Συνέδριο με τίτλο ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, με πλειάδα εκδηλώσεων, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι η παρουσίαση του πολιτιστικού-εκπαιδευτικού προγράμματος ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ, ΜΠΟΡΕΙΣ! ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ.
Κάθε πόλη, σε όλο τον κόσμο, είναι κατάσπαρτη από μνημεία εξέχουσας ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, εμβληματικά σύμβολα προβολής της τοπικής ταυτότητας, τα οποία στο πέρασμα του χρόνου έχουν καταστεί σημεία αναφοράς εθνικής μνήμης και προσωπικών αναμνήσεων.
Το πρόγραμμα συνίσταται στην προετοιμασία όλων των απαιτούμενων ενεργειών, που αφορούν στην προστασία και ανάδειξη μνημείων και την ανεύρεση αναδόχων για την υλοποίηση του έργου.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με εξαιρετική επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, με αποτέλεσμα εμβληματικά μνημεία (όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Ν. Υόρκη, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, το γλυπτό της Γοργόνας στην Κοπεγχάγη, κλπ.) να έχουν αποκατασταθεί με συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της κοινωνίας των πολιτών.
Η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών, σε υλοποίηση των σκοπών διατήρησης και προβολής της προσφοράς των Εθνικών Ευεργετών, με τη συμβολή των οποίων τα περισσότερα μνημεία της σύγχρονης Ελλάδας έχουν πραγματοποιηθεί, παρουσιάζει το πρόγραμμα αυτό για πρώτη φορά στην Πατρίδα μας.
Το πρόγραμμα: 11.45 Μουσική εισαγωγή με άκουσμα αρχαιοελληνικής λύρας. Kαλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Καραβασίλης – 12.00 Καλωσόρισμα: Φώτης Παπαθανασίου, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Θεοχαράκη – Εισαγωγή: Ανάστος Δημητρόπουλος, Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών – 12.30 Χαιρετισμοί Eπισήμων – 12.45 “Ο Φιλελληνισμός στην Πολιτική”: Πάνος Τριγάζης, Πρόεδρος Συνδέσμου Μπάιρον – 12.55 “Ο Φιλελληνισμός στον Πολιτισμό”: Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, Ιστορικός Τέχνης* – 13.05 “Ο Φιλελληνισμός στην Παιδεία”: Παναγιώτης Μποσνάκης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Μιζούρι – 13.15 “Επανένωση γλυπτών Παρθενώνα και Νεοφιλελληνισμός” Ελένη Κόρκα, Γεν. Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟ* – 13.25 “Πολιτιστική κληρονομιά και Διεθνής συνεργασία” Αθανάσιος Νακάσης, Πρόεδρος Ελληνικού τμήματος – 13.35 “Πολιτιστική χορηγία και προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς” Πέτρος Ζούνης, Δρ Πολιτιστικής χορηγίας – 13.45 “Πέερ Γκύντ” Εναλλακτική θεώρηση του φαινομένου του Φιλελληνισμού και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από το θεατρικό έργο “Πέερ Γκύντ” του Ερρίκου Ιψεν – 14.00 Παρουσίαση πολιτιστικού-εκπαιδευτικού προγράμματος ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΕΝΑ ΜΝΗΜΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ, που προαναφέρθηκε.