Το 35% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, έναντι 12% των ευρωπαίων, ενώ το 20% του πληθυσμού της Ελλάδας, έναντι 16% του πληθυσμού της Ε.Ε. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο του Σεπτεμβρίου. Η έρευνα εξετάζει τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Στην ερώτηση: «Με βάση το συνολικό μηνιαίο εισόδημα του νοικοκυριού σας, πόσο εύκολα ή δύσκολα αντεπεξέρχεστε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις;», το 54% των Ελλήνων απάντησε ότι τα καταφέρνει «μέτρια», το 35% ότι τα καταφέρνει «δύσκολα» και το 11% «εύκολα».
Στην Ε.Ε. των 27 χωρών μελών, το 56% απάντησε ότι τα καταφέρνει «μέτρια», το 12% «δύσκολα» και το 30% «εύκολα». Επίσης, τo 84% των Ελλήνων, έναντι 73% των Ευρωπαίων, θεωρεί ότι η φτώχεια είναι διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα του.
Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι περίπου 80 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή το 16% του πληθυσμού της Ε.Ε. ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και συναντούν σοβαρά εμπόδια όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, στην εκπαίδευση, στη στέγαση, καθώς και στις κοινωνικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες.
Οι κυριότεροι παράγοντες στους οποίους αποδίδεται η φτώχεια είναι: το υψηλό ποσοστό ανεργίας (52%), το ποσοστό των χαμηλόμισθων (49%), οι ανεπαρκείς κοινωνικές παροχές και συντάξεις (29%) και το υπερβολικό κόστος αξιοπρεπούς στέγασης (26%). Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή επαγγελματικών προσόντων (37%), καθώς και η «κληρονομούμενη» φτώχεια (25%) και η τοξικομανία (23%).
Ακόμη, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι πιο κοντά στο όριο της φτώχειας βρίσκονται οι άνεργοι (56%), οι ηλικιωμένοι (41%) και οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και ελάχιστη κατάρτιση ή επαγγελματικά προσόντα (31%).
Περίπου εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (87%) πιστεύουν ότι η φτώχεια περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγαση, οι οκτώ στους δέκα αισθάνονται ότι η φτώχεια περιορίζει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή στη μάθηση ενηλίκων, και το 74% πιστεύει ότι μειώνει τις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας. Ακόμη, η πλειονότητα των Ευρωπαίων (60%) πιστεύει ότι η φτώχεια επηρεάζει την πρόσβαση σε αξιοπρεπή βασική σχολική εκπαίδευση.
Τέλος, το 89% των Ευρωπαίων υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα από τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και το 53% θεωρεί ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είναι πρωτίστως υπεύθυνες για την καταπολέμησή της.