Για τον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής για την αναβάθμιση της Νέας Ερυθραίας, αλλά και για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, μιλά η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Συνέντευξη στην Αμάλθεια Καραλή
Η κ. Ταμβάκη δίνει απαντήσεις για τα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία της Νέας Ερυθραίας, όπως η κατασκευή των ποδηλατοδρόμων, το Σύστημα της Ελεγχόμενης Στάθμευσης, η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι συμβασιούχοι στον Δήμο.
Επίσης, ενόψει της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης και του προγράμματος «Καλλικράτης», καταθέτει όλα τα σενάρια συνένωσης της Νέας Ερυθραίας που, κατά την άποψή της, θα ευνοούσαν το μέλλον της πόλης, ενώ αναφέρεται και στον δικό της ρόλο την… επόμενη μέρα.
Ως διοίκηση έχετε κατηγορηθεί αρκετές φορές για άνιση διάθεση των κονδυλίων, τα οποία επενδύονται στις ήδη ευνομούμενες περιοχές, όπως το Καστρί. Ποια έργα προβλέπονται στην κάτω πλευρά της Νέας Ερυθραίας;
Είναι ένα μεγάλο λάθος εκτιμήσεων από την πλευρά αυτών που συνήθως τα λένε και προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να διαιρούν τις γειτονιές της Νέας Ερυθραίας.
Το προνόμιο που έχουν οι ιδιοκτησίες της περιοχής Καστρί και Πολιτεία, να βρίσκονται μέσα σε μεγάλα οικόπεδα με πολύ ωραίους κήπους, «ερμηνεύεται» ορισμένες φορές στο ότι είναι μια περιοχή που δεν έχει ανάγκη υποδομών.
Αυτό, όμως, είναι λάθος. Διότι κάθε πολίτης, όπου και να μένει και οποιασδήποτε οικονομικής δυνατότητας και αν είναι, έχει ανάγκη από τα βασικά έργα, όπως οι ασφαλτοστρώσεις, το καθαρό νερό, ένα χώρο για να παίζουν τα παιδιά του, το δίκτυο αποχέτευσης να διέρχεται έξω από το σπίτι του. Αυτό κάναμε σήμερα και τίποτα περισσότερο.
Μάλιστα, αν σκεφτείτε τα κονδύλια που εξασφαλίσαμε αυτή την τετραετία και διατέθηκαν για τον Δήμο Νέας Ερυθραίας, τα οποία είναι πολύ σημαντικά, θα δείτε ότι έχουν κατανεμηθεί με μια λογική ισότητας για όλους τους κατοίκους της πόλης μας. Έτσι, η αντίληψη, που γίνεται προσπάθεια να περάσει προς τα έξω από κάποιους μίζερους ανθρώπους είναι λάθος.
Και μιλώντας αριθμητικά, στην περιοχή του Καστρίου έχουν επενδυθεί 650.000 ευρώ, ενώ στο ιστορικό κέντρο οι επενδύσεις φτάνουν το 1.200.000 ευρώ, όσον αφορά στις παρεμβάσεις σε ποδηλατοδρόμους, σε πεζοδρόμους και δημοτικό φωτισμό. Έτσι, δίνουμε προς τα έξω την εικόνα μιας πόλης που έχει συνοχή και αυτοδιοικητική αλληλεγγύη.
Τα σχολικά κτήρια δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της πόλης. Δεδομένου ότι έχουν δοθεί άδειες ίδρυσης για 3ο Νηπιαγωγείο και 4ο Δημοτικό, σε τι φάση βρίσκονται οι διαδικασίες της ανέγερσης των εν λόγω σχολικών κτηρίων; Πώς θα καλυφθεί η ανάγκη ανέγερσης 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού;
Πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του 3ου Βρεφονηπιακού Σταθμού, ο οποίος είναι πρότυπος και εκπονήθηκε καθ’ ολοκληρίαν από τις τεχνικές υπηρεσίες μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι όλοι σήμερα οι δήμοι προσφεύγουν σε εξωτερικούς μελετητές για ανάλογα έργα. Ο Βρεφονηπιακός είναι ενταγμένος στο Νομαρχιακό Πρόγραμμα και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τού νομάρχη Γιάννη Σγουρού, θα δημοπρατηθεί αμέσως.
