Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλους και υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος με έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, προτείνει το ΕΒΕΑ στο υπόμνημά του για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή, για τις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών φοροαποφεύγουν συστηματικά, το ΕΒΕΑ ζητά να ισχύσουν αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, δηλαδή να ορισθεί ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, το οποίο θα φορολογείται με τους προτεινόμενους συντελεστές και συνεκτιμώντας συγκεκριμένα επαγγελματικά κριτήρια.
Επίσης, το Επιμελητήριο προτείνει να αυξηθεί από 3% σε 40% ο συντελεστής του ετήσιου ειδικού φόρου ακινήτων που καταβάλλεται από εταιρείες (off shore κ.λπ.) για ακίνητα που κατέχουν στην Ελλάδα. Το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι πολύπλοκο, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, με αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στην εφαρμογή του και το υπερβολικό διαχειριστικό κόστος. Ανάμεσα στις προτάσεις του ΕΒΕΑ για το φορολογικό, περιλαμβάνονται:
• Καθιέρωση του πόθεν έσχες σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ειδική δήλωση που θα συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
• Κατάργηση των κατά ειδικό τρόπο φορολογουμένων εισοδημάτων και των πάσης φύσεως απαλλαγών, με εξαίρεση τα βοηθήματα, τα επιδόματα ανεργίας, τριτέκνων και πολυτέκνων, επικίνδυνης εργασίας των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, τις αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις και τα εισοδήματα που αποκτώνται στο πλαίσιο της ενίσχυσης ασθενών κοινωνικών ομάδων.
• Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες, εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κ.λπ.) σε ποσοστό 20%.
• Από τα αδιανέμητα κέρδη της χρήσης η επιχείρηση μπορεί να σχηματίσει ειδικό αποθεματικό επενδύσεων τριετίας, μη δυνάμενο να είναι μικρότερο από το 80% αυτών. Το αποθεματικό αυτό φορολογείται κατά το σχηματισμό του με συντελεστή 5% και μετά την πραγματοποίηση των επενδύσεων να κεφαλοποιείται χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση.
• Nα μειωθεί η προκαταβολή φόρου κερδών από 80% σε 50% για τη δημιουργία ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
• Δημιουργία, με προεδρικό διάταγμα, Κώδικα Φορολογικών Υποχρεώσεων- Ελέγχου και Κυρώσεων, κατάργηση του ΚΒΣ και δημιουργία Σώματος Φορολογικών Ελεγκτών.
• Ενιαία κλίμακα προοδευτικής φορολόγησης, με αφορολόγητο εισόδημα 12.000 ευρώ και ανώτατο συντελεστή 40% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ.