Σε αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτών και της δημοτικής αρχής εξελίχθηκε η διαδικασία των ενστάσεων στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 13 Μαΐου,.
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης απασχόλησε το θέμα των οικοδομικών τετραγώνων 273 και 274, ιδιοκτησίας Βωβού, για τα οποία κάτοικοι, αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου της περιοχής, Παναγιώτης Σκυλόδημος, ζήτησαν τη διατήρηση της αμιγούς κατοικίας, αντιτιθέμενοι στην πρόταση της δημοτικής αρχής για τροποποίηση τους σε γενική κατοικία με χρήσεις γραφείων.
«Εμείς χτίσαμε εκεί τα σπίτια μας, επειδή γνωρίζαμε ότι ο Βωβός θα έμενε άπραγος. Δήμαρχε, μάς είχατε δώσει υπόσχεση ότι “δεν θα του περάσει του Βωβού”, αλλά τώρα κάνετε πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής. Οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι προτιμούν να παραμείνει το μισοτελειωμένο κτήριο έτσι όπως είναι, με την ελπίδα ότι αργότερα θα κατεδαφιστεί, παρά να χτιστούν εκεί γραφεία «στα οποία θα πηγαινοέρχεται καθημερινά πλήθος εργαζομένων με ισάριθμα αυτοκίνητα».
Η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη, τόνισε ότι η άποψη της διοίκησης είναι ότι, σε περίπτωση που διατηρηθεί η αμιγής κατοικία και ο ιδιοκτήτης επιλέξει να χτίσει συγκρότημα μεζονετών, τότε η επιβάρυνση συνολικά θα είναι πολύ μεγαλύτερη στην περιοχή. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να γνωμοδοτεί μονάχα και γι’ αυτό παρότρυνε τους κατοίκους, αν έχουν αντίθετη άποψη, να κινηθούν με έννομα μέσα.
Την ιδέα της μετατροπής σε γενική κατοικία με χρήσεις για γραφεία υποστήριξε και η επικεφαλής της παράταξης «Δυνάμεις για Μια Ερυθραία Νέα» Κατερίνα Μουστάκη, η οποία, απευθυνόμενη στους κατοίκους, υποστήριξε ότι «είναι σχεδόν απίθανο να κατεδαφιστεί το κτήριο – φάντασμα και γι’ αυτό είναι προτιμότερο να υπάρχουν στην περιοχή σας εργαζόμενοι, παρά κάτοικοι, οι οποίοι θα επιβαρύνουν την περιοχή όλη τη μέρα, παράγοντας, για παράδειγμα, σκουπίδια».
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνος Τζήκας εξέφρασε για ακόμη μία φορά την αντίθεση της παράταξής του στην «παραχώρηση στον Βωβό» και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Νέας Ερυθραίας»
Γιάννης Τσαγκάρης υποστήριξε ότι «ο Δήμος μας δεν οφελείται σε τίποτα από τη μετατροπή ενός Ο.Τ. σε γενικής κατοικίας, τη στιγμή που όλη η υπόλοιπη γύρω περιοχή είναι αμιγούς».
Τελικά, η δυναμική παρουσία των κατοίκων δεν κατάφερε να μεταβάλει την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο καταψήφισε την ένσταση των δημοτών, εμμένοντας στην άποψη της γενικής κατοικίας.
Ένσταση για το 2ο Γυμνάσιο
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και το Ο.Τ. 285, για το οποίο έχει δοθεί άδεια για ανέγερση του 2ου Γυμνασίου.
Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής ζήτησαν «προστασία της γειτονιάς από την ηχορύπανση, την αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την καταστροφή του πρασίνου» και πρότειναν να γίνει χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων.
«Είναι λάθος να γίνει είτε σχολείο είτε αθλητικές εγκαταστάσεις, εφόσον η περιοχή είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας», τόνισε η κ. Μουστάκη.
«Βρείτε μας άλλο οικόπεδο που μπορεί να γίνει Γυμνάσιο!», αντέτεινε, απευθυνόμενη στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους παραβρισκόμενους, η δήμαρχος, προσθέτοντας ότι και οι ίδιοι «με λύπη επιλέξαμε το συγκεκριμένο οικόπεδο, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλο».
Αμάλθεια Καραλή