Τη στελέχωση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, του οποίου η σύσταση είχε εγκριθεί από τον περσινό Απρίλιο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.
Με βάση το άρθρο 84 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το έργο του Συμβουλίου περιληπτικά είναι:
● Η καταγραφή κι η μελέτη τοπικών παραβατικών συμπεριφορών.
● Η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων.
● Η διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
● Ο συντονισμός προληπτικών πρωτοβουλιών των κοινωνικών φορέων της περιφέρειας για τον περιορισμό ορισμένων μορφών παραβατικότητας.
Ο απώτερος στόχος των εν λόγω Συμβουλίων είναι η εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας στη διαβίωση των κατοίκων κι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραφωτίου, «το Συμβούλιο θα αποτελείται από νομικούς, αστυνομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, εκπαιδευτικούς και πολίτες».
Εντούτοις, αρκετά ήταν τα ερωτήματα τα οποία αναδύθηκαν σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να καθοριστούν οι παραβατικές συμπεριφορές, ενώ αρκετοί εξέφρασαν και τον προβληματισμό τους σχετικά με τη συνεργασία Δήμου και αστυνομίας. Η παράταξη «Συνεργασία για την Πρόοδο της Ερυθραίας» δήλωσε «παρούσα» στη συζήτηση, επειδή, όπως τόνισε ο επικεφαλής της, Δημήτρης Μουρίκας, απευθυνόμενος στη διοίκηση «ούτε εσείς μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες αυτού του Συμβουλίου». Αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Νέας Ερυθραίας», Γιάννης Τσαγκάρης, δήλωσε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο συμμετέχει στο Συμβούλιο είναι «για να μη μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο όργανο».
Τελικά, όλες οι δημοτικές παρατάξεις -πλην της παράταξης «Συνεργασία για την Πρόοδο της Ερυθραίας»- πρότειναν πρόσωπα για συμμετοχή στο Συμβούλιο, τα οποία στη συνέχεια τέθηκαν σε ψηφοφορία. \
Τα πρόσωπα που ψηφίστηκαν είναι ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δυνάμεις για μια Ερυθραία Νέα» Δημήτρης Κουκουλιέρος, ένας ψυχίατρος, ένας εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, ο Λυκειάρχης, δύο δικηγόροι, μία κοινωνική λειτουργός κι ένας πολιτικός μηχανικός.
Αμάλθεια Καραλή