Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 05/08/2023
Λίγο η αναστάτωση από τις φωτιές στη Ρόδο και την Κέρκυρα, λίγο ο τραγικός χαμός των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας με το Canadair στην Κάρυστο, λίγο τα όσα παραλίγο τραγικά εκτυλίχτηκαν με τις εκρήξεις πυρομαχικών στην πυρκαγιά της Νέας Αγχιάλου, λίγο οι… χοροί και οι διακοπές που κράτησαν παραπάνω από όσο θα έπρεπε και τα «φάλτσα» της κυβέρνησης έγιναν ξαφνικά περισσότερα απ’ όσα μπορεί ν’ αντέξει, ένα μόλις μήνα μετά τις εκλογές και τη σαρωτική επικράτηση της ΝΔ. Υπό αυτές τις συνθήκες, τόσο η εκδίωξη -και όχι παραίτηση- του Νότη Μηταράκη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και η άρση της εμπιστοσύνης των «γαλάζιων» προς τον Γιώργο Πατούλη για τις επικείμενες εκλογές και τη μάχη στην Περιφέρεια Αττικής μοιάζουν ως θυσίες της Ιφιγένειας προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, παρά υπήρχε κάποιος ουσιαστικός λόγος που οδήγησε σ’ αυτή την εξέλιξη.
Επισήμως, αυτό που ειπώθηκε βέβαια ήταν για τον μεν πρώτο ότι λιποτάκτησε πηγαίνοντας διακοπές στην Πάτμο την κρίσιμη στιγμή, για τον δε δεύτερο ότι έκανε… πίστα το Ζάππειο και έριξε μερικές στροφές παραπάνω, ενώ οι φωτιές έκαιγαν ακόμα. Ως Ιφιγένεια πρέπει να αισθάνεται πάντως και ο διοικητής του στρατοπέδου της Νέας Αγχιάλου όπου σημειώθηκαν οι τεράστιες εκρήξεις από την πυρκαγιά που κατέκαψε τη γύρω περιοχή, αλλά ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και δεν κινδύνευσε η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται εκεί. Από σύμπτωση μάλιστα, το πρόσωπο που συνδέει τις δύο υποθέσεις είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος μέσα σε μια μέρα βρέθηκε από το Πεντάγωνο και την επιθεώρηση των μέτρων πυροπροστασίας στα στρατόπεδα όλης της χώρας να είναι ο αντι-Πατούλης που θα διεκδικήσει με το χρίσμα της ΝΔ την Περιφέρεια Αττικής.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει τη φωτιά που άναψαν και στον τουρισμό οι πυρκαγιές στη Ρόδο και την Κέρκυρα με τον αιφνιδιασμό Μητσοτάκη να προτείνει μέσω βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου δωρεάν διακοπές για μία εβδομάδα σε όλους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν άρον-άρον τα πυρόπληκτα νησιά. Μπορεί το μέτρο να μην αποδειχθεί αποτελεσματικό, αλλά μπορεί και να αποδειχθεί τελικά, αλλά σε κάθε περίπτωση φαντάζει ως το αντίδοτο που χρειαζόταν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα όσο κι αν αντικειμενικά όλα πήγαν καλά με τις εκκενώσεις των περιοχών και τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.