Οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17,5% το 2009 σε σύγκριση με το 2008, όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), και διαμορφώθηκαν στα 14,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) η μείωση είναι ακόμη πιο έντονη καθώς φτάνει στο -21,6% αν η αξία των εμπορευματικών συναλλαγών υπολογισθεί στο υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ αμερικανικό δολάριο.
Το 2009 οι ελληνικές εξαγωγές δεν κατάφεραν να καλύψουν ούτε το 30% του συνόλου των εισαγωγών. Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώνονται ακόμα πιο εμφατικά από το γεγονός ότι το 2009 είναι η πρώτη χρονιά με μείωση συνολικών εξαγωγών της χώρας από το 2003 καθώς και από τη γενικευμένη υποχώρηση σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος των Ποτών – Καπνού, όπου σημειώθηκε άνοδος 1,6%.
Πτωτική ήταν η πορεία των εξαγωγών προς όλες σχεδόν τις γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, με μόνη εξαίρεση τις εξαγωγές προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής της Βορείου Αφρικής, όπου καταγράφηκε αύξηση 2,6%. Οι εξαγωγές προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε. υποχώρησαν σημαντικά, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή και γενικευμένη πτώση των ελληνικών εξαγωγών προς τους παραδοσιακά μεγαλύτερους πελάτες της χώρας μας.
Χαρακτηριστικό της γενικής υποχώρησης των εξαγωγών είναι και το στοιχείο της μείωσης του αριθμού των χωρών, στις οποίες η Ελλάδα πραγματοποιεί εξαγωγές αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων.
Συγκεκριμένα, από 37 χώρες το 2008 η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαγωγές σε 32 χώρες το 2009. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Γερμανία προσπέρασε και πάλι την Ιταλία στην πρώτη θέση των χωρών προορισμού των ελληνικών προϊόντων. Επίσης, από την πρώτη δεκάδα απουσιάζει για πρώτη φορά η Ισπανία. Αντίθετα, μεγάλη άνοδος, αναλογικά, προκύπτει για την Ελβετία, την Αλγερία και την Αίγυπτο.
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, κινήθηκαν πτωτικά κατά -21,1%.
Ωστόσο, το 2009 καταγράφηκε η τρίτη χειρότερη επίδοση από πλευράς του λόγου των ελληνικών εξαγωγών προς τις συνολικές εξαγωγές (μόλις 29,9%), καλύπτοντας μόνο ένας μέρος της επέκτασης του εμπορικού ελλείμματος της χώρας κατά τα προηγούμενα έτη.