Την εξέλιξη της πορείας των έργων στα σχολεία της πόλης, τα οποία χρηματοδοτούνται από προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής, είχαν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν ο δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, και ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στον Δήμο.
Παράλληλα, περπάτησαν την διαδρομή όπου πρόκειται να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο της υπογειοποίησης της οδού Μελίνας Μερκούρη.
Η επίσκεψη ήταν συνέχεια των συναντήσεων που έχει ο περιφερειάρχης και στους 66 Δήμους του Λεκανοπεδίου προκειμένου να αφουγκραστεί διά ζώσης τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου.
Πρώτος σταθμός ήταν το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, όπου επιθεώρησαν τις εργασίες πλήρους ανακατασκευής της αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου, η οποία είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του Ιουλίου 2019.
Η αίθουσα ανακατασκευάζεται πλήρως και μετατρέπεται σε ένα νέο, σύγχρονο, κλειστό γυμναστήριο – πολυχώρο δραστηριοτήτων, με στόχο να εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές και αθλητικές ανάγκες των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας.
Ακολούθως, μετέβησαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου κατασκευάζεται νέα πτέρυγα για τη στέγαση των μαθητών. Η νέα πτέρυγα θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2027 και θα προσφέρει αναβαθμισμένο, ασφαλές και σύγχρονο περιβάλλον μάθησης.
Στη συνέχεια, συνοδεία των τεχνικών επιτελείων Δήμου και Περιφέρειας αλλά και από τον υπεύθυνο μελετητή του έργου, περιφερειάρχης και ο δήμαρχος επισκέφθηκαν τον κεντρικό αστικό ιστό και ειδικότερα τη διαδρομή όπου πρόκειται να υλοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την περιοχή, η υπογειοποίηση της συμβολής των οδών Μελίνας Μερκούρη και Κηφισίας, προϋπολογισμού 14,64 εκατ. ευρώ.
Το έργο, το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην αποσυμφόρηση ενός από τα πιο επιβαρυμένα σημεία του Βόρειου Τομέα Αθηνών, δίνοντας λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου της πόλης, εκτρέποντας την διαμπερή κυκλοφορία που έως σήμερα περνάει μέσα από τις γειτονιές.
Πριν την επίσκεψη στα έργα της πόλης, δήμαρχος και περιφερειάρχης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στο δημαρχείο τη μεταξύ τους συνεργασία και της προοπτικές περαιτέρω συνεργειών προς όφελος των δημοτών και του Δήμου.
Νίκος Χαρδαλιάς: «Επιλύουμε προβλήματα δεκαετιών, επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας»
Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως «…τα παιδιά είναι προτεραιότητά μας, είναι το μέλλον μας και στην προκειμένη περίπτωση δώσαμε έμφαση στα σχολεία της περιοχής. Πρόκειται για έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν λήξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τα λήγουμε!
Βεβαίως, το μεγάλο έργο για ολόκληρη την περιοχή είναι αυτό της υπογειοποίησης της συμβολής των οδών Μελίνας Μερκούρη και Κηφισίας.
Στόχος μας είναι να προχωρήσει άμεσα. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο από τεχνικής άποψης έργο, ωστόσο από την πλευρά των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η μελέτη είναι σε εξαιρετικό βαθμό ωριμότητας.
Στο πλαίσιο της θητείας μας, έχουμε προτεραιοποιήσει 280+1 έργα, τα οποία θα ξέρει ο πολίτης, πού θα γίνουν, πότε ξεκινούν και πότε θα ολοκληρωθούν, ποιες θα είναι εργολαβίες υλοποίησης και το κυριότερο από πού θα προέρχεται η χρηματοδότηση.
Είναι πολύ εύκολο για έναν περιφερειάρχη και έναν δήμαρχο να φωτογραφίζονται για προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες δεν έχουν ωριμότητα, δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δημιουργούν προσδοκίες στον κόσμο, αλλά στο τέλος της διαδρομής τελικά τίποτα δεν γίνεται.
Εμείς φιλοδοξούμε όλα τα έργα που εξαγγέλλουμε να έχουν ολοκληρωθεί το πολύ εντός του 2028. Θέλω έξι μήνες πριν από τη λήξη της θητείας μας όλα αυτά τα έργα να τα έχουμε παραδώσει».
Νίκος Μπάμπαλος: «Με καλή συνεργασία, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σπουδαία πράγματα στους συμπολίτες μας και την καθημερινότητά τους»
Από την πλευρά του, ο Νίκος Μπάμπαλος σημείωσε ότι: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Χαρδαλιά για την χαρά που μας έδωσε να επισκεφτεί τον Δήμο μας, κυρίως όμως γιατί είναι πάντα δίπλα μας, στηρίζοντας κάθε σοβαρή πρόταση που κάνουμε ως δημοτική αρχή για την ανάπτυξη της πόλης μας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Είμαστε τυχεροί που είναι ένας άνθρωπος που ξέρει καλά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες και είμαι σίγουρος ότι μαζί, συνεχίζοντας αυτή την καλή συνεργασία, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε σπουδαία πράγματα στους συμπολίτες μας και την καθημερινότητά τους».
Επίσης όσο αφορά τα έργα πρόσθεσε: «Το 1ο Γυμνάσιο της περιοχής μας είχε υποστεί ζημιές από το σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019. Το ίδιο και το 4ο, το 5ο και το 7ο Δημοτικό Σχολείο. Η Περιφέρεια Αττικής, μας χρηματοδότησε την ανακατασκευή των χώρων αυτών.
Ωστόσο, πριν από περίπου δύο χρόνια, υπήρξαν και πάλι ζημιές στο 1ο Γυμνάσιο, που ο Δήμος δυσκολεύεται να καλύψει οικονομικά. Και προς τιμή του κ. Χαρδαλιά, όταν πέρσι συναντηθήκαμε στο γραφείο του και του ανέφερα το πρόβλημα, αμέσως επιλήφθηκε, με αποτέλεσμα πριν από περίπου ενάμιση μήνα να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση, με την Περιφέρεια Αττικής να χρηματοδοτεί την επισκευή του έργου αυτού.
Το ίδιο ισχύει και για το 4ο Δημοτικό, το οποίο είχε σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1999 και με τη βοήθειά του θα είναι έτοιμο το 2025. Και πραγματικά θα έχουμε ένα σύγχρονο σχολείο – κόσμημα.
Τέλος, ένα μεγάλο όνειρο για την πόλη μας είναι η προαναφερθείσα υπογειοποίηση που θα δώσει «ανάσα» στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και για την οποία επίσης έχει επιληφθεί ο κ. Χαρδαλιάς.».
Μετά την επιτόπια αυτοψία στα έργα υποδομής που υλοποιεί η Περιφέρεια, ο Νίκος Χαρδαλιάς περπάτησε στην περιοχή και συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες.
Τον περιφερειάρχη συνόδευσαν η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη, η Ειδική Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Έλενα Ράπτη και ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Μιλτιάδης Κύρκος.
Από πλευράς του Δήμου, το παρών έδωσαν – μαζί με τον δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο – η αντιδήμαρχος Παιδείας Ασημίνα Παναγιωτακοπούλου, η Γενική Γραμματέας Κατερίνα Πλεξίδα, καθώς και οι πρόεδροι των Δημοτικών Επιτροπών Εκπαίδευσης Βασίλης Στέφας και Ματίνα Συνδουκά.