Ακόμα ένα βήμα για επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί για τον Δήμο Κηφισιάς η έναρξη του Καλοκαιρινού Παιδότοπου 2020, ο οποίος θα απασχολήσει δημιουργικά τα παιδιά από την Δευτέρα 6 Ιουλίου μέχρι και το τέλος του μήνα. Όπως είναι λογικό ο φετινός Καλοκαιρινός Παιδότοπος θα διαφέρει από τους προηγούμενους λόγω των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Για τη δράση του Δήμου Κηφισιάς, για τα μέτρα που υπάρχουν αλλά και για τις δραστηριότητες των παιδιών μίλησε στην «Αμαρυσία» η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Κατερίνα Καραλή.
Συνέντευξη: Νίκος Καραβάσιος
Φέτος ο «Καλοκαιρινός Παιδότοπος» θα διεξαχθεί κάτω από ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω του covid-19. Ποια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει πάρει ο Δήμος Κηφισιάς;
Σίγουρα οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες λόγω της πανδημίας, αλλά από την πλευρά μας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των παιδιών μας. Θέλω να τονίσω ότι στο πρόγραμμα του Καλοκαιρινού παιδότοπου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα του ΕΟΔΥ που ίσχυσαν κατά την επαναλειτουργία των Δημοτικών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ως δασκάλα και Υποδιευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας , αλλά και ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας γνωρίζω ακριβώς τα μέτρα ασφαλείας , τα οποία θα εφαρμόσει η Κοινωνική Μέριμνα στα σχολεία μας.
Κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των παιδιών, ο υπεύθυνος κάθε σχολείου, με τον φύλακα και την καθαρίστρια που θα είναι υπεύθυνη απολύμανσης, θα φροντίζουν να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μαθητών και κατά την είσοδο των παιδιών θα τους βάζουν αντισηπτικό. Οι γονείς από την πλευρά τους θα πρέπει να δηλώνουν και την ώρα αποχώρησης των παιδιών τους.
Όσον αφορά στη διαρρύθμιση των αιθουσών και τη λειτουργία του προγράμματος σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 , οι σχολικές αίθουσες θα χρησιμοποιηθούν με ανώτερο αριθμό παιδιών τα 13 και τα θρανία θα είναι σε απόσταση 1,5 μ. , δηλαδή όπως ήταν ακριβώς τις ημέρες της λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων. Τα παιδιά για κανένα λόγο δε θα αλλάζουν θέση και αίθουσα. Τα τμήματα είναι χωρισμένα σε δυο ομάδες με ξεχωριστά διαλείμματα και προγράμματα. Επίσης στα διαλείμματα θα υπάρχει εφημερία ενώ τα θρανία και οι άδειες αίθουσες θα καθαρίζονται με αντισηπτικό. Οι εξωτερικές βρύσες δε θα λειτουργούν και γι’ αυτό τα παιδιά θα φέρνουν 2-3 μπουκαλάκια με νερό.
Όσον αφορά στην καθαριότητα και τους κανόνες υγιεινής θα υπάρχει διπλή καθαριότητα σε κάθε σχολείο και αντισηπτικά σε κάθε αίθουσα. Την ίδια στιγμή τα 6 σχολεία θα χωρίζονται σε δυο ομάδες των 3: 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας, 3ο– 8ο Δημοτικό Κηφισιάς με νοσηλευτή και αναρρωτήριο στο 1ο Νέας Ερυθραίας και 6ο– 5ο – 7ο Δημοτικό Κηφισιάς με νοσηλευτή και αναρρωτήριο στο 6ο Δημοτικό Κηφισιάς.
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του προγράμματος ποιος είναι ο αριθμός συμμετοχής των παιδιών;
Για την ώρα οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη. Δεν έχουν ολοκληρωθεί όμως υπάρχουν σχολεία που σχεδόν έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις. Θα δεχόμαστε αιτήσεις και την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ως εκπαιδευτικός έχετε την ευκαιρία να συνομιλείτε σε καθημερινή βάση με τους γονείς. Έχετε διακρίνει διστακτικότητα ή φόβο λόγω του covid-19;
Καθημερινά μιλάω με τους γονείς και συζητάμε θέματα που μας απασχολούν. Παρόλα αυτά δεν έχω διακρίνει φόβο. Οι γονείς μας εμπιστεύονται απόλυτα, γεγονός που μας ικανοποιεί.
Ποια είναι η συνεργασία σας με τους εκπαιδευτικούς;
Η συνεργασία μας με τους εκπαιδευτικούς είναι, όπως και πέρσι , άψογη. Είμαι δασκάλα με 36 χρόνια υπηρεσίας και βρίσκομαι δίπλα τους αρωγός στο έργο τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τους συναδέρφους διευθυντές των σχολείων μας, για την παραχώρηση των κτηρίων.
Ποιο είναι το καθημερινό πρόγραμμα και αν περιμένουν τα παιδιά κάποιες εκπλήξεις;
Στο καθημερινό πρόγραμμα θα υπάρχουν παιδαγωγικές δραστηριότητες, γυμναστική, θεατρικό παιχνίδι, μουσική και εικαστικά. Δεν υπάρχει σκάκι, καράτε, χορός, επιτραπέζια παιχνίδια και ό,τι άλλο θέλει προσωπική επαφή.Εκπλήξεις θα υπάρξουν, αλλά αν σας τις πω τώρα δε θα είναι εκπλήξεις…
Πόσο θα είναι το προσωπικό που θα απασχοληθεί και ποιες οι ειδικότητες;
Το προσωπικό θα απαρτίζεται από 80 άτομα όπως νψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, δασκάλους, νηπιαγωγούς, φύλακες, μουσικούς, θεατρολόγους, εικαστικούς, νοσηλευτές. Οι καθαρίστριες είναι υπάλληλοι του Δήμου.