Το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σύστημα υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοΐού. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ό,τι το σύστημα υγείας στην Αττική βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», ανακοινώνοντας το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που είχε καταρτιστεί τους προηγούμενους μήνες.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής απέναντί σας, όπως ήμουν από την αρχή της πανδημίας. Στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ δεν είναι πλέον στο «κόκκινο», είναι στο «βαθύ κόκκινο». Ως εκ τούτου περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας διαχείρισης της κρίσης, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης» τόνισε.
Προστέθηκαν 7 ΜΕΘ-COVID στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, άλλες 29 κλίνες ΜΕΘ-COVID: 12 στον Ευαγγελισμό, 10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο.
Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.
Το «Ερρίκος Ντυνάν» παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Τους ευχαριστούμε θερμά. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Το νοσοκομείο θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.
Το «Ερρίκος Ντυνάν» ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική.
«Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κρίνεται κομβικής σημασίας στη παρούσα φάση και το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Θέλω για μια ακόμη φορά, κάτω από τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να παρακαλέσω όλους σας να προσέχετε, να τηρείτε τα μέτρα προστασίας και να μην χαλαρώνετε καθώς βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο αυτής της επιδημίας» πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.