Αρνητικά εξελίσσεται η πορεία της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα, σαφώς επηρεασμένη από το κύμα κοινωνικής αναταραχής που σημάδεψε τον ελληνική πρωτεύουσα, πριν και κατά την εορταστική περίοδο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας – Αττικής (ΕΞΑ-Α).
Μάλιστα τονίζει ότι με μείωση της μέσης πληρότητας τουλάχιστον κατά 50% (η οποία κατά περίπτωση αγγίζει έως και το -70% ή και -90%), τα πράγματα εξελίσσονται από δυσοίωνα έως και καταστροφικά και εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την συνεχή επιδείνωση της επικρατούσας κατάστασης. Η ΕΞΑ-Α κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση, αφού για τους ξενοδόχους της Αθήνας ο φετινός χειμώνας ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΞΑ-Α κάθε μήνα, ο μήνας Δεκέμβριος του 2008 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων στην Αθήνα και την Αττική, ενώ ραγδαία είναι και η επιδείνωση της κατάστασης στην περίοδο από 11/12 έως 31/12/2008. Τα πεντάστερα εμφανίζουν απώλειες 27,5%, ενώ στο 41,5% ήταν η μείωση για τον Δεκέμβριο του 2008. Τα τετράστερα εμφανίζουν μείωση 25% ενώ τα τρίστερα 26%. Τέλος τα δύο αστέρων εμφανίζουν πτώση 31%.
Πέραν αυτού, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2009, αναμένεται ότι επίσης θα κλείσουν πτωτικά με ποσοστό 50-70% τουλάχιστον, τονίζει η ΕΞΑ-Α. Όσο για τους ανοιξιάτικους μήνες, η μέχρι σήμερα εικόνα από προκρατήσεις και μηνύματα που αφορούν στην πορεία της ζήτησης, δεν εγγυάται ουσιαστική ανάκαμψη. Τα μηνύματα αυτά αφορούν τόσο σε αριθμό κρατήσεων μεμονωμένων όσο και ομάδων και επιδρούν δραματικά στην πορεία των κρατήσεων έως το καλοκαίρι του 2009.