Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 23/09/2023
H συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας περνούν μια περίοδο νηνεμίας -τουλάχιστον επιφανειακά- παρά τις περιστασιακές προκλήσεις της Άγκυρας. Υπό αυτή την έννοια, δεν έβγαλε κάποια μεγάλη είδηση παρά μόνον ότι οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το τρίτο ραντεβού τους μέσα σε λιγότερο από ένα εξάμηνο, με τη συνάντηση να λαμβάνει χώρα στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου, επ’ ευκαιρία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.
Στη Θεσσαλονίκη και πάλι, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε -με μια εβδομάδα καθυστέρηση λόγω των πλημμυρών- το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά. Κι αν εξαιρέσει κάποιος τις τριετίες που «ξεπαγώνουν» στον ιδιωτικό τομέα και φέρνουν αυξήσεις στους μισθούς από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη έκπληξη. Η κατάσταση άλλωστε μετά τις πλημμύρες επιβάλλει μια δημοσιονομική σωφροσύνη και κλείνει αυτομάτως το καλάθι των παροχών, ωστόσο ο πρωθυπουργός εστίασε, όπως αναμενόταν και αρχικά περισσότερο, σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο κράτος παρά σε οικονομικά μέτρα, τα οποία εν πολλοίς μετά τις αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους για το 2024 και την αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν ήδη γνωστά.
Εκείνο πάντως που έχει ν’ αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τις περισσότερες οικογένειες είναι η ακρίβεια στην αγορά, καθώς οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν πάρει εδώ και καιρό την ανηφόρα, η βενζίνη ξεπέρασε πάλι τα 2 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης προμηνύει με την τιμή του ένα δύσκολο χειμώνα – ιδιαίτερα εάν δεν βοηθήσουν όπως πέρυσι οι κλιματολογικές συνθήκες. Ανακοινώθηκε έτσι ήδη ένα πλάνο δράσης από τα συναρμόδια υπουργεία, με ελέγχους στην αγορά και πρόστιμα για τους παραβάτες, αλλά παραμένει αναπάντητο το ερώτημα εάν όλα αυτά αρκούν για να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το market pass και το fuel pass που έδωσαν κάποια βοήθεια σε πολλούς, πλέον δεν (θα) υπάρχουν.