Ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας κατά τις επόμενες ημέρες (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός), με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου.
Δείτε: Επί ποδός η Περιφέρεια Αττικής για τον μεσογειακό κυκλώνα
Η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις παραπάνω περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, σήμερα στις 11.00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γεωργίου Πατούλη και του Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Βασίλειου Κόκκαλη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και εκπροσώπων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για το συνεχή συντονισμό και ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία. Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας.
Διαβάστε: Σε επιφυλακή οι Αρχές λόγω έντονων καιρικών συνθηκών – Οδηγίες Χαρδαλιά
Τα έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια στους αυτοκινητοδρόμους
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενόψει της εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή από τους παραχωρησιούχους, την εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης και την άμεση σύγκληση του προβλεπόμενου Συντονιστικού Οργάνου.
Επιπροσθέτως, ζητήθηκε να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
– Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του τεχνικού προσωπικού του Παραχωρισιούχου και του Λειτουργού και μέρους του προσωπικού τυχόν υπερεργολάβων
– Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την αυξημένη λειτουργία των Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας και του Τηλεφωνικού Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης
– Επιφυλακή επι τόπου του έργου όλου του προσωπικού περιπολίας και Οδικής Βοήθειας
– Ετοιμότητα όλων των οχημάτων και μηχανημάτων του Παραχωρησιούχου, του Λειτουργού και των Υπερεργολάβων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρεμβάσεις, όπως αντλητικά συγκροτήματα γερανοφόρα, φορτηγά, φορτωτές κτλ, και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις
– Διπλασιασμός των οχημάτων συνεχούς περιπολίας
– Διπλασιασμός των οχημάτων οδικής βοήθειας και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις
– Εφοδιασμός των οχημάτων περιπολίας με αντλίες, αλυσοπρίονα κλπ και ενίσχυση του προσωπικού περιπολίας με δύο εργατοτεχνίτες ανά όχημα
– Συνοδεία κάθε οχήματος περιπολίας με ένα όχημα έργου πχ φορτηγό ή φορτωτή για την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος
– Εξασφάλιση της λειτουργίας του οδοφωτισμού νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου όπου χρειαστεί
– Ετοιμότητα διακοπής ή εκτροπής της κυκλοφορίας εφόσον επισημανθεί πτώση αντικειμένου στο οδόστρωμα
– Απαγόρευση συνέχισης πορείας οχημάτων που δεν έχουν επάρκεια καυσίμων ή δεν λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες
– Απαγόρευση συνέχισης πορείας φορτηγών με φορτίο που μπορεί να πέσει στο οδόστρωμα
– Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που δεν έχουν φορτίο και παρουσιάζουν μεγάλη επιφάνεια προβολής από τους ανέμους.
– Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που έχουν ρυμουλκούμενο όχημα
– Απαγόρευση κυκλοφορίας τροχόσπιτων
– Ενημέρωση των οδηγών για μικρές ταχύτητες και τήρηση μεγάλων αποστάσεων από τα προπορευόμενα οχήματα. Τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει προσωπικό ενημέρωσης και ελέγχου στις πύλες που η διέλευση των οχημάτων γίνεται με πομποδέκτη
– Συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Παραχωρήσεων για έγκαιρη ενημέρωση για την κατάσταση και ενδεχόμενη συνδρομή σε μείζονα συμβάντα
– Εξασφάλιση ότι οι αντλίες θα μπορούν να δουλέψουν σε περίπτωση βροχόπτωσης
– Άμεση τελική επιθεώρηση και καθαρισμός των σχαρών και φρεατίων
– Καθαρισμός των σχαρών και κατά την διάρκεια της βροχόπτωσης
– Άμεση άρση όλων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έχουν γίνει για εργασίες συντήρησης.