Είναι σημαντικό ένα σχολείο να αφουγκράζεται τις αλλαγές και τις εξελίξεις στον 21ο αιώνα και να εκπαιδεύει τους μαθητές του κατάλληλα, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και δημιουργικά στον κόσμο, στον οποίο μεγαλώνουν και θα ζήσουν ως ενήλικοι.
Εδώ και χρόνια, οι μαθητές των Αρσακείων συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις, που καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση και την ιδέα της αειφορίας.
Βιώσιμη ανάπτυξη κομποστοποίηση και μηδενικά απορρίμματα
Πρόσφατη απτή απόδειξη το Β’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, που έλαβε τιμητικές διακρίσεις για τη συμμετοχή του στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό «Bravo Schools: Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο».
Το σχολείο διακρίθηκε στην κατηγορία «καλές πρακτικές» για τη δράση του με τίτλο «Zero Waste: Αλλάζω συνήθειες, αλλάζω τον κόσμο». Οι μαθητές της Α’ τάξης υλοποίησαν δράσεις σχετικές με την επίτευξη του 12ου παγκόσμιου στόχου, που αφορά στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή αγαθών. Καλλιέργησαν τα δικά τους λαχανικά, έφτιαξαν το δικό τους λίπασμα (με κομποστοποίηση) και ετοίμασαν κουπόνια δώρων «φιλικά προς το περιβάλλον».
Επίσης, δημιούργησαν μια ωραία αφίσα, η οποία αποτελεί έναν χρήσιμο και πρακτικό οδηγό με προτάσεις για μηδενικά απορρίμματα (Zero waste). Έτσι το σχολείο εντάσσεται στο διεθνές σχολικό δίκτυο του World’s Largest Lesson και στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους «in action SDGs Schools Club».
Οικολογικά Αρσάκεια με «πράσινη σημαία»
Το Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Ψυχικού συμμετέχει στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Σχολική Αυλή» του διεθνούς δικτύου «Οικολογικά Σχολεία» της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, αλλά και στις δράσεις σχετικά με τους 17 παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Οι δράσεις τού νηπιαγωγείου αφορούν στον 11ο στόχο για τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες και τη μείωση του δυσμενούς περιβαλλοντικού αντίκτυπου των πόλεων.
Το νηπιαγωγείο εντάχθηκε το 2018 επίσημα στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων με την UNESCO (ASPnet Schools) καθώς και στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών, έχει δε βραβευτεί επανειλημμένως για τις περιβαλλοντικές του δράσεις, με την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων.
Πράσινη σημαία έχουν κερδίσει, επίσης, το Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης και το Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων.
Βοτανικός κήπος και βοτανικό θερμοκήπιο
Στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού υπάρχει, επίσης, βοτανικός κήπος και βοτανικό θερμοκήπιο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο διαθεματικού περιβαλλοντικού προγράμματος στο Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού και υλοποιείται, ετησίως, με συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Αφορά στην καλλιέργεια και επεξεργασία βοτάνων στα παρτέρια του Ασκληπιού, του Ιπποκράτη, του Γαληνού και του Διοσκουρίδη (γη, ζωή, βότανα) και στην καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων και καλλωπιστικών φυτών. Οι μαθητές ανακαλύπτουν μόνοι τους τις θαυματουργές ιδιότητες των βοτάνων καλλιεργώντας ταυτόχρονα δεξιότητες, τις οποίες δεν θα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν μέσα στη σχολική αίθουσα.
Θεματικό Πάρκο με συστήματα υδροπονίας και βιολογικής καλλιέργειας
Στο Αρσάκειο Πατρών έχει δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό Θεματικό Πάρκο που προωθεί τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον και την Αειφορία. Στον χώρο του υπάρχουν μεταξύ άλλων: τρεις υπαίθριες τάξεις για βιωματικές – εργαστηριακές μελέτες σε συνεργασία με Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, πρότυπος βιολογικός κήπος λαχανικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αμπελώνας, όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να βιώσουν την εμπειρία της παραγωγής ενός προϊόντος από την αρχή (στον αγρό) έως το τέλος (στη συσκευασία), μικρό υδροπονικό κλειστό σύστημα παραγωγής φυλλωδών λαχανικών (indoor farming) για την εξοικείωση με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και προσέγγισης της μάθησης με διαθεματικό και διεπιστημονικό τρόπο και υδροπονική μονάδα παραγωγής φράουλας για την εφαρμογή της γεωπονίας στη σύγχρονη διδακτική πρακτική!
«Πράσινη» επιχειρηματικότητα βίντεο ευαισθητοποίησης και μια υιοθεσία… λύκαινας!
Στο πλαίσιο προγράμματος για την περιγραφή ενός σχεδίου Κυκλικής Οικονομίας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του σχολείου μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν τη μαθητική επιχείρηση aw(e)are και πήραν Βραβείο Δημιουργικότητας, τόσο για την ευρηματική ιδέα ανακύκλωσης ρούχων, όσο και για τον τρόπο που την υλοποίησαν. Η επιχείρηση καλύπτει την ανάγκη ποιοτικής και οικονομικής ένδυσης παιδιών και εφήβων ενώ την ίδια στιγμή μέσω της ανακύκλωσης ρούχων συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Έπαινο κέρδισε και μαθήτρια του Β’ Αρσακείου Γυμνασίου Ψυχικού στον μαθητικό διαγωνισμό «Το κλίμα αλλάζει… αλλάζω ζωή!» για το πρωτότυπο βίντεο που δημιούργησε. Μέσω κινούμενων σχεδίων, περιέγραψε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πρότεινε τρόπους προσαρμογής σε αυτή.
Τέλος, μαθητές του Αρσακείου Δημοτικού Ιωαννίνων υιοθέτησαν προ ετών συμβολικά μια… λύκαινα, την Οριάνα, την οποία φιλοξενούσε η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» στη Φλώρινα, καλύπτοντας μέρος των εξόδων διατροφής και περίθαλψής της, συμβάλλοντας, έτσι, εμπράκτως στην προστασία ενός υπό εξαφάνιση ζώου.