε οι πολιτικοί μας: Δεκάδες πυρκαγιές, μερικές εξ αυτών σοβαρές, πριν καν πλησιάσουμε στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Πολλές συλλήψεις εμπρηστών, για τις οποίες το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επαίρεται ότι έχουν γίνει και δίκαια. Στον πολύπαθο και πολυ-καμμένο Βόρειο Τομέα Αθηνών έχουμε την τεράστια κρίση στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού, στον οποίο ακόμη δεν γνωρίζουμε αν ο Δήμος Πεντέλης (ιδρυτικό μέλος και βασικός πυλώνας) θα παραμείνει ή όχι και τι θα γίνει με την ενίσχυσή του με εποχικό προσωπικό, με χρήματα και υλικοτεχνική υποδομή, αφού οι πρόσφατες εκλογές ακυρώθηκαν. Και βέβαια περιμένουμε να δούμε πότε και πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη η ανάπτυξη drones πάνω από το Πεντελικό όπως συμφώνησαν οι Δήμοι Πεντέλης, Κηφισιάς και Μαραθώνα.
Αναμένεται, επίσης, με ενδιαφέρον η πορεία του καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους και των δημόσιων και δημοτικών χώρων από τους Δήμους, με τα ειδοποιητήρια με τις υποχρεώσεις και κυρώσεις να έχουν αποσταλεί ή να αποστέλλονται. Όλα αυτά ενώ οι Δήμοι ξεκινούν ασκήσεις ετοιμότητας του δικού τους μηχανισμού πολιτικής προστασίας.
Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι πάμε για ένα σκληρό και δύσκολο καλοκαίρι, οι συσκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς και οι επισκέψεις του σε «διακεκαυμένες» ζώνες της Αττικής και της χώρας συνεχίζονται, με στόχο να είναι όσο πιο έτοιμος μπορεί ο μηχανισμός πρόληψης και πυρόσβεσης.
Έχουμε ξαναγράψει από εδώ ότι τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Τα σημάδια από τις -προ αντιπυρικής περιόδου- πολλές πυρκαγιές είναι πολλά και εξόχως ανησυχητικά. Και παρά την έντονη «προθέρμανση» του μηχανισμού πυροπροστασίας, δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε να μην «καούμε» στο ζέσταμα και αυτό το καλοκαίρι.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!