Δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας έχουν υποστηρίξει ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τείνει προς δυσμενέστερες χρήσεις και προβλέπουν ότι θα απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πώς τεκμηριώνετε την άποψή σας ότι «σχεδιάστηκε με γνώμονα την κοινωνία»;
Με την αναθεώρηση του ΓΠΣ, επιδιώκουμε ο Δήμος να αποκτήσει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις επ’ ωφελεία της υγείας και της βιώσιμης ανάπτυξής του.
Καταρχήν, στην αναθεώρηση του ΓΠΣ οι συντελεστές δόμησης περιορίζονται σε πάρα πολλά σημεία. Τουναντίον, η μειοψηφία υποστήριξε να παραμείνει σε πολλά σημεία ο συντελεστής δόμησης όπως έχει.
Δεύτερον, μειώσαμε το ύψος των οικοδομών σε περιοχές όπως είναι το Καστρί και η Πολιτεία.
Τρίτον, είμαστε εκείνοι που κάναμε πραγματικούς αγώνες για να προστατεύσουμε τους ελεύθερους χώρους από τις εντάξεις στο Σχέδιο Πόλης, προσφεύγοντας ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, γεγονός που κατευθύνει σήμερα την οριστικοποίηση του ΓΠΣ της πόλης μας.
Τέλος, μόνο σε ορισμένα σημεία, όπως είναι η πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, που έχει δημιουργηθεί ένα κέντρο αναψυχής για τους κατοίκους, έχουμε αποδεχθεί να αναπτυχθούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Την υπόλοιπη περιοχή της Νέας Ερυθραίας την έχουμε μετατρέψει σε περιοχή αμιγούς κατοικίας και σε πάρα πολλά σημεία αποκλειστικής. Σημειώστε δε, ότι σε κάποια σημεία, που εμείς υποστηρίξαμε να είναι αμιγούς κατοικίας, όπως στην οδό Αγίων Σαράντα και Εθνικής Αντιστάσεως, η γνώμη μελών της μειοψηφίας ήταν αυτά να μετατραπούν σε γενικής κατοικίας.
Επίσης, στη Λεωφόρο Τατοΐου, εμείς περιορίσαμε τη γενική κατοικία μέχρι την οδό Καζαντζάκη, ενώ η μειοψηφία την ήθελε ολόκληρη γενικής κατοικίας.
Ποιος, λοιπόν, υποστηρίζει περισσότερο την αναθεώρηση του ΓΠΣ προς το ευνοϊκότερο, όσον αφορά στην περιβαλλοντική προστασία; Η διοικούσα παράταξη ή η μειοψηφία;
Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν πρόκειται να χαρίσουμε κανέναν πράσινο ή κοινόχρηστο χώρο, αλλά πρόθεσή μας είναι να τους αυξήσουμε.
Ποια μεγάλα έργα έχετε προγραμματίσει να υλοποιηθούν στην πόλη μέχρι το τέλος της θητείας σας;
Ο πρώτος στόχος μας είναι η επίλυση, έστω και μερικώς, του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, με την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.
Δεύτερος είναι η κατασκευή των νέων βιοκλιματικών δρόμων, που έχουν ενταχθεί στο Νομαρχιακό Πρόγραμμα.
Τρίτος μεγάλος στόχος είναι η κατασκευή του 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού και ασφαλώς η δρομολόγηση του 4ου Δημοτικού Σχολείου, που είναι αναγκαίο και απαραίτητο για την πόλη μας και τους μικρούς μαθητές μας.
Ποδηλατόδρομοι και πρόβλημα στάθμευσης
Η κατασκευή των ποδηλατοδρόμων έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, την τοπική αγορά, αλλά και δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για «προχειρότητα», «κακοτεχνίες» και αδιαφορία απέναντι στους εμπόρους. Ποιος είναι ο αντίλογος της διοίκησης; Ποιο είναι το όφελος που αποκόμισε τελικά η Νέα Ερυθραία από την κατασκευή τους;
Oι ποδηλατόδρομοι ανήκουν σε εκείνες τις ρυθμίσεις που συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό των δήμων, τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και με την εξοικονόμηση ενέργειας και δεν αποτελεί μια μορφή κινητικότητας που μας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως θέλουν να υποστηρίξουν κάποιοι, αλλά η αναγκαιότητα των καιρών. Το παραπάνω αποτελεί μια δυναμική απάντηση σε όσους λειτουργούν σύμφωνα με μικροσυμφέροντα, υιοθετώντας μικροπολιτική τακτική έναντι αυτών των πραγμάτων.
Είμαι πεπεισμένη ότι οι ποδηλατόδρομοι είναι ένα έργο το οποίο έχει ήδη αρχίσει να εκτιμάται από τον κόσμο και η ωφελιμότητά του θα πιστοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Μάλιστα, ως διοίκηση του Δήμου και ως δημοτική παράταξη, είμαστε υπερήφανοι γιατί τολμήσαμε να δώσουμε μία ταυτότητα κι ένα χαρακτήρα στην πόλη μας.
Όσον αφορά στις κακοτεχνίες που κάποιοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν, εμείς προκαλούμε -για μία ακόμη φορά- να καταθέσουν τα σημεία εκείνα που κατά την άποψή τους δεν έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ή πάσχουν κατασκευαστικά. Άλλωστε μπορούν άμεσα να αποκατασταθούν από τους αναδόχους, αφού ακόμα δεν έχει παραληφθεί το έργο.
Τέλος, ο αριθμός των καταστημάτων που έχουν «υποστεί» τη διέλευση των ποδηλατοδρόμων είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Όχι μόνο δεν έχει μειωθεί η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα αυτά, αλλά, ο ποδηλατόδρομος έχει δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους της Νέας Ερυθραίας να έχουν μια προσβασιμότητα στο εμπορικό κέντρο με τα πόδια, χωρίς να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο. Πιστεύουμε, ότι σε λίγο καιρό θα κατανοήσουν και ίδιοι οι έμποροι ότι η προσέγγιση των καταστημάτων τους από τους τους κατοίκους της Νέας Ερυθραίας είναι ευκολότερη σε σύγκριση με το παρελθόν.