Όσον αφορά στα σχολεία, έχει γίνει δεκτή η προμελέτη για το Ο.Τ. 275, που βρίσκεται στην περιοχή Μορτερό και είναι χαρακτηρισμένο ως χώρος κατασκευής του 4ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή μας έχουν ζητηθεί ορισμένες διορθωτικές πολεοδομικές μετατροπές, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα έργο που έχει καταρχήν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΟΣΚ (σ.σ.: Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων).
Βεβαίως, η εξέλιξή του οφείλεται και στο κατά πόσο θα μπορούν να επενδυθούν χρήματα από εδώ και στο εξής για σχολικές μονάδες. Ως εκ τούτου, δεν έχω τη δυνατότητα να δώσω μια ικανοποιητική απάντηση για το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης κατασκευής.
Η μειοψηφία σάς έχει κατηγορήσει επανειλημμένως για «το πλήθος των συμβασιούχων που εργάζονται στον Δήμο», υποστηρίζοντας ότι αυτός θα έπρεπε να λειτουργεί με μόνιμους υπαλλήλους. Από την πλευρά σας έχετε υποστηρίξει ότι είστε υπέρ των μονίμων υπαλλήλων. Ποια είναι τα εμπόδια, επομένως, που συναντά η δημοτική αρχή ώστε να προσλάβει μόνιμους υπαλλήλους;
Είναι αλήθεια, ότι η διοίκησή μας υποστηρίζει τη μονιμότητα των υπαλλήλων που πρέπει να υπηρετούν σε έναν Δήμο.
Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι στον Δήμο Νέας Ερυθραίας δεν έχουμε πολλούς συμβασιούχους κι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο το κάνουν από λάθος εκτιμήσεις και αντιπολιτευτική διάθεση.
Συγκεκριμένα, σήμερα στον Δήμο οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου ανέρχονται στον αριθμό των τριών ατόμων. Ωστόσο, αρκετοί συμβασιούχοι βρίσκονται στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, όπου υπάρχουν 36 συμβασιούχοι, και στο Πνευματικό Κέντρο που είναι 11. Στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς είναι 36, επειδή οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ για προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων διήρκεσαν περίπου τρία χρόνια. Έτσι, όταν εγκρίνονται κάποιοι από αυτούς και τους καλούμε ν’ αναλάβουν εργασία, έχουν εν τω μεταξύ βρει άλλη απασχόληση.
Συνεπώς, το γεγονός, ότι δεν καταφέρνουμε πάντα να απασχολούμε μόνιμο προσωπικό στον Δήμο, οφείλεται στη δυσλειτουργία του ΑΣΕΠ, κάτι που έχει αναγνωριστεί από όλους τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, οι οποίοι κάθε φορά είναι περίπου 30, κρίνονται αναγκαίοι κι απαραίτητοι και τους χαρακτηρίζουμε ως εποχικούς, για να στελεχώσουν κυρίως τον χώρο της καθαριότητας. Αυτό δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε ποτέ, καθώς οι ανάγκες και τα εποχικά προβλήματα είναι συνήθως απρόβλεπτα.
Στη Νέα Ερυθραία οι παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας περικυκλώνουν όχι μόνο σπίτια, αλλά και σχολικά συγκροτήματα. Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής, δεδομένου ότι έχει προσλάβει δικηγόρο ειδικά για αυτές τις υποθέσεις;
Έχοντας την ευαισθησία για την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας, επ’ ουδενί λόγο δεν θέλουμε τέτοιου είδους κεραίες μέσα στην πόλη μας.
Όμως, εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε την άναρχη τοποθέτησή τους. Παράλληλα, δεν εκδίδει ο Δήμος τις σχετικές άδειες, αλλά η κεντρική διοίκηση, η οποία απέχει από τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και δεν συμπλέει με τον εκάστοτε Δήμο, όσον αφορά στην έγκριση περιβαλλοντικών μελετών.
Επομένως, θα πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, πολεοδομικής φύσης, που να ορίζουν σε ποια σημεία θα μπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ θα έχουν προηγηθεί οι αντίστοιχες περιβαλλοντικές μελέτες.
Όσον αφορά στην αποξήλωση των κεραιών από τους δήμους, το αποτέλεσμά τους είναι πολλές φορές απογοητευτικό, καθώς πολλές φορές τυγχάνει η υπόθεση να εξελίσσεται υπέρ της εταιρείας της κινητής τηλεφωνίας και ο δήμος να νιώθει τον εαυτό του αδύναμο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών του και κατ’ επέκταση να προστατέψει την υγεία τους